BEZÁR

Közösségi média

Tüntetés, sztrájk, polgári engedetlenség… – Így tiltakozhatnak a tanárok, diákok és szülők

2022-ben a kormány módosította a sztrájktörvény alatti minimális szolgáltatás feltételeit. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a pedagógusok ne tiltakozhatnának.

Ezért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) mind nekik, mind pedig a szülőknek és a diákoknak, összeállított egy olyan kisokost, amelyben megtalálhatóak a legfontosabb tudnivalók a lehetséges tiltakozási formákról. A kisokos itt elérhető: tasz.hu/tiltakozas-a-kozoktatasban

TASZ - tüntetés

tasz.hu

A kisokos kitér az általános tiltakozási formákra (tüntetés, sztrájk, polgári engedetlenség), de célzottan is foglalkozik a pedagógussztrájkra vonatkozó különleges szabályokkal. Így olyan kérdésekre is választ ad, hogy miként lehet intézményi sztrájkot szervezni 2022 őszén, vagy hogy utasíthatja-e az iskolaigazgató munkára azokat a pedagógusokat, akik sztrájkolni akarnak. Szülők is tiltakozhatnak az oktatás jelenlegi helyzete ellen. Például otthon tarthatják kiskorú gyermeküket egy tetszőleges napra, hiszen egy ilyen egyszeri, tetszőleges indokú hiányzás önmagában semmiképpen nem veszélyezteti a tanuló tankötelezettségének teljesítését.
Diákok esetében pedig fontos hangsúlyozni, hogy a jelenlegi jogrendszer biztosítja, hogy ők is részt vehessenek vagy szervezhessenek megmozdulásokat. Azonban az iskolaidőben történő tüntetések hiányzásnak minősülnek, így azokat igazolni kell.

A mai tüntetésre való tekintettel a TASZ gyülekezési forródrótja ismét élni fog 15 és 21 óra között. A +36 30 722 3356-os számon érheti el a TASZ jogsegélyszolgálatát, akinek azonnali jogi segítségre van szüksége! Mivel a tiltakozást diákok szervezik, ezért a TASZ kiemelten fontosnak látta, hogy helyi megfigyelőkkel is részt vegyen a megmozduláson. A megfigyelők az esemény ideje alatt ügyelni fognak a tüntetés résztvevőinek biztonságára, szükség esetén pedig jogi tanácsokkal fogják segíteni a szervezők és a rendezők munkáját. Amennyiben konfliktus lépne fel, akkor dokumentálni fogják az eseményeket és a rendőrségi beavatkozást a telefonjukkal – olvasható a TASZ tájékoztatójában.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...