Egy hétre bezár a debreceni reptér – turizmus.com

Az elmúlt időszakban megnövekedett forgalom miatt megszaporodtak a burkolathibák a légikikötő aktív műveleti területén, ezért a halaszthatatlan javítások miatt október 3-9. között teljesen bezár a Debrecen Nemzetközi Reptér.

A forgalomnövekedést a megszaporodott légi járművek jelenléte – katonai gépek, humanitárius szállítmányok, cargo – okozta, így a futópályák állaga gyorsabban romlott – nyilatkozta Vajda János, a Debrecen Nemzetközi Reptér ügyvezető igazgatója a turizmus.com-nak.

Airport Debrecen - repülőtér
Archív kép a debreceni repülőtérről
YouTube

A körülbelül 20 ezer négyzetmétert érintő felújításra már lefutott egy közbeszerzési pályázat, majd szerződéskötés, amelynek összege 472 millió 440 ezer forint volt, de a kialakult helyzet miatt az önkormányzat szerződésmódosítással 613 millió 330 ezer forintra emelte az összeget.

A szerződésmódosítás indoklásában szerepel, hogy a háború kitörését követően kormányzati döntés született arról, hogy a Debrecen Nemzetközi Reptér a humanitárius folyosó részét képezi, így ennek eredményeként „zajosabb” lett a légikikötő. Itt nagyobb felszálló-súlyú gépekről van szó, sűrűbb érkezéssel-felszállással, ugyanakkor a vadászgépek hajtómű gázsugara is erodálja a pályát.

További részletek a turizmus.com cikkében olvashatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!