BEZÁR

Közösségi média

Évente 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését hajtaná végre az Egységben Magyarországért

Mándi László, az ellenzéki összefogás egyik debreceni országgyűlési képviselőjelöltje elmondta, kormányra kerülésük esetén társasházak, panelházak és családi házak is pályázhatnának az európai uniós forrásból végrehajtott programra, a rászorulók számára az önrész várhatóan 10 százalék körüli lenne.


Sajtószabadság - Debreciner
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Sajtótájékoztatót tartott január 20-án Debrecenben Mándi László, az Egységben Magyarországért választási szövetség Hajdú-Bihar megye 2-es számú választókerületében induló országgyűlési képviselő-jelöltje. A politikus arról beszélt, hogy Debrecenben több tízezer ember él 40-50 évvel ezelőtt épült panelházakban, amelyek azóta semmilyen vagy csak minimális felújításokon estek át. Mint mondta, jelenleg a szigetelés és a korszerű nyílászárók hiányában télen az utcát fűtik, nyáron pedig légkondicionáló berendezés nélkül elviselhetetlenül meleg van.


Mándi László
Mándi László
Polgár Tóth Tamás

Mándi úgy fogalmazott, hogy az Egységben Magyarországért valódi rezsicsökkentést akar végrehajtani az energetikai korszerűsítés által. Azt ígérik, kormányra kerülésük esetén újraindítják a magyarországi házfelújítási programot, méghozzá európai uniós forrásból. A politikus megjegyezte, az Unió már most is ad forrást erre a célra, de a Fidesz úgy döntött, hogy ezt inkább a közintézmények renoválására költi. Mándi szerint ez részben azért történt, mert ezeket a projekteket könnyebb túlárazni, mint a lakóépületek energetikai korszerűsítésével kapcsolatos beruházásokat.


lakótelep - panel
Debrecen
Polgár Tóth Tamás

A választási szövetség azt tervezi, hogy társasházak, panelházak és családi házak is részesülhetnek majd ebből a programból, a rászorulóknak pedig csak minimális önrészt kellene fizetniük, ezt is kamatmentes hitellel segítené az állam.

Ki mennyit fizetne? Mi alapján annyit?

Megkérdeztük Mándi Lászlótól, hogy pontosan mekkora lenne ez a minimális önrész, mi alapján döntik el, kik a rászorulók, és hogyan differenciálnának egy társasház esetében, ahol jobban és kevésbé rászoruló lakók is élnek. Mint mondta, a rászorultsági szintet egy bonyolult folyamat alapján fogják meghatározni a későbbiekben. Körülbelül 10 százalékos önrésszel számolnak az ellenzék szakértői. Minden évben 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését akarják megvalósítani. A politikus elmondása szerint ennél nagyobb igény esetén lehet, hogy valaki csak nagyobb önrésszel tud az adott évben korszerűsítést kérni, de ha vár egy évet, ő is jogosulttá válhat az alacsonyabb önrészre.


lakótelep - panel

Polgár Tóth Tamás

Összeültek négyen

Tegnap közölte Mándi a Facebook-oldalán, hogy az ellenzéki összefogás hatból négy hajdú-bihari képviselőjelöltje találkozott Debrecenben. Megkérdeztük a politikustól, hogy milyen konkrét döntéseket hoztak ezen az egyeztetésen. Mándi válasza szerint programokról beszéltek, döntéseket azonban nem hoztak. A politikus elmondása szerint sok általános probléma van a megyében, amelyek minden országgyűlési választókerületre jellemzők. Ezek között említette az energetikai korszerűsítés kérdését és az utak állapotát.

Mándi azt is elmondta, úgy volt, hogy mind a hat jelölt találkozik, de Hegedüs Péter (6-os választókerület) egy közmeghallgatás miatt nem ért oda, Varga Zoltán (1-es választókerület) pedig magánéleti okokból nem tudott részt venni. A jövőben szeretnének hat részvevős találkozót is tartani. Mándi arról is beszélt, hogy Hajdú-Bihar megye ellenzéki pártvezetői holnap, január 21-én fognak leülni egymással, hogy tárgyaljanak arról, hogyan tudják hatékonyan segíteni egyszerre mind a hat választókerület kampányát.

A Debreciner kérdésére válaszolva a politikus azt is elmondta, a terveik szerint a debreceni jelöltek részt fognak venni egymás kampányeseményein, kölcsönösen segíteni fogják egymást.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...