BEZÁR

Közösségi média

Állami támogatásból vásárolt ingatlanokat a Tasó Lászlóhoz kötődő egyesület a képviselő feleségétől és a cégétől – Magyar Hang

Alaposan bevásárolt idén a Tasó László fideszes országgyűlési képviselőhöz kötődő nyíradonyi Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület: tavaly 150 millió forint támogatást nyert a Kisfaludy-programban, amiből ingatlanokat is vett, többek között a képviselő feleségétől, illetve a neje cégétől.

Az egyesület által elnyert támogatás egy része így végső soron az országgyűlési képviselő családjához került. Az ingatlanok egyesülethez vezető útját a tulajdonlapok és térképek alapján göngyölítette fel a Magyar Hang. Tasó László azt mondta: a 2015-ben történt kilépése óta nincs köze az egyesülethez, azt pedig szerinte valótlan provokáció, hogy a családjánál landolt a támogatás egy része.

Magyar Hang

hang.hu

Tasó László a Fidesz egyik legstabilabb bástyája Hajdú-Bihar megyében, választókerületében jelentős befolyása és tekintélye van. A 7600 lakosú Nyíradonynak 20 éven át volt polgármestere, politikai pályája csúcsán a harmadik Orbán-kormány idején járt, amikor előbb közlekedési államtitkár, majd a Miniszterelnökség államtitkára volt. 2016-ban azzal került a hírekbe, hogy a vagyonnyilatkozatából ingatlant, illetve földjei után járó támogatást hagyott ki – ezeket később korrigálta.

Az országgyűlési képviselőnek a Gúth-Keled egyesülethez papíron már nincs köze. Alapítója és 2015-ig elnöke is volt, de akkor a tagságát is megszüntette. Jó ismerősei azonban maradtak bent: egy elérhető lista alapján olyan tagjai vannak, akiket rokoni vagy munkakapcsolatok fűznek hozzá.

A bíróságtól lekért beszámolói alapján a közhasznú egyesületnek minimális saját bevétele van: 2020-ban a bevételei 94 százaléka, egy évvel korábban a 98,7 százaléka származott támogatásból.

Az egyesületnek 2019-ben Orbán Viktor miniszterelnök nyúlt a hóna alá, akkor egy határozattal közel 333 millió forint állami támogatás jutott a szakolykerti szervezetnek. Tavaly pedig a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) nyert 150 millió forintot.

Az utóbbi években több, a kúriával szomszédos ingatlan a Tasó családhoz került, a képviselő szántók tulajdonosa lett, míg a felesége más ingatlanokat szerzett meg.

További részletek a Magyar Hang cikkében olvashatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...