BEZÁR

Közösségi média

Debreceni akkugyár: de hol a víz? – Népszava

Noha az Orbán-kormány szerint minden adott az újabb kínai akkumulátorgyár biztonságos működéséhez, egymást érik a megválaszolatlan kérdések. Például, hogy hol a víz és hol az energia?

Nem is tizenkilencre, de egyenesen húszra húzott lapot az Orbán-kormány az újabb akkumulátorgyár Debrecenbe telepítésével. A legnagyobb probléma – ugyanúgy, ahogyan a szintén a város mellett létesülő, másik kínai beruházás, a CATL-gyár esetében – várhatóan a víz- és energiaellátás lesz – írja a Népszava.

CATL - akkumulátorgyár - 2023. február 24.

Koppányi Szabolcs

Szijjártó Péter szerint az Eve Power gyárának vízigényét „95 százalékban tisztított szennyvízből és felszíni vízből biztosítják”.

Szabad felszíni vízkészlet a térségben nincs, a környék tavai is kiszáradóban vannak a klímaválság miatt.

Folyamatban van ugyan a Civaqua-projekt első üteme a Tisza vizének egy mesterséges csatornán keresztül történő átvezetése végett, ám a folyóból a legmelegebb hónapokban, aszályos időszakban nem lehet vizet kivenni, így az épülő csatorna nem jelenthet egész évre szóló, folyamatos megoldást. Ami pedig a tisztított szennyvizet illeti: annak eredeti forrása ugyanúgy tiszta víz, mintha eleve vezetékes ivóvizet használnának – az újrahasznosításnak technológiai korlátai is vannak, ráadásul a gyár vízigényének mintegy fele a szárításhoz szükséges, így a művelet közben elpárolog, vagyis rendszeresen pótolni kell.

Maga Debrecen egyébként az ország leggyorsabban kiszáradó vidékének peremén fekszik, ahol a vízhiánynak jelenleg is látható, kézzelfogható jelei vannak, vagyis a vízigény fenntartható, az ivóvízellátást, a mezőgazdaságot és a természeti értékeket sem veszélyeztető megoldását aligha lehet félvállról venni.

További részletek a Népszava cikkében olvashatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...