BEZÁR

Közösségi média

Kivonulhat Debrecenből a kínai Semcorp – értesült Mándi László képviselő, Papp László polgármester cáfol

Kerestük a sanghaji céget, de egyelőre nem válaszoltak a megkeresésünkre.


Semcorp

facebook.com/semcorpgroup

Mándi László (Momentum) debreceni önkormányzati képviselő, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje február 23-án reggel 8 órakor közzétett egy bejegyzést a közösségi oldalán, amelyben azt írja: megbízható forrásokból úgy értesült, hogy a Debrecen déli ipari parkjában beruházó kínai Semcorp Csoport leállíttatta az akkumulátor-elválasztófilm gyárának építését, és úgy döntött, kivonul a városból, mivel Debrecen városa nem biztosította a gyár működéséhez szükséges feltételeket.

A politikus az ügyben levelet írt Papp László (Fidesz) polgármesternek, akitől többek között arról érdeklődött, milyen feltételek nem teljesüléséről van szó, mi lesz a megkezdett építkezéssel, mennyibe került Debrecennek a beruházás előkészítése, és hogy mennyiben érintik a fejlemények a dél-koreai EcoPro BM nemrég bejelentett debreceni üzemét, amelyben a tervek szerint szintén az akkumulátorgyártáshoz szükséges alkatrészt állítanak elő.

„Az utóbbi kérdéskör különösen aggasztó, hiszen a városvezetés az elmúlt években láthatóan egyre nagyobb vállalatokat igyekezett bevonzani az ipari parkokba. Ha viszont kiderül, hogy a város egyéb infrastruktúrájának fejlesztése vagy más okok miatt nem megfelelők a feltételek, akkor lehet, hogy teljesen rossz gazdaságfejlesztési stratégiát követtek” – írta Mándi. Az önkormányzati képviselő emlékeztetett: a város 2022-es költségvetésébe a déli ipari parkkal kapcsolatban 28,5 milliárd forint fejlesztési költséget tervezett a városvezetés.

Videó a 2020. novemberi bejelentésről:

Az üggyel kapcsolatban kerestük Papp László polgármestert, az önkormányzati tulajdonú EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központot, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériumot és a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, de cikkünk megjelenéséig egyikük sem reagált. Egyelőre a sanghaji székhelyű Semcorp Csoport sem válaszolt a nekik írt levelünkre.

Dolgoznak a területen?

Barcsa Lajos (Fidesz), Debrecen egyik alpolgármestere ma tartott sajtótájékoztatót a város 2022-es költségvetésével kapcsolatban. Az eseményre a Debrecinert a városvezetés szokása szerint ezúttal sem hívta meg. A tájékoztatóról Debrecen önkormányzati médiája oly módon számolt be, hogy a videós anyagukban közzétettek egy felvételt a Semcorp-gyár építéséről. A vágóképeken az látható, hogy a felvétel idején emberek dolgoztak a területen. A Dehir.hu egy fotót is közölt, a következő képaláírással: „Jól halad a Semcorp építése is a Déli Gazdasági Övezetben”.

Videó a 2021. szeptemberi alapkövezésről

A polgármester szerint Mándi méltatlanná vált a debreceniek képviseletére

Papp László polgármester nem sokkal délután fél 3 után a közösségi oldalán reagált Mándi László bejegyzésére. Azt írta, a Momentum politikusa meg sem adta a lehetőséget neki a válaszadásra, mivel félóra telt el a neki küldött levele és a Facebook-posztjának publikálása között. A polgármester szerint Mándi rossz színben tünteti fel a Semcorpot és Debrecen városát is, a meg nem erősített információk közlése pedig befolyásolja a sanghaji cég hazai és nemzetközi megítélését, miközben helyrehozhatatlan károkat okozhat Debrecen gazdasági kapcsolatainak fejlesztésében. Papp szerint ezért Mándi méltatlanná vált a debreceniek képviseletére.

A polgármester visszautasította, hogy a beruházás azért állt volna le, mert Debrecen nem biztosított megfelelő feltételeket, sőt információik szerint a Semcorp-beruházás jelenleg is zajlik.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...