BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Hóvégi roham (?)

„Ha egy hétvége alatt kellene mindenkit beoltani, arra képesek lennének” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök 2020. december 18-án a szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós beszédében, majdnem pontosan egy héttel azelőtt, hogy az egészségügyi dolgozók oltásával megkezdődött Magyarországon a koronavírus elleni vakcinálás.


koronavírus
Oltópont Debrecenben a múlt héten
Lia

Azóta sok víz lefolyt a Tócón. Igaz, messze nem annyi, amennyinek már évtizedek óta kellene, de szólásnak megteszi a mostani vízhozam is. Legalább annyira, mint az operatív törzs merész elképzelése az oltás vélelmezett menetéről. Tény, mertek jó nagyot álmodni. Amelyet a kormányfő is magáévá tett, hisz az idézett műsorban a következőkről tájékoztatott:

Miután az oltópontokról kérdezték, azt mondta: „az operatív törzs már hónapokkal ezelőtt megalkotta, hogy ha egy hétvége alatt kellene mindenkit beoltani, arra képesek lennének. Ma egy általános, országos, egy-két nap alatt történő, teljes átoltásnak a föltételei megvannak, az oltási tervünk rendelkezésre áll, az ehhez szükséges eszközökkel, számítógépes nyilvántartással, adatbázissal, helyszínkijelöléssel, mindennel készen vagyunk, a vakcina hiányzik. Most azért nem tudjuk ezt a rendszert megindítani, mert nincs annyi vakcina.” (444.hu)


koronavírus - Kósa Lajos

Facebook

Kár, mint ahogyan az irreális álmok esetében történni szokott, ez esetben is szembe jött a valóság. Bár valószínűleg a miniszterelnök várbeli rezidenciájának közelébe sem engedték. Arra azért talán számíthattunk, hogy a törzs online címéig eljut belőle valamennyi. Így legalább ők szembesültek a valós világgal. Bár azóta sem mutatták jelét. Legalábbis ezen, a realitásoktól orbitális messzeségekre elrugaszkodott elképzelést illetően. Mindenesetre nem verték nagydobra, hogy kicsit talán túlálmodták terveiket.

Mindamellett a fentebb idézett – s akkor hivatalosan közölt precíz és alapos, ráadásul már tavaly év végére végrehajtott – felkészülés fényében sokunknak, köztük több hírportálnak meglepetést, talán megütközést jelentett, hogy a kormány a november 22. és 28. közötti időszakra hirdetett oltási akcióhetet. Amikor regisztráció nélkül, több kórházban is beoltathatja magát az, aki eddig nem tette.


Orbán Viktor és Kósa Lajos
Orbán Viktor és Kósa Lajos az Operatív Törzs ülésére igyekezvén idén februárban
Facebook

Természetesen nem a meghirdetése a meglepetés, hanem az, hogy a november 4-én közzétett akció megkezdésére miért kell majdnem három hetet várni. Nem csak a szakemberek kérdezik, hogy amennyiben tényleg komolyan gondolja a kormány a jelenlegi járványhelyzetben ilyen járulékos akció indokoltságát, vajon miért vár vele akár egy napot is. Hisz a logisztikai hátteret már tavaly megteremtették (?), mint ahogyan többen hangoztatták anno. „Ma is online sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs. Az eseményen György István kijelentette, az oltási munkacsoport több tervezetet is kidolgozott az oltásokra. A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kijelentette, annak függvényében, hogy mennyi vakcina áll majd rendelkezésre, készülnek az ütemezett és a tömeges oltásra is. Abban az esetben, ha nagyobb mennyiségű oltáshoz jut az ország, akkor egy nagyobb oltási hétvégét is végre tudnak hajtani, amelynek keretében egymillió embert is be tudnának oltani.” (Portfolió, 2021. január 19.)

Az egymilliós szám ugyan elmarad a miniszterelnök, illetve a törzs által vizionált teljes átoltottság egyetlen hétvégi levezénylésétől, ám a mostani napi oltási adatok tükrében ez szintén soha nem teljesülő óhajnak tűnik. Jó ideje ugyanis 2-5 ezer körül alakul a naponta beadott oltások száma. Írásom idején a múlt pénteki adatok voltak a legfrissebbek, s e szerint egy hét alatt 18 ezer oltást „vettünk fel” a hivatalos oldal szerint. Ráadásul, mint ahogyan sokan megjósoltuk, inkább a harmadik oltást fogják kérni a már beoltottak, mint az elsőt az oltatlanok.

Mindenesetre nagyon visszaütni látszik a kormány azon hozzáállása, hogy május végén gyakorlatilag felhagyott a komolyabb ráhatással, ösztönzéssel. „Megvan az ötmilliomodik beoltott magyar állampolgár is, ezért az operatív törzs úgy döntött, hogy szombattól nem kell többé maszkot viselni a közterületeken – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon közzétett videoüzenetében. A kormányfő úgy fogalmazott, ez a döntés azt jelenti, hogy ’búcsút inthetünk a maszkunknak, elköszönhetünk tőle. Itt a vége, fuss el véle’. ’Kedves Maszk! Viszontlátásra! Goodbye!’ – zárta videoüzenetét.”

