A Magyar Pékszövetség 12. alkalommal rendezte meg 2023-ban az államalapítás ünnepére a kenyérversenyét. A Balmaz Sütöde Kft Aranymetszés kenyere innovatív kategóriában első helyezést ért el.
Újabb siker a nehéz időkben – Idén is elismerték a Balmaz Sütöde kenyerét
Augusztus 18-án mutatták be a balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. Aranymetszés névre keresztelt kenyerét, amellyel az aranymetszés tökéletes arányosságát igyekezték megvalósítani a négyféle liszttel, a dióval és a tokaji aszúval. A verseny kiírása szerint a kenyérnek magyar alapanyagokból, lehetőleg magyar fűszerekből kellett készülnie, és legfeljebb fél kiló lehetett. Az innováció megjelenhetett az alapanyagokban, a gyártási technológiában, a megjelenésben és az élettani hatásban.
A Balmaz Sütöde Kft. harmadik generációs családi pékvállalkozás, 32 éve sütnek kenyeret. Nagy hangsúlyt fektetnek a minőségre és innovációra. Legutóbb tavaly kaptak elismerést Szent István napi kenyér kategóriájában.
Az Aranymetszést Debrecenben bemutató eseményen Tiba István (Fidesz) országgyűlési képviselő szólalt fel elsőként, aki elmondta, hogy szoros kapcsolatban van a Fülep családdal. Nagyon büszke a sütöde munkásságára, hiszen a család a környező településeket is segíti különféle rendezvényeken: „Hál’ istennek itt a körzetben sok olyan vállalkozó van, aki hasonlóképpen gondolkodik a közösségről: nemcsak kapni, hanem adni is akar” – mondta. Tiba István szerint már szinte hagyomány, hogy augusztus 20-a előtt a Balmaz Sütöde sikereit ünnepelhetjük. Beszéde végén megköszönte a vállalkozás több mint 30 éves elkötelezett munkáját.
Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke következett, aki szintén gratulált a díjhoz. Elmondása szerint a verseny legfontosabb célja az, hogy innovációra és termékfejlesztésre sarkallja a cégeket. Idén három kategóriában lehetett nevezni: Szent István napi kenyér, innovatív kenyér és édes sétáló sütemény kategória. Ebben az évben minden eddiginél többen jelentkeztek a versenyre: összesen 84 nevezés érkezett a kétfordulós megmérettetésre, amelyből 34 pályázatot bírált el a zsűri innovatív kenyér kategóriában. A szövetség elnöke is méltatta a Balmaz Sütöde tevékenységét, úgy véli, utat mutatnak a többi vállalkozásnak.
Végül Fülep Zsolt, a Balmaz Sütöde Kft. tulajdonosa lépett a mikrofonhoz, aki beszélt az elmúlt időszak nehézségeiről, hiszen többszörösére növekedett az energiaköltség, az alapanyagköltség és az infláció – mindezek miatt a vállalkozás gondolkodását kellett átalakítaniuk. Elmondta, hogy az elmúlt évben 25 százalékkal csökkentették az energiafelhasználásukat, emellett 22 százalékkal növelték a bértömeget, és az összes munkahelyüket sikerült megőrizniük.
A Balmaz Sütöde célja ugyanakkor nem változott: a minőség megtartása mellett megvalósítani a vállalkozás fejlesztését. Több megújuló energiát használnak, valamint a Debreceni Egyetemmel együttműködve vizsgálják a kovász és a kovászolt termékek élettani hatását. Folyamatos megújulást akarnak elérni például a digitalizálással és az európai technológiák bevezetésével, illetve szeretnék ötvözni a hajdú hagyományokat és a magyar gasztronómiát.
A beszédeket követően Kiss Attila (Fidesz), Hajdúböszörmény polgármestere megszegte az Aranymetszés nevet viselő innovatív kenyeret.