BEZÁR

Közösségi média

Duplájára emelné Debrecen vezetése azt az összeghatárt, amely alatt nem kell a közgyűlés elé vinni a közvagyon átruházását

Eddig ingatlanok és üzleti vagyon esetén 40 millió forint fölött kellett kérniük az önkormányzati képviselők hozzájárulását, most ezt 80 millióra változtatnák. Ez alatt a tulajdonosi bizottság dönt, amelynek egyik ellenzéki párti politikus sem tagja.

Holnap, június 23-án délelőtt 9 órától, a Kölcsey Központ Görömbei András termében ülésezik Debrecen közgyűlése. A képviselők 33 napirendi pontot fognak tárgyalni, ebből 32-t nyilvánosan. Ezeken bármely magyar állampolgár részt vehet. Az alábbiakban egy konkrét pontot ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Papp László (Fidesz) polgármester előterjesztése két önkormányzati rendeletet is módosítana arra hivatkozva, hogy ezzel csökkenteni lehet a közgyűlés által meghozott döntések számát. Ez kétségtelenül helytálló megállapítás, hiszen a polgármester javaslata alapján a kétszeresére emelkedne az az összeghatár, amely fölött egy önkormányzati vagyonátruházásról közgyűlési szavazás dönt.

Debrecen város napja - Papp László
Papp László ünnepi polgármesteri öltözetben
facebook.com/debrecenvarosa

A jelenlegi szabályozás szerint 40 millió forintig a tulajdonosi bizottság határoz az üzleti, valamint ingatlanvagyonról, 10 millió forintig pedig az ingó vagyonról. Ezt Papp László úgy módosítaná, hogy az üzleti és ingatlanvagyonról 80 millió forintig, az ingó vagyonról pedig 20 millió forintig dönthessen a tulajdonosi bizottság.

Amennyiben a közgyűlés elfogadja az előterjesztést, a város képviselő-testületében kétharmaddal rendelkező Fidesz minden eddiginél nagyobb közvagyonról dönthet a közgyűlés megkerülésével. Mivel a tulajdonosi bizottságban csak a Fidesz politikusai, valamint Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) és Kőszeghy Csanád Ábel (független) vannak jelen, ezért a rendeletmódosítások az ellenzéki párti képviselőknek a vagyonátruházási ügyekből – azok esetleges ellenőrzéséből – való, az eddigieknél komolyabb kihagyását is jelentené.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...