Nem elhanyagolható szempont, hogy a virológusok – nem mellesleg – a negyedik hullámban újra és továbbra is erőteljesen ajánlják a maszkviselést. Sőt azt tennék akkor is, ha május óta sokkal több embert sikerül rávenni az oltakozásra. De úgy tűnik, nem sikerült. Hisz május vége óta még mindig nem sikerült elérni a hatmilliós számot. Ami annyit jelent, hogy már „csak” cirka kétmillió, életkora alapján felnőtt oltható magyarországi magyar állampolgár nincs beoltva.

Szó mi szó, őket már hónapok óta „riogatják”, hogy nagy valószínűséggel, sőt bizonyosan meg fogják kapni a vírust, s esetükben sokkal súlyosabb következményekkel kell számolniuk, mint az oltottaknak. Ez esetben azonban a politikai szlogenek és a szakmai kutatások egybeesnek. Kérdés, akik eddig nem oltatták be magukat, a meghirdetett kampány hatására megteszik-e a hó végén. „A kifejezetten súlyos második és harmadik hullám után az átoltottság viszonylag gyorsan 60%-ra emelkedett, azonban innen hónapok óta nincs elmozdulás. Aki akarta, az beoltatta magát, a védettségi igazolványhoz kötődő többletjogok döntő többségének nyári eltörlésével pedig teljesen meg is állt az oltakozási hajlandóság. Nem maradt olyan ösztönző, ami az oltás felvételét segítette volna a bizonytalankodók körében. Ha még mindig a vuhani lenne a domináns törzs, akkor nagyon valószínű, hogy nem tudna olyan gyorsan terjedni a vírus, a delta azonban sokkal agresszívebb. A kutatások szerint legalább 80-90%-os átoltottság kellene, hogy letörjük a járványt.” (Portfolió)


Sajtószabadság - Debreciner
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Mint minden hasonló témájú írásomban hangsúlyozni szoktam: a döntés és a felelősség az oltást illetően egyéni és megkérdőjelezhetetlen joga bárkinek. Bár, ha azt a tényt szintén figyelembe vesszük, miszerint egyre több tudományos bizonyíték mutatja, hogy a beoltottak nem – vagy lényegesen kevésbé – terjesztik a koronavírust (webbeteg.hu és más források), akkor válik igazán lényegessé, hogy sikerül-e az oltásokkal megszakítani a fertőződési láncokat. S amennyiben nem, annak következményei több mint közismertek az elmúlt jó másfél évből.

Mindenesetre az sem megkerülhető felvetés, hogy ha olyan a helyzet, amilyen, márpedig olyan, járványügyi szempontból nem tekinthető-e súlyos felelőtlenségnek a közelmúlt tömeges politikai rendezvényeinek kierőszakolása. Hisz az erősen romló folyamatok iránya már korábban jól érzékelhető volt.

„A kormány egész nyáron dolgozott annak érdekében, hogy fölkészítse az országot a negyedik hullám megfelelő kezelésére” -mondta Orbán Viktor augusztus 22-én a Vasárnapi Újságnak nyilatkozva. Közvetlenül azután, hogy a hosszú hétvégén többnapos ünnepségsorozatot szerveztek, amire bárki elmehetett védettségi igazolvány nélkül. Mindezt úgy, hogy a számok már ekkor is emelkedni kezdtek, ezután pedig látványos lett a növekedés.

Pedig akkor még csak augusztus végét írtunk, de az októberi ünnepig sem változott a hozzáállás: „Aligha volt olyan szakember, aki azt javasolta volna az erősödő járványban, hogy mindenféle védettség nélkül vehessenek részt emberek az eucharisztikus kongresszuson vagy a vadászati kiállításon. Olyan meg pláne nem, aki okos döntésnek tartotta az október 23-i nagy rendezvényeket, a békemenetes megmozdulást buszoztatásokkal.” Az ellenzéki tüntetésekre szintén vonatkozik a kritika. Igaz, ott maszkviselést javasoltak a résztvevőknek, és pár ezren voltak csak. (Márki-Zay Péter, 444.hu)

Talán a kormány vagy a törzs nem elégszik meg azzal, hogy a meghirdették a november végi oltási kampányt. Hanem következetesen végiggondolja, milyen tények késztették erre, mi a célja az akciónak, s milyen járulékos lépések szükségesek még ahhoz, hogy valamennyire értékelhető eredményt hozzon az oltási hét. Bár, ha például az október végi állapotokat tekintjük, rögvest el kell gondolkodnunk azon, hogy vajon ténylegesen véresen komolyan gondolják-e az akciót:

„Megengedhetetlen, hogy hazánkban immár egy éve kisebb a karanténban lévő személyek száma, mint a fertőzötteké. A kontaktok eredményes izolálása így pusztán illúzió. Egyebek között ezt javasolták a héten szakértők a kormánynak. Az az adat, amire hivatkoznak, valóban elég meghökkentő. Jelenleg kevesebben vannak hatósági házi karanténban, mint amennyi aktív fertőzött van hivatalosan. Ami azt jelenti, hogy még az igazolt fertőzöttek közül sem mindenki van lakásfogságra kötelezve.” (444.hu)

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...