BEZÁR

Közösségi média

Miért nem közvetíti az önkormányzati tévé Debrecen közgyűléseit?

A hajdú-bihari városok többsége teljes terjedelmében megmutatja a nyilvános testületi üléseket. Papp László polgármester két és fél éve egy írásbeli válaszában azt közölte, a debreceni önkormányzati televízió felvételei erre nem alkalmasak.

Debreceni közgyűlés - 2021. november 25.
Debreceni közgyűlés – 2021. november 25.
Polgár Tóth Tamás

Debrecen közéletének legfontosabb döntéseit – papíron legalábbis – a város havonta ülésező közgyűlésében hozza meg Papp László (Fidesz) polgármester és az önkormányzati képviselők. Ezeken az eseményeken az önkormányzati médiaként működő Debrecen Televízió (DTV) stábja minden egyes alkalommal jelen van, több kamerával rögzíti a testületi üléseket, és akár a DTV műsorában az élő közvetítéshez szükséges minden eszköz rendelkezésére áll az önkormányzati médiának.

Debreceni közgyűlés – 2021. július 22.
Debreceni közgyűlés – 2021. július 22.
Polgár Tóth Tamás

Ennek ellenére a DTV nem adja le az üléseket teljes terjedelmükben sem élőben, sem utólag, sem a kábelen elérhető műsorában, sem külön az interneten a hírportáljának elemeként vagy a közösségi videócsatornáján. Rendszeresen csak hosszabb-rövidebb összefoglalókat közölnek, ezzel nyilván erősen szelektálva az ülésen megtárgyalt témákat és a felszólaló politikusokat is. Egy 2019-es közmeghallgatáson (amelyről nem találtunk felvételt a televízió Youtube-csatornáján) Budai Péter a Natív szervezet aktivistájaként – azóta már a Debreciner szerkesztőségének a tagja – feltette a kérdést a polgármesternek: miért nem teszik nyilvánossá és kutathatóvá a közgyűlésről készített videófelvételeket visszamenőlegesen is akár. Papp László akkor azt reagálta, hogy megvizsgálják, mit lehet kezdeni a felvételekkel.

Debreceni közgyűlés – 2020. augusztus 27.
Debreceni közgyűlés – 2020. augusztus 27.
Koppányi Szabolcs

A polgármester 2019 májusában egy írásbeli választ is küldött Budainak, amelyben azt írta, a DTV több kamerájával munkaanyagot rögzítenek az üléseken, ezek a felvételek „a szakmai szabályoknak megfelelően televíziós közzétételre nem alkalmasak, céljuk a műsorba kerülő képi anyag előkészítése”. Azt Papp László nem fejtette ki, hogy melyek ezek a „szakmai szabályok”, és hogy miért nem utasítják az önkormányzati televíziót működtető Médiacentrum Debrecen Kft.-t egy olyan felvétel készítésére, amely alkalmas a televíziós közzétételre és/vagy az interneten történő megjelenítésre. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy álláspontja szerint a DTV tudósításai, valamint az önkormányzat honlapján található előterjesztések és jegyzőkönyvek alkalmasak a közgyűlés munkájának nyomon követésére. Azt már nem tette hozzá, hogy a jegyzőkönyvekre esetenként hónapokig kell várni, az október 21-i ülésről készült dokumentumot például cikkünk megjelenéséig nem töltötték fel.

DTV - Papp László - Budai Péter

Debreciner

A közgyűlések nyilvános részét teljes egészében megmutató felvételeket az önkormányzati tévé a polgármesteri levél óta sem tett közzé.

Még az 5 ezer lakos alatti Tiszacsegén is megoldják

Hajdú-Bihar megye városai többnyire megosztják a testületi üléseik nyilvános részéről készített vágatlan videófelvételeket a lakossággal, illetve élőben közvetítik a tanácskozásaikat az interneten. 21-ből 11 település rendszeresen megteszi ezt, többnyire a helyi televízión, egy Youtube-csatornán vagy a város közösségi oldalán keresztül. Ezek a települések a következők: Balmazújváros, Berettyóújfalu, Nádudvar, Hajdúdorog, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló, Kaba, Létavértes, Polgár, Püspökladány és Tiszacsege. Elképzelhető, hogy Derecskén is úgy döntöttek, a jövőben ezt a gyakorlatot szeretnék folytatni, ugyanis a legutóbbi képviselő-testületi ülés felvételét már itt is közzétették.

A 10 ezer lakos feletti hajdú-bihari városok közül mindössze Debrecenben, Hajdúböszörményben, Hajdúsámsonban és Hajdúhadházon nem találtuk nyomát annak, hogy az ülések nyilvános részét teljes egészében megmutatnák.

Megkérdeztük Papp László polgármestert, valamint a Médiacentrum Debrecen Kft.-t, hogy a város közgyűléseit miért nem adják közre teljes egészében a DTV csatornáján, illetve miért nem közvetítik élőben a testületi üléseket. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...