Máris eladna 40 hektárt az állam a MotoGP-pálya miatt megszerzett hajdúnánási földekből – írja a Magyar Hang

A beruházásért felelős állami cég szerint 2024-ben már motorversenyt rendezhetnek, de egyre több jel utal arra, hogy a pálya meg sem fog épülni.

Még nem is végzett a hajdúnánási MotoGP-pályához kinézett földek megvásárlásával, máris eladná a megszerzett terület egy részét az állam – olvasható a Magyar Hang szeptember 16-án megjelent cikkében. A lap azt írja, a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) szeptember elején közzétett hirdetményében több mint ezer különböző méretű földterület, valamint 15 hajdúnánási ingatlan szerepel.

Magyar Hang

hang.hu

Máris túladna az állam számos olyan hajdúnánási ingatlanon, amelyet a tervezett motorversenypálya-építéssel összefüggésben szerzett meg. Ez a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) szeptember elején közzétett földértékesítési hirdetményéből derült ki. Az ebben eladásra kijelölt országosan több mint ezer kisebb-nagyobb földterületből 15 hajdúnánási ingatlan, közülük 9 a beruházási célterületen fekszik. Ez 40 hektárt, a tervezett pálya közel tizedét jelenti. A lap azt írja, a földhivatali iratok alapján májusban jegyezték be rajtuk az állam tulajdonjogát, a korábbi gazdákat cserefölddel kárpótolták.

A Magyar Hang megjegyzi, hogy a szántók értékesítési szándéka többek között azért is szorul magyarázatra, mert a beruházási terület érintett volt, és jelenlegi tulajdonosai közül nem mindenki vált vagy válik meg szívesen a földjétől, a mostani hirdetményt pedig a lap információi szerint felháborodottan fogadták a gazdák. Az állam mérettől és aranykorona-értéktől függően 4 és 33 millió forint közötti összeget kér a földekért, ezért sokan már bánják, hogy inkább csereföldet fogadtak el.

A cikk szerint az NFK földeladási kísérleteivel párhuzamosan még a többi érintett terület megszerzése is folyamatban van, ebből pedig az következik, hogy a hirdetményben közölt árak rontják az állami vállalatok tárgyalási pozícióját a csereföldet elutasító gazdákkal szemben.

Az előkészületek végével felülvizsgálhatják a projektet

Az NFK nem válaszolt a Magyar Hang által a földeladások ügyében feltett kérdésekre, a beruházásért felelős állami cég, a Humda Zrt. pedig azt írta, a földszerzéseket, valamint a régészeti és lőszermentesítési munkákat az ősz folyamán befejezik, így 2024-ben már MotoGP-futamot tarthatnak a leendő pályán. Az előkészületeket követően történhet majd meg a beruházás felülvizsgálata, amely során kikérik a jogtulajdonos Dorna Sports álláspontját is. (Júliusban a Debreciner írt elsőként arról, hogy Tiba István fideszes országgyűlési képviselő, a projektért felelős miniszteri biztos a Hajdúnánási Televízióban a válságra való hivatkozással a pályaépítés felfüggesztését, valamint a Dorna Sports válaszától függően a terület ipari parkként való hasznosítását vetítette előre.)

A Magyar Hang szerint az értékesítési hirdetmény miatt bizakodóbbak lettek a beruházást ellenző ingatlantulajdonosok, akik most azt kérdezik, „miért adna máris túl a megszerzett ingatlanokon az állam, ha nem azért, mert már tudják, hogy nem lesz motorversenypálya”.

További részletek a Magyar Hang cikkében olvashatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!