BEZÁR

Közösségi média

60 százalékkal drágábban árul új tulajdonosa egy debreceni ingatlant, mint amennyire az önkormányzat becsültette az értékét

A városháza által felkért ingatlan értékbecslők novemberben 61,8 millió forintot határoztak meg, az új tulajdonos most 99 millióért hirdeti a belvárosi, műemléki környezetben lévő cívisházat.


Kossuth utca 63
Debrecen, Kossuth utca 63.
Polgár Tóth Tamás

Debrecen közgyűlése november 25-én döntött a Kossuth utca 63. szám alatti cívisház árverés útján történő értékesítéséről. A vonatkozó előterjesztés szerint a körülbelül százéves ingatlan évek óta üresen áll, a felújítása pedig gazdaságosan nem volt elvégezhető. Az ingatlanforgalmi szakértők (Varga László
és a Deczki Ingatlan Kft.)
becslései alapján az értékét 61,8 millió forintban határozták meg. A javaslatból az is kiderül, hogy az épület műemléki környezetben helyezkedik el. „A műemléki környezet területén minden változtatást a védett érték településképi, illetve tájképi megjelenésének és érvényesülésének kell alárendelni” – olvasható az előterjesztésben.


Kossuth utca 63
A közgyűlés előterjesztés melléklete
debrecen.hu

Kossuth utca 63
Részlet a 2021. november 25-ei testületi ülés jegyzőkönyvéből
debrecen.hu

A Debrecen házai nevű Facebook-oldal június 19-én írt arról, hogy az ingatlant idén márciusban árverezték el, az új tulajdonosa pedig már árulja is a házat. Az ingatlan.com-on található hirdetés szerint 99 millió forintért.


Kossuth utca 63

Polgár Tóth Tamás

Sehol sem találtunk arra vonatkozó információt, hogy a jelenlegi tulajdonos mennyiért vásárolta meg a 596 négyzetméteres ingatlant – ahogy más önkormányzati árverések eredményeit sem láttuk feltüntetve a város hivatalos honlapján. Az mindenesetre feltűnő, hogy a műemléki környezetben elhelyezkedő cívisházat most 37,2 millió forinttal, tehát 60 százalékkal drágábban árulják, mint amilyen értéket a városháza által felkért ingatlanértékbecslők novemberben megállapítottak. Ugyan az elmúlt fél évben rohamos ütemben nőtt a magyarországi, így a debreceni ingatlanok négyzetméterára is, ekkora növekedés vélhetően nem történt november óta.


Kossuth utca 63

Polgár Tóth Tamás

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...