BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Mennyi (lesz) az idő?

Örömmel nézem a népszerű művészek (Koncz, Zorán, Bródy, Dés) közelgő debreceni fellépését hirdető plakátokat a város több pontján. Tavaly szintén hasonló örömmel néztem őket. Mármint a plakátokat.

Egészen addig, míg – nagyjából egy esztendeje – át nem ragasztották őket egy keresztszalaggal. Amely először azt adta tudtunkra, hogy koncertjeiket későbbi időpontban tartják meg. Jellemzően idén tavasszal. Majd azt olvashattuk, hogy bizonytalan ideig halasztódik a leginkább vendégművészek meghirdetett fellépése. Természetesen végül eltűntek a hetekkel, talán hó napokkal a tervezett hangversenyek előtt kitett plakátok is.


2021. augusztus 20. - Debrecen
Az írást illusztráló fotók az idei augusztus huszadikai városi ünnepségen készültek Debrecenben
Koppányi Szabolcs

Aztán a szokásos karácsonyi koncertdömpinget ugyancsak elsodorta a világjárvány. Akárhogyan szeretnénk elkerülni, hogy a mostani helyzetet a tavalyihoz hasonlítsuk, aligha tehetjük meg. Hisz hasonlóak. Azzal a különbséggel, hogy a múlt évben a járvány második hulláma fenyegetett, most pedig a negyedik.
A tavalyihoz képest óriási változás, hogy már vannak vakcináink a vírus ellen. Sajnálatosan az egy év alatt a vírus ugyancsak kifejlesztett néhány újabb mutánst. Ráadásul a most terjedő delta még meg sem mutatta igazi képességeit. Jó lenne hinni, hogy nem lesz rá alkalma, de a hírek szerint ezt a változatot, s a még csak beharangozott potenciális követőit, nem igazán érinti mélyen, hogy a korábbi, kezdeti vírus(ok) ellen hatékony oltóanyagokat sikerült kifejleszteni.
Mindenesetre és természetesen, ahogyan a járvány során folyamatosan, ezúttal szintén egymásnak homlokegyenest ellentmondó véleményeket hallhatunk, olvashatunk.

„A koronavírus negyedik hulláma Nyugat-Európában megindult, és Magyarországra is meg fog érkezni, azonban alapvetően el fog térni a védettek magas száma miatt az első háromtól, így annak kezelése is más lesz. Az országot nem kell lezárni, a kormánynak nincs ilyen szándéka, emellett az oktatásban és a munkahelyeken sincs szükség korlátozásokra” – mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely miniszter.


2021. augusztus 20. - Debrecen

Koppányi Szabolcs

A legfontosabbra tehát szavainak értelmezése szerint megadta a választ. Lesz ugyan idén is járványhullám, de ez korántsem korlátozza majd mindennapi életünket annyira, mint tavaly. Szívesen hinnék neki, de mióta egyszer kijelentette, hogy a vírus a 60-65 éven aluliakat nem támadja meg, vagy ha igen, legfeljebb csekély tüneteket okoz körükben, nem igazán tudom járványügyi szaktekintélynek tekinteni. Ám tévedni emberi dolog. Mi több, tudatosan tévedni, gyakorlatilag félrevezetni az embereket, szintén az. Hisz manapság is hivatalos emberek sok tucatja űzi ezt a szintű „tájékoztatást”. Higgyük hát, hogy a kancelláriaminiszter ezúttal eltalálta, illetve komoly vizsgálatokra alapozva mondta el a következő hónapokra szóló összegzését.

Ugyanakkor olyanok ugyancsak gondolkodnak a mostani és közelgő teendőkön, akiknek kifejezetten a vírus elleni védekezés a foglalkozásuk, hivatásuk.

„Minden olyan térben, ahol sokan tartózkodnak, és nem lehet megállapítani a másik immunitási szintjét, célszerű maszkot használni” – jelentette ki Rusvai Miklós az RTL Híradónak. A virológus hozzátette, különösen az egészségügyi kockázattal bíró személyeknek és a nem beoltottaknak kellene hordaniuk ilyen helyeken a maszkot. Konkrétan részletezte is azokat a helyeket, ahol érdemes megfontolni a maszk használatát. Például ilyenek: a tömegközlekedési eszközök, a várótermek vagy épp a bevásárló központok. Azt mondja, most minden maszkviselésnek van értelme.


