BEZÁR

Közösségi média

A SZÓLÁS JOGÁN

Húzd meg, ereszd meg!

Debrecen közgyűlése a napokban hozott pár olyan döntést, melyekkel megint bizonyította morális alkalmatlanságát.


Simonffy utca
Fényeső a belvárosi vigalmi negyedben – Debrecen, Simonffy utca, 2022. október 29-én, a magyar kormány által meghirdetett energia-vészhelyzet idején
Budai Péter

Válság van. És mivel a többnyire változatlan fizetések mellé rohamléptekben drágul minden, a lakosság nagy része egyre több mindenről kénytelen lemondani. Ez és annak a kiszámíthatatlansága, hogy meddig mehet ez el, hol lesz a vége, önmagában is aggodalommal tölt el rengeteg embert. Az aggódás, félelem, stressz pedig köztudottan nincs jó hatással az ember egészségére. De ez már legyen az ő egyéni szocproblémája. Érzéketlen és cinikus vezetőink – helyi és országos szinten is – nem alacsonyodnak le odáig, hogy ilyen piszlicsáré gondokkal foglalkozzanak. Nekik küldetésük van.

Debrecen csengeri violája és képviselő kollégái úgy döntöttek, annak a sok idős embernek nem kell annyi klub meg napközi. Hamarjában össze is vonták rendesen, hogy kevesebb helyen kelljen ilyesmit üzemeltetni. Ja, nem rosszindulatból, á, dehogynem, hanem azért, mert így akarnak takarékoskodni. Kérem, figyelmesen olvassanak, mert lesznek itt még cifra dolgok. A város szociális ügyeiért is felelős Vigyorka kifejtette, nem gond ez, a sok idős úgyis összevissza vándorol a városban. Persze, egy ekkora városban bizonyára azt nézi minden idős, melyik a legtávolabbi hely, ahol eltölthetné a napját. Vagy listát vezet, és aszerint próbálja ki az összes helyet. Ilyen járatsűrűségű tömegközlekedés mellett ez teljesen logikus, főleg, ahová többszöri átszállással jut el. Jön a nyálkás, csúszós idő, a sötét időszak, persze, hogy minden idős minél messzebb akar eljutni. Sokan lesznek, akik nem mennek majd, inkább otthon maradnak. Magányosan. Esetleg nyomorúságos nyugdíjjal, amiből fűtésre sem biztos, hogy telik, ételre is szűkösen. És bármilyen hihetetlen, vannak idősek, akik gyermektelenek. Vagy akiknek más városban él a gyereke. Számít? Ugyan már! Majd megnő az öngyilkosságok száma. Az is egy megtakarítás az államnak, nem kell többé nyugdíjat fizetni.


Simonffy utca

Budai Péter

Áthelyeznek orvosi rendelőket is. Mi sem logikusabb ennél. Ha valaki beteg, menjen minél távolabbi helyre ellátásért. Nincs ITT pocsékolni való energia! Ha már olyan impotensek voltak nagyjaink, hogy a legmagasabb áron sikerült spájzolniuk. Máshol már jobb a helyzet, olcsóbb az energia, de akkor is mi vagyunk a menők, jeee. Tehát a betegek vándorolhatnak a megszokott helyről jóval messzebb. Szuper. És milyen emberi. Az idősekkel és a betegekkel. Mégis, kivel kéne kicseszni? Megtalálták a legjobb megoldást ezek a barbárok.

Az, hogy a kulturális intézményekre szerintük nincs szükség ilyenkor, az őket minősíti.

Uszodákra sincs. Én meg azt mondom, nemzethy inzultációra nincs szükség. Azon kellett volna spórolni. Az a pénz (kb. 10 milliárd), ha megmaradt volna, abból sok mindenre telne. És van pofájuk odaírni a fenti pénzpocséklás csapból is folyó ostoba reklámjához, hogy finanszírozó Magyarország kormánya. A nagy büdös francokat! Mi vagyunk a finanszírozók, mi, a nép. Akaratunk ellenére. És akkor a megszorításokat is rajtunk kezdik.

A klinikatelepen már sötétben bóklászik reggel is, este is az, akit arra vet a sors. Ott már sikerült a takarékosság. Őszintén remélem, a Víztorony és a stadion világítása is bekerül ebbe a takarékossági csomagba. Bizonyára a Loki „akadémiát” sem kell kivilágítani, aki akar, odatalál. Ha meg nem, az se tragédia. Azért a játéknak nem nevezhető bohóckodásért az egészet kár fenntartani.


Simonffy utca

Budai Péter

És miközben a helyi polgi arról hadovál, hogy húzzuk meg a nadrágszíjat, a városban akkora adventi hepaj lesz, mint ide Kiskunlacháza. Mint a nyomorúság kellős közepén az Európa legnagyobb tűzijátéka.

Na, mármost, kérdezném a tekintetes, méltóságos, nagyságos polgármestertől: arra van pénz? Vajon mennyi energiát emészt fel egy 750 négyzetméteres korcsolyapálya működtetése egy hónapon keresztül. Vagy még tovább. A „városi sétány fényei, régi-szeretett és új fényinstallációi” (ahogy a Kölcsey Központ honlapján olvasható) nyilván nélkülözhetetlenek. Nem, nem arról van szó, hogy nem kell egy kis ünnepi hangulat, mielőtt valaki ezt próbálná belemagyarázni. De a mérték nem mindegy. Ha máshol, ahol nem kéne, meghúzzuk a nadrágszíjat, akkor a puccparádénál kell megereszteni??? Ez Debrecen polgármestere és képviselők többsége számára a prioritás??? Csak ott legyen jó, ahol a papok – vagy Pappék – táncolnak? A többi nem számít?

Csak remélni merem, az unortodox cívis takarékosság elszenvedői nem feledkeznek meg erről a fene nagy törődésről akkor sem, amikor majd a voksukat kéri a polgi. Ha egyáltalán a hivatalában marad addig. Belengette ugyanis azt az igazán kecsegtető lehetőséget, hogy lemond, ha elviszik innen a tervezett akkugyárat. Nemsoká lehet majd aláírni. Bízom benne, hogy elegen leszünk, akik a környezetszennyezésen és egészségkárosításon akarunk spórolni.

Kosztonyák Katalin írásai itt olvashatók: A SZÓLÁS JOGÁN.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...