BEZÁR

Közösségi média

Megriadhatott a polgármester a debreceniek tiltakozásától

Nem marad el a mára tervezett házmentő közösségi esemény.

Hatvan utca 42. - cívisház
Másfél hónapja adták ki rá a bontási engedélyt
debrecenhazai.hu

Meglehetősen szokatlan időpontban, vasárnap délben adott ki közleményt a debreceni polgármesteri kabinetiroda sajtócsoportja arról, hogy Papp László (Fidesz) polgármester kezdeményezi: ne bontsanak le egy házat. Erre a házra ugyanis bontási engedélyt adtak ki idén május 23-án, s ennek megakadályozására szervezett tiltakozást egy nemrégiben alakult Facebook-csoport, a kezdeményezésükhöz pillanatok alatt több mint százan csatlakoztak.

A tiltakozás ma, július 11-én, hétfőn 17 órától lesz a lebontásra ítélt háznál, a Hatvan utca 42. mellett. S ezt a vasárnapi polgármesteri közlemény után sem vonták vissza.

Nagyon úgy tűnik, hogy ez az időpont, a nyilvános lakossági tiltakozás közelsége és a szervezők kitartása sürgette a polgármesteri sajtóközlemény – amit alább teljes terjedelmében megjelentetünk – vasárnapi kiadását. Legalábbis többen erre a következtetésre jutottak a tiltakozás kezdeményezői és támogatói közül, s arra, hogy van, lehet értelme immáron Debrecenben is a lakossági ellenállásnak, a város valós védelmének.

Papp László - cívisház
Részlet a vasárnap déli közleményből

A sajtóközlemény amúgy nem került fel se Papp polgármester közösségi oldalára, se a debreceni önkormányzat hivatalos Facebook-oldalára, se Debrecen hivatalos honlapjára.

Debrecen városa védi a múlt értékeit

Debrecen városa védi, megőrzi és megújítja értékeit. Debrecen Megyei Jogú Város célja a város történelme, identitása szempontjából meghatározó épített értékek védelme, a város építészeti örökségének, arculatának a jövő nemzedékek számára való megtartása, és minőségi formálása az általános építészeti környezet és kultúra, építészeti kultúra szemléletformáló elemeire figyelemmel.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2017. december 14-én a településkép védelméről szóló rendeletével újabb 279 ingatlant helyezett helyi védelem alá. A rendelet célja a város történeti hagyományainak, építészeti értékeinek, idegenforgalmi nevezetességeinek, valamint a város arculati értékeinek megőrzése. Önkormányzatunk feladatkörében folyamatosan, kiemelkedő szakmai alapossággal folytatja további ingatlanok építészeti értékvizsgálatát, felmérését. A rendelet elfogadása óta – a városvezetés kezdeményezésére – megtörtént az érintett ingatlanok részletes – közel 8000 oldalas – értékvizsgálata is. Az állami főépítész véleményezési eljárását követően, várhatóan még idén a város Közgyűlése bővítheti ezen védelemre érdemes ingatlanok listáját. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, amennyiben önkormányzati tulajdonú, de védett épület kerül értékesítésre úgy azt kizárólag felújítási kötelezettséggel terhelten lehet értékesíteni. A folyamatban lévő építészeti értékvizsgálati eljárás lezárása és a védett épületek körének kibővítése után Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának célkitűzése, hogy a 2023-as önkormányzati költségvetésben, olyan felújítási alapot hozzon létre, mellyel támogathatja a cívisházak, védendő építészeti értékek megóvását, felújítását.

A Hatvan utca 42. szám alatt található ház 2022. május 23-án kapott bontási engedélyt. Bár az ingatlan nem áll helyi védelem alatt, Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere azt kezdeményezte a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatójánál, hogy ne végezzenek az ingatlanon bontási munkálatokat. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ezzel párhuzamosan kezdeményezi az ingatlan felújítási kötelezettséggel terhelt nyilvános árverés keretében történő értékesítését.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...