2021. augusztus 20. - Debrecen

Koppányi Szabolcs

„Duda Ernő: Megvan az esély arra, hogy ugyanakkora hullám következzen be, mint a második, vagy a harmadik volt. A szegedi virológus szerint sokan vannak, akik még nem oltatták be magukat, ezért akár egy-két hét alatt kialakulhat a katasztrófahelyzet, azoknak a hatvan feletti időseknek pedig, akiket Sinopharmmal oltottak be, nemcsak harmadik, de negyedik oltás is kellhet, mert a Sinopharm sokuk esetében semmit sem ért. Ez a vírus eddig már annyi meglepetést okozott, hogy nem lehet tudni, miképp alakul a jövő, mi lesz itt az iskolakezdéskor. Az a helyzet, hogy ez egy exponenciális görbe, egy-két hét alatt kialakulhat a katasztrófahelyzet, de reméljük, hogy ez nem történik meg” – mondta a Pénzcentrumnak a Szeged.hu-nak is gyakran nyilatkozó szegedi virológus.

Arról is beszélt, hogy a maszkviselést nem tenné kötelezővé a tanórákon, „mert a vírus cseppfertőzéssel terjed, ha valaki ül a helyén, és csendben van, az nagy valószínűséggel nem terjeszti a betegséget”, szerinte inkább például arra lenne szükség, hogy tartsanak minden ablakot nyitva az iskolákban, hogy járjon a levegő.

„Amikor kiszabadulnak a gyerekek az óráról, harsány ordítással kommunikálnak egymással, ekkor történik a legtöbb fertőzés. Gondolom, mindannyian vissza tudunk emlékezni, milyen hangzavar van egy iskolában a szünetben: márpedig minél hangosabban beszél valaki, annál magasabb a fertőzés esélye” – mondta a virológus. Szerinte éppen ezért veszélyesek a focimeccsek és más sportesemények, ahol „mindenki torkaszakadtából ordít”.

Duda Ernő szerint az átlagembereknek nem kell rohanniuk még a harmadik oltásért, az most azoknak fontos, akik elmúltak 60 évesek és Sinopharmot kaptak. Szerinte a kínai vakcinával oltott időseket nemcsak egyszer, de kétszer is újra kellene oltani, mert már bizonyított, hogy egy jelentős részüknek semmiféle védettsége nem alakult ki.


2021. augusztus 20. - Debrecen

Koppányi Szabolcs

Azért idéztem kicsit hosszabban éppen őt, mert meglehetősen szemléletesen írja le, hogy milyen szituációkban kell a megfertőződés veszélyével fokozottan számolnunk.

Igaz, egyelőre semmi jel nem mutat arra, hogy a mostani „alig védekezés”, amely legfeljebb a tényleg elengedhetetlen, de önmagukban nem elégséges oltásokra korlátozódik, a kormányzat készülne, akármilyen, akár a legenyhébb korlátozásokra. Nem mintha hiányoznának. Ám például a zárt térben történő maszkviselés akkor sem lenne haszontalan, ha csupán a szokásos influenzaszezon elé néznénk. Avagy Debrecen átlagos légszennyezettségét figyelembe véve, akár úgy tekinthetnénk rá „cseppfertőzős” időjárás idején, mint ahogyan például a C-vitamin tabletta bevételét magától értetődőnek tartjuk.

„Merkely Béla bejelentette: lehet, hogy visszatér a maszkhasználat. Komoly veszélyben vannak, akik nincsenek beoltva. A professzor fontos dologra hívta fel a figyelmet. Komoly veszélyben vannak, akik még nem oltatták be magukat, hiszen a koronavírus-járvány másfél éve alatt szelektálódtak azok a rendkívül fertőzőképes mutánsok, amelyeket a régebbi variánsokhoz képest sokkal könnyebb elkapni – mondta a Semmelweis Egyetem Széchenyi-díjjal frissen kitüntetett rektora szombaton az M1 aktuális csatornán.”


2021. augusztus 20. - Debrecen

Koppányi Szabolcs

Ezekből a megnyilatkozások az derül ki, hogy a szakemberek – attól függetlenül, hogy a kormányzat kedveltjei közé tartoznak-e avagy éppen ellenkezőleg – nagyon is reális változatnak tartják a maszkok újbóli kötelezővé tételét. S mi várható a legfőbb döntéshozótól? A szombati szavaiból kiderül:

„Ötszáz beoltottból egy fertőződik meg, