BEZÁR

Közösségi média

„Távolról sem vagyunk környezetrombolók” – Reagált a kínai CATL a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárat érintő kritikákra

A kínai cég „mérlegeli” a szürkevíz felhasználását. A döntésükben szerepet játszott a nagyszámú és versenyképes „humánerőforrás” is.

A Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett akkumulátorgyárat létesítő kínai CATL óriásvállalat a napokban az Indexnek reagált a beruházást övező aggodalmakra és kritikákra. A cikkből kiderül, hogy a cég geopolitikai és gazdasági okok miatt választotta a debreceni helyszínt. A döntésükben szerepet játszott az ország autógyártó múltja, az itt lévő autógyárak, a környező területeken nagy mennyiségben beszerezhető, akkumulátorokhoz szükséges alapanyag és egyéb kapcsolódó anyagok, Magyarország európai elhelyezkedése, valamint Magyarország és Debrecen befektetési környezete, infrastruktúrája és a nagyszámú és versenyképes „humánerőforrása”.

Közmeghallgatás az akkumulátorgyárról – Debrecen, 2023. január 20.
Közmeghallgatás az akkumulátorgyárról – Debrecen, 2023. január 20.
Könnyü Hella

A CATL hangsúlyozta, a gyáraik világszerte a szabályoknak megfelelően működnek. „Ez azt bizonyítja, távolról sem vagyunk környezetrombolók. Sőt, éppen ellenkezőleg: hozzájárulunk a helyi közösségek fenntartható fejlődéséhez” – fogalmaztak. Azt is leszögezték, hogy a termelést zárt, megfelelően szigetelt épületekben végzik, a telephelyen pedig monitoring rendszert építenek ki, amelyet a hatóságok által előírt módon működtetnek. Ígérik, a levegőterhelés is az egészségügyi határérték alatt fog maradni.

Kijelentették továbbá, hogy számukra Debrecenben a lakosság vízellátásának biztonsága az első, az üzem vízfogyasztása nem veszélyezteti majd a helyi ivóvízellátást. A cég közlése szerint a gyártás átlagosan napi 3378 köbméter vízfogyasztással jár majd (a cikkből nem derül ki, de ez csak az első ütemre vonatkozik). Ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy a hűtőtornyoknál a szürkevíz felhasználását „mérlegelik”, amely a teljes vízfogyasztás mintegy hetven százalékát adná. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a beruházás támogatói már hetek óta az egyik fő érvükként hangoztatják: az üzem vízfogyasztásának 70-80 százalékát így fogják biztosítani.

További részleteket az Index cikkében olvashatnak.

Kapcsolódó cikkünk:
„A keletkező szennyvizek újra felhasználása nem megvalósítható” – olvasható a kormányhivatal akkugyárról hozott határozatában

A CATL kínai akkumulátorgyár debreceni ügyeiről itt olvashatod a Debreciner cikkeit.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...