BEZÁR

Közösségi média

Kikértük Hajdú-Bihar megye oltási számait, a kormányhivatal szerint veszélyeztetjük a feladatellátásukat

Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban azzal utasította el az adatkérésünket, hogy nem ők az adatkezelők.


Sajtószabadság - Debreciner
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Még október 26-án adtunk be egy közérdekű adatigénylést a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK), hogy megtudjuk, Hajdú-Bihar megye egyes településein mekkora a lakosság koronavírussal szembeni átoltottsága. Ezek az információk Magyarországon alapból nem nyilvánosak, dacára annak, hogy a járvány elleni védelemben valószínűleg hasznosítani lehetne őket. Az óvintézkedések meghozatalakor például nem árt, ha egy önkormányzat tudja, a lakosság milyen arányban védett legalább a betegség súlyos lefolyásával szemben. A közérdekű adatkérésünket egyébként egy, az oltási adatokról érdeklődő levél előzte meg, erre azonban az NNK nem reagált.


koronavírus - oltópont
Oltásért sorban állók Debrecenben
NT

Müller Cecília országos tisztifőorvos november 10-én válaszolt az Átlátszó rendszerén keresztül beadott adatkérésünkre. A levelében azt írta, „az NNK nem minősül adatkezelőnek a COVID-19 elleni védőoltásban részesültek lakcímére vonatkozó adatok tekintetében”.

Az elutasítás miatt november 11-én a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalhoz küldtünk egy adatkérést, amelyre ma, november 25-én válaszoltak. Fodor Mária megyei tisztifőorvos azt írta, csak 45 napon belül (tehát karácsonyig) fognak válaszolni az érdeklődésünkre, ugyanis álláspontjuk szerint az adatkérésünk veszélyezteti a kormányhivatal feladatellátását. E feladatok között a fertőzéssel érintett személyekkel és kontaktjaikkal kapcsolatos hatósági feladatok ellátását, a védőoltások lebonyolítását és a járványkezeléssel összefüggő adminisztrációs feladatok elvégzését említette.


koronavírus
Oltópont Debrecenben
Lia

A kormányhivatalnak egyébként egy pandémiára való hivatkozással meghozott kormányrendelet alapján lehetősége van arra, hogy karácsonykor ismét 45 nappal hosszabbítsa meg a válaszadási határidőt. Idén így történhetett meg az is, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központ csak június végén árulta el, hogy februárban milyen állapotok uralkodtak a debreceni kórházakban.

Ha szeretnél hozzászólni, megteheted a Debreciner közösségi oldalán. Várjuk a véleményedet!

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...