BEZÁR

Közösségi média

A Fidesz Balmazújvárosban és Polgáron, az ellenzék Hajdúszoboszlón és Hajdúdorogon bukott nagyot

Főleg a kisebb városokban taroltak a függetlenek. Tégláson úgy nyert a Fidesz, hogy az ellenzék ráindított az esélyes független jelöltre. Hajdúnánáson és Püspökladányban patthelyzet alakult ki a képviselő-testületben. Megnéztük a Hajdú-Bihar megyei városok választási eredményeit.


Holoda Attila választási nagygyűlése - Hajdúszoboszló
Molinósűrűség Hajdúszoboszlón
Tóth Tamás

Hegedűs Péter és Tóth József örülhetnek

Azt követően, hogy a májusi európai parlamenti választáson a Fidesz gyakorlatilag letarolta Hajdú-Bihar megyét (az összes városban 50 százalék felett, sok helyen pedig 60 felett kaptak szavazatokat), okkal számíthattunk arra, hogy az október 13-i önkormányzati választáson sem terem sok babér az ellenzéknek. Ez a várakozás nagyjából be is jött: pártjelöltként indulva egyedül Tóth József (DK), Polgár polgármestere tudott nyerni, ő megőrizte tehát helyét a képviselőtestület élén, rajta kívül pedig csak Hegedűs Péter, Balmazújváros tavaly időközi voksoláson megválasztott polgármestere tudott győzelmet aratni. Sikerük értékét az is növeli, hogy a képviselő-testületben stabil többségük lesz a következő öt évben: a Fidesz Balmazújvárosban négy, Polgáron mindössze egy főt tudott bejuttatni.

Holodáék nagyon kikaptak, Hajdúszoboszló a Fideszé lett

A nagyobb városok közül súlyos vereséget szenvedett el az ellenzék Hajdúszoboszlón. Az eddig a települést irányító Összefogás Hajdúszoboszlóért és a Jövőért Egyesület mellett a DK, az MSZP, a Momentum, a Jobbik, a Párbeszéd és a Szolidaritás is jelölő szervezetként szerepelt Holoda Attila polgármesterjelölt neve mellett, aki mégis 61,06%-38,94% arányban kapott ki a fürdőt vezető, függetlenként induló, de fideszes támogatású Czeglédi Gyulától. Az ellenzéki összefogás egyetlen egyéni választókerületben sem tudott nyerni, mindössze a kompenzációs listáról delegálhatnak két képviselőt az önkormányzatba.

Ezen kívül sokak által nem várt eredmény született Hajdúdorogon, ahol Horváth Zoltán (Fidesz) legyőzte az idén függetlenként induló, az MSZP-ben viselt tisztségeiről augusztusban lemondó Csige Tamást. De megemlíthető még Berettyóújfalu is, ahol hiába sorakozott föl minden párt Zákány Zsolt mögött, így is csak 43,54 százalékot szerzett, szemben Muraközi István (Fidesz) 56,46 százalékával. A kormánypárt mindkét településen megszerezte a mandátumok többségét.


Holoda Attila választási nagygyűlése - Hajdúszoboszló
Molinósűrűség Hajdúszoboszlón
Tóth Tamás

A Fidesz adja a polgármesterek többségét

Czeglédit nem számolva a húszból 12 városban győzött a Fidesz jelöltje, de csak 9 településen szereztek többséget a képviselő-testületben. Hajdúnánáson (a független jelölt győzelmét hozó Püspökladányhoz hasonlóan) patthelyzet alakult ki: Szólláth Tibor újraválasztott polgármesterrel kiegészülve a Fidesz és a polgármesterjelöltet nem is indító ellenzék 6-6 arányban osztozik a mandátumokon. Kabán, Komádiban és Tégláson pedig független képviselők kerültek többségbe. Utóbbi településen egyébként Salamon Gergő Dávid, a Momentum-Jobbik-LMP jelöltje, akit az MMM is támogatott, mindössze 5,27 százalékot szerzett, ami minden bizonnyal hiányozhatott a Czibere Béla volt polgármester támogatását élvező független Veres Miklósnak. Ő 46,78 százalékkal lett a második, a 47,95 százalékot szerző Szabó Csaba (Fidesz) mögött.

Sok a független győzelem, szélsőjobbos előretörés nem történt

A korábbi önkormányzati választásokhoz hasonlóan jól szerepeltek a független polgármesterjelöltek: összesen heten lettek polgármesterek, nyolc településen pedig többségük lesz a képviselő-testületben. A két „legfüggetlenebb” település Nádudvar és Tiszacsege, itt egyetlen párt sem szerzett mandátumot.

Habár májusban úgy tűnt, hogy a szélsőjobboldali Mi Hazánk több helyen is szerezhet képviselői helyeket a megyében, ez végül csak Hajdúböszörményben sikerült nekik, míg Hajdúsámsonban egy MIÉP-es politikust szavaztak be a helyi testületbe.

Polgármesterváltások Hajdú-Bihar városaiban

Biharkeresztes – Barabás Ferenc helyett Dani Béla Péter

Derecske – Bakó István Zoltán helyett Bordán Szabolcs

Hajdúdorog – Csige Tamás helyett Horváth Zoltán

Hajdúszoboszló – Sóvágó László helyett Czeglédi Gyula

Nádudvar – Beke Imre helyett Maczik Erika

Nyíradony – Kondásné Erdei Mária helyett Tasó Béla

Püspökladány – Dombi Imréné helyett Tóth Lajos

Téglás – Czibere Béla helyett Szabó Csaba

Tiszacsege – Szilágyi Sándor helyett Fekete Gergő

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...