BEZÁR

Közösségi média

TUDTAD?

Már – még csak? – négy nő van Debrecen díszpolgárai között

Szabó Magda 1977-ben kapta meg a várostól a kitüntető címet.

A legutóbbi városnapi ünnepi közgyűlésen ismertették, hogy kik az idei díszpolgárai Debrecennek. Fahidi Éva előtt 10 évvel lett a város díszpolgára az itt átmenetileg tartózkodó Risztov Éva úszó, ő előtte pedig 1995-ben ismerték el Nagy Margit munkásságát, aki egész életében a debreceni sportért tevékenykedett.

2023

Fahidi Éva Debrecenben született és itt is érettségizett 1943-ban, a Svetits Katolikus Leánynevelő Intézetben. 1944. június 26-án a családjával együtt innen hurcolták koncentrációs táborba, ahol nemcsak szüleit és egyetlen testvérét, hanem a holokauszt során összesen 49 családtagját veszítette el. A világháború végén egy halálmenetből szökött meg, s került később haza Magyarországra. Külkereskedőként ment nyugdíjba. 2003-ban a stadtallendorfi múzeum felkérésére németül írt egy visszaemlékezést, majd 2005-ben Anima Rerum – A dolgok lelke címmel jelentek meg emlékiratai, melynek egy részéből Németországban tankönyvi szöveg lett.


Fahidi Éva
Fahidi Éva
nytimes.com

Túlélőként, kortárs szemtanúként különböző hazai és nemzetközi rendezvényeken vesz részt, rendszeresen felemeli hangját a rasszizmus, az antiszemitizmus ellen a nemzetközi és a magyar sajtóban. Küldetésének tekinti, hogy a fiatal generáció megőrizze a holokausztot az emlékezetében. Több debreceni középiskolában, egyetemi és városi rendezvényen is találkozott már a fiatalokkal; konferenciákon, kiállításokon vett részt és képviselte küldetését. 2015-ben főszerepet vállalt a Tünet együttes Sóvirág című modern táncprodukciójában, majd a Létezés eufóriája című filmben, melyek életét, az őt ért traumákat elevenítik meg.

(Fahidi Éva laudációja Debrecen hivatalos oldalán.)

2013

Risztov Éva
Hódmezővásárhelyen született 1985-ben. Olimpiai bajnoki címét a 2012-es londoni olimpián szerezte 10 km-es nyílt vízi úszásban. 2009-ben a Debreceni Sportcentrum versenyzője lesz, ezzel egy időben felvételt nyert a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának igazgatásszervező szakára. A 2015 augusztusában lejáró debreceni szerződését nem újította meg, és a Kőbánya SC versenyzője lett.

1995

Nagy Margit, Sándor Istvánné 1921-ben született Debrecenben, itt is hunyt el 2001-ben. Középiskolai tanulmányait a debreceni Református Dóczi Leánygimnáziumban végezte. 1932-től volt a DTE sportolója. Az 1936. évi nyári olimpiai játékokon torna, összetett csapat versenyszámban bronzérmet szerzett. 1937-ben és 1947-ben felemás korláton magyar bajnok. Az 1948. évi nyári olimpiai játékokon torna, összetett csapat versenyszámban ezüstérmes lett. 1952-ben visszavonult az aktív sportolástól és edzősködött.

1977

Szabó Magda Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító 1917-ben született Debrecenben, egész életében kötődött a városhoz.


Szabó Magda - advent
Szabó Magda debreceni főtéri szobrát gyakorta elrekesztik
NT

MÁR EZT IS TUDOD!

Itt olvashatók ténytisztázó, adatszembesítő, ismeretterjesztő rovatunk, a TUDTAD? korábbi részei.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...