BEZÁR

Közösségi média

Közelgő társadalmi katasztrófára figyelmeztetett a Pedagógusok Szakszervezete Debrecenben

Totyik Tamás alelnök szerint 20-25 év múlva a jelenlegi 15 éves diákok 60 százalékára nem fog igényt tartani a robotizált gazdaság. A súlyos tanárhiány miatt szerinte az iskolák harmadának bezárása is szerepel a lehetséges forgatókönyvek között. Úgy látja, hogy a magyar oktatási rendszer nincs felkészülve az integrált oktatás megvalósítására.


Pedagógusok Szakszervezete

Polgár Tóth Tamás

Szeptember 22-én tanévnyitó fórumot tartott Debrecenben a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Hajdú-Bihar megyei szervezete. Az esemény elején egyperces néma felállással emlékeztek meg a PSZ Hajdú-Bihar megyei nyugdíjas tagozatának a napokban elhunyt elnökéről, Bakó Máriáról, majd Eötvös József-emlékéremben részesítettek nyugdíjba vonuló pedagógusokat: Bordánné Juhász Ibolyát, Katona Péternét és Kocsis Erika Zsuzsannát. Utóbbi az elismerés átvétele után arról beszélt: nem tudja kinek átadni a stafétát, ugyanis – legalábbis az ő tantestületében – nincsenek fiatal oktatók.


Pedagógusok Szakszervezete
Bordánné Juhász Ibolya (a kép jobb oldalán)
Polgár Tóth Tamás

Pedagógusok Szakszervezete
Katona Péterné (a kép jobb oldalán)
Polgár Tóth Tamás

Pedagógusok Szakszervezete
Kocsis Erika Zsuzsanna (a kép jobb oldalán)
Polgár Tóth Tamás

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a szakszervezet „Elég!!!” című kampányfilmjének lejátszása után arról beszélt, lassan valóban ott tartunk, hogy az utolsó leoltja a villanyt: mint elmondta, a kormány tagadja a pedagógushiány létezését, miközben valószínűleg még a PSZ által a KSH adatai és a kompetenciamérések alapján kalkulált 11800-as szám is alulbecslés.

Szerinte hármas válság van jelenleg az oktatásban: finanszírozási, tantervi és esélyegyenlőségi. Emlékeztetett, hogy a kormány 2019-ben a GDP 3,9 százalékát fordította az állami oktatás finanszírozására, miközben szakértők és külföldi példák szerint ennek legalább 6 százaléknak kellene lennie. Totyik elmondta azt is, hogy 2014 óta a kormány 17 havi bért vett el a pedagógusoktól. Felhívta a figyelmet arra, hogy a garantált bérminimummal egy tíz éve pályán lévő pedagógus annyi pénzt fog keresni, mint egy 17 éves szobafestő. Az alelnök hangsúlyozta: nem az utóbbitól sajnálja a pénzt.

Totyik szerint álvita folyik a Nemzeti alaptantervvel (NAT) kapcsolatban. „Teljesen mindegy, hogy Wass Albertet vagy Esterházy Pétert nem olvassák el” – fogalmazott. Az igazi probléma szerinte az, hogy a nemzetközi felmérések szerint a magyarországi diákok 28 százaléka alulteljesít, ők használhatatlanok lesznek a munkaerőpiac számára. Hangsúlyozta továbbá, hogy nyugati kutatóintézetek szerint azok, akik a nemzetközi felméréseken a 6-ból nem érik el legalább a 4-es szintet, azoknak a következő 20-25 évben a robotizáció ki fogja váltani a munkalehetőségeit. Totyik elmondása szerint a jelenleg 15 éves magyar diákok 60 százalékára ez a sors vár, csak közmunkára lesznek alkalmasak. „Mit fogunk kezdeni ekkora, a munkaerőpiac számára használhatatlan tömeggel?” – tette fel a kérdést a PSZ alelnöke. Totyik kritizálta, hogy a NAT egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogyan kellene az alulteljesítőket felzárkóztatni a többiekhez.

A szakszervezeti alelnök beszélt a kormány által bevezetett, a pedagógusok munkáját felügyelő komplex ellenőrzésről is. Szerinte a pedagógusokat akarják számonkérni az alulteljesítő gyermekek miatt, miközben szerinte inkább a tankerületvezetőket, a Klebelsberg Központot és a minisztériumot kellene számonkérni az általuk meghozott döntések, és a feladataik el nem látása miatt.


Totyik Tamás
Totyik Tamás
Polgár Tóth Tamás

A magyar közoktatási rendszer Totyik Tamás szerint nem csökkenti, hanem növeli a hátrányos helyzetből induló gyermekek lemaradását. Úgy látja, a kormány semmit nem tesz a felzárkóztatáshoz szükséges feltételek megteremtésére. Az iskolaőrök rendszere szerinte egy látszatintézkedés, semmit nem old meg, hiszen az iskolán kívül ugyanúgy megverhetik a pedagógusokat. Hangsúlyozta, hogy hiányoznak a pedagógiai asszisztensek, akiknek a megléte miatt magas Finnországban az oktatás színvonala. Úgy látja, hogy a magyarországi oktatásban jelenleg nem lehet betartani az integrált oktatás követelményét. „A pedagógus önmaga, egyedül ezt nem tudja megcsinálni. Ha nem fogjuk kikövetelni ezeket a feltételeket, akkor halálra van ítélve a teljes magyar közoktatás” – figyelmeztetett Totyik, hozzátéve, hogy a helyzet csak súlyosabb lesz, hiszen a pedagógusok 40 százaléka 10 éven belül nyugdíjba megy.

Totyik Tamás elmondta, jelenleg 2278 olyan pedagógus dolgozik Magyarországon, akik nem a szakjuknak megfelelő tantárgyat tanítják. Tud olyan intézményről, ahol kényszerűségből minden osztályfőnök rajzot tanít, és olyanról is, ahol mindegyik éneket.

Beszélt az úgynevezett „gettóiskolákról” is, ahol 30 százalék feletti a halmozottan hátrányos helyzetű, jellemzően roma tanulók aránya. Ezek becslések szerint az iskolák 17 százalékát teszik ki, amelyeket a pedagógus-létszámhiány miatt a bezárás veszélye fenyeget. Totyik szerint ha megmaradnak ezek az iskolák, akkor a diákok nem fognak megfelelő színvonalú oktatáshoz hozzájutni, a bezárás esetén viszont ezeket a hátrányos helyzetű roma tanulókat be kell vinni az iskolaközpontokba, ahol nincsenek felkészülve az integrált oktatásra.

Totyik elmondása szerint a következő 5 évben 22 ezerrel több pedagógus vonul nyugdíjba, mint amennyi fiatal pályára áll. Ha ez a tendencia megmarad, akkor szerinte a kormánynak három választási opciója marad: 32-re emeli a kötelező tanítási órák számát, bezárják az általános és középiskolák harmadát, vagy olyan óriási béremelést hajt végre, amely elegendő a fiatalok pályán tartásához és a pályát elhagyott pedagógusok visszacsábításához.

A PSZ alelnöke szerint jelenleg az apátia jellemzi a pedagógustársadalom közhangulatát, amely mögött a 2016-os tanárlázadás sikertelenségét látja. A jelenlévő pedagógusokat mindenesetre arra biztatta: menjenek el szavazni 2022-ben, és akik elégedetlenek az elmúlt 11 év oktatáspolitikájával, azok juttassák ezt kifejezésre a szavazófülke magányában.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...