BEZÁR

Közösségi média

Apa bántja anyát – útmutató jelent meg a családon belüli erőszak ellen

Külön fejezetek szólnak a gyerekek gyógyulásáról, megerősítéséről és a bántalmazás körforgásának megállásáról is.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) és a Gabo Kiadó együttműködésével jelent meg az Apa bántja anyát önsegítő könyv. A kötet célja, hogy bántalmazottak és segítők egyaránt felismerjék a családon belüli erőszak jeleit, és megtanulják, hogyan lehet észrevenni és korán megakadályozni a bántalmazást, illetve megoldást keresni a családon belüli erőszak problémáira.

Apa bántja anyát

Gabo Kiadó

A szerző, Lundy Bancroft a családon belüli és a párkapcsolati erőszak szakértője, számos önsegítő könyv szerzője. Terapeutaként évtizedeken át vezetett csoportot bántalmazó férfiaknak, és behatóan foglalkozott a családon belüli erőszak gyerekekre gyakorolt hatásával. Az Apa bántja anyát a szerző második kötete – olvasható a kiadó ismertetőjében.

„Arról nagyon keveset tud a közvélemény, hogy hogyan élik meg a gyerekek anyjuk bántalmazását.”

A könyv valószínűleg könnyebben kerülhet olyan ember kezébe, aki már felismerte a bántalmazás jeleit. Több fejezet a segítőknek szól, de a kötet erőssége abban lehet, ha a téma iránt érdeklődők, segítők kézről kézre adják tovább. Némelyik fejezet a felismerést segítheti, egyrészt akkor, amikor konkrét felismerhető jegyeket sorolnak fel, másrészt amikor egy rövid történeten keresztül az érintettek felismerhetik a saját szituációjukat. Ilyen például az Abott család hétvégéje, ahol egy bántalmazott anya történetét ismerjük meg: a bántalmazó férfi viselkedése az egész család életét meghatározza. A sztori után két fejezet bontja ki, milyen lépéseket lehet tenni ilyen helyzetben.

De az első fejezetben is több történetet olvashatunk, amelyek segíthetnek felismerni, ha bántalmazást élünk át. A könyvben szerepel egy rövid kérdéssor is, ami szintén a felismerést segíti elő, így a kézről kézre adogatás nem csak a hozzáértőknek lehet hasznos.

A kiadvány a jelek felismerése után akkor lehet a leghasznosabb, ha a már az azonosított problémákra keresünk megoldást. Több fejezetben részletes leírást kapunk a lépésekről, amiket mind segítőként, mind érintettként megtehetünk, hogy kiszabaduljunk az otthoni bántalmazásból, valamint központi téma, hogy hogyan segíthetjük az olyan gyerekeket, akiknek az édesanyját bántalmazza a partnerük. A szöveg kiemeli, hogy a gyerekek egész életére hosszú távú hatással van, ha otthoni bántalmazást látnak. Külön fejezetek szólnak a gyerekek gyógyulásáról, megerősítéséről és a bántalmazás körforgásának megállásáról is.

A kötet végén olyan segélyvonalak elérhetőségeit találjuk, ahová fordulhatunk, ha bántalmazást veszünk észre a környezetünkben, vagy személyesen tapasztalunk családon belüli erőszakot.

A kötet minden nagyobb könyvesboltban megtalálható, kedvezményesen rendelhető a kiadó honlapjáról, illetve itt bele lehet olvasni.

A Debreciner részére küldött példány a debreceni Malter (Baross Gábor utca 16.) közösségi könyvespolcáról kölcsönvehető.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...