BEZÁR

Közösségi média

Forró őszre készülnek az akkugyárak ellen tiltakozó Mikepércsi Anyák

Elfogyott a civilek türelme. A közleményükben azt írják, a kormány hülyének nézi őket. Emlékeztetnek: hiába ígérte az Energiaügyi Minisztérium ennek az ellenkezőjét, továbbra is retorziók nélkül szennyezhetnek a magyarországi akkumulátorgyárak.

Tiltakozó menet és demonstráció a CATL akkumulátorgyára ellen – 2023. január 28.
Tiltakozó menet és demonstráció a CATL akkumulátorgyára ellen – 2023. január 28.
Lia

Többször írtunk már arról a szeptember 21-én éjjel megjelent kormányrendeletről, amely a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva lehetővé teszi a környezetvédelmi hatóság szerepét betöltő kormányhivatalok számára, hogy a környezetszennyező cégekkel szemben ne bírságot szabjanak ki, vagy ne állíttassák le az érintett üzemet, hanem szerződést kössenek velük, amelyben a szennyező vállalja, hogy egy bizonyos határidőn belül megszünteti a jogsértést.

akkumulátorgyár

debreciner.hu

Több mint száz szervezet követelte a jogszabály visszavonását

A rendeletet kezdettől fogva élesen bírálták a környezetvédő civil szervezetek. Az épülő debreceni CATL-akkumulátorgyár közvetlen szomszédságában létrejött Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) már a megjelenésekor úgy kommentálta a dokumentumot, hogy az egyenlő a környezetvédelem megsemmisítésével. Később néhány nap alatt több mint tízezer magánszemély és több mint száz szervezet írta alá a WWF Magyarország oldalán közzétett nyílt levelet, amelyben Orbán Viktor miniszterelnököt a rendelet visszavonására és a hazai környezetvédelem megreformálására kérték. Október 4-én pedig a Greenpeace Magyarország adott ki egy közleményt, amelyben ugyancsak a – szerintük Alaptörvény-ellenes – jogszabály visszavonását követelték, valamint kijelentették, hogy a kormány megtéveszti a közvéleményt.

Tiltakozó menet és demonstráció a CATL akkumulátorgyára ellen – 2023. január 28.
Tiltakozó menet és demonstráció a CATL akkumulátorgyára ellen – 2023. január 28.
SM

A Greenpeace ezzel arra utalt, hogy az Energiaügyi Minisztérium szeptember 23-án közölte, még a következő héten kiadnak egy pontosítást, amely alapján csak a kohászati üzemekre fog vonatkozni a rendelet, akkumulátorgyárakra nem. Szeptember 28-án aztán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is ezt erősítette meg a kormányinfón, hozzátéve, hogy az intézkedéssel a Dunaferr vállalatot akarják megmenteni.

Ilyen pontosítást azonban máig nem tett közzé a kormány, mindössze arról döntöttek, hogy a szerződések megkötéséhez szükség van a közigazgatás-szervezésért felelős miniszter, tehát Gulyás Gergely nyilatkozatára.

Bejelentésre készülnek a Mikepércsi Anyák

A Mikepércsi Anyák részéről elfogyott a türelem, erről számoltak be október 9-én reggel az egyesület közösségi oldalán. A bejegyzésükben azt írják, a kormány ígérete csak „parasztvakítás” volt, miközben a valóságban lerombolják az eddig még megmaradt környezetvédelmet is. Hangsúlyozzák, az anyák alapvetően türelmesek, amíg nem érzik azt, hogy a gyermekeik életét akarják lerövidíteni azok, akik az ország életének megszervezésére, a magyarok egészségének és biztonságának megóvására kaptak felhatalmazást. „Jelentjük, elfogyott a türelem, nem adunk több esélyt, mert mi sem kaptunk! Indulunk, mert nem látunk más utat!” – írják, majd a közleményüknek nyomatékot adva az alábbi módon zárják a mondandójukat:

„Óriási a düh bennünk! Lépni fogunk!
Hülyének néznek bennünket! Packáznak velünk!
Figyeljétek az oldalunkat! Hamarosan bejelentést teszünk!
Készüljetek! Forró ősz várható!”

A közlemény teljes szövegét a Mikepércsi Anyák közösségi oldalán olvashatják.

Az akkumulátorgyárakról szakértőkkel – Nyitunk ismét, legyél a szerkesztőtársunk!

Nyitott szerkesztőségi ülést tart a Debreciner október 19-én, csütörtökön 18 órától. Hívunk, várunk! Az eseményen vendégül látjuk Fábián István vegyészprofesszort és Fucskó József közgazdászt, akikkel az akkugyárakról fogunk beszélgetni.

Fábián István és Fucskó József

debrecen.hu

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...