Ősszel befejezik az előkészületeket, ezt követően dönthetnek a MotoGP-projekt felfüggesztéséről – írja az Átlátszó

Az Átlátszó szerint Hajdúnánás lakosai jellemzően nem támogatják, hogy a pályaépítés meghiúsulása esetén ipari parkot hozzanak létre a 600 hektáros területen.

A helyiek zöme már azzal számol, hogy nem épül fel a hajdúnánási MotoGP-pálya – számolt be erről szeptember 9-én az Átlátszó. Ahogy arról július 28-án elsőként írtunk, Tiba István (Fidesz) országgyűlési képviselő, a motorpálya építéséért felelős miniszteri biztos a Hajdúnánási Televízióban arról beszélt, a háborús helyzet „felülírja és átértékeli” a beruházást, és nem lenne meglepve, ha a kormány hamarosan döntene a felfüggesztéséről. Arról is beszélt, hogy amennyiben a jogtulajdonos Dorna Sports nem járul hozzá egy 3 éves csúszáshoz, akkor ipari parkként is hasznosíthatják az összesen 600 hektáros területet.

MotoGP - Hajdúnánás
A megépítés bejelentésének ünnepi pillanatai 2020-ban
Facebook

Az Átlátszó megkérdezte a Humda Zrt.-t, az építésért felelős állami céget, amelytől a területen lévő földek megszerzése kapcsán azt a tájékoztatást kapták, hogy 48 esetben csereföldet, 42 esetben pénzt kértek a tulajdonosok, a vételi ajánlatok kiküldése még folyamatban van, kisajátítást pedig jelenleg nem végeznek. Az Átlátszó megjegyzi, hogy idén májusban szinte szóról szóra ugyanezt a választ kapták a cégtől.

A Humda Zrt. azt is kifejtette, hogy a jelenlegi ütem alapján 2024-ben megrendezhetik az első MotoGP-futamot, a földterületek megszerzését, valamint a részletes tervezési, régészeti és lőszermentesítési munkákat ősszel fejezhetik be. „Az előkészítést követően, a forrásigények pontos ismeretében történhet majd meg a beruházás felülvizsgálata, születhet döntés a pálya építésének további menetéről. Mivel a lehetőségek vizsgálata szempontjából mértékadó a Dorna Sport álláspontja, tárgyalásos úton a jogtulajdonos véleményét is kikérik majd” – idézik a projektért felelős vállalatot.

Az Átlátszó úgy tapasztalta, hogy a pályaépítés meghiúsulásának esetére beharangozott iparipark-építést a lakosság jellemzően nem támogatja, ugyanis egyelőre a jelenlegi parkokat sem tudják megtölteni. Az írás szerint Hajdúnánás honlapján valóban rendszeresen tesznek közzé ipari terület bérlésére vonatkozó pályázatokat.

További részleteket az Átlátszó oldalain olvashatnak.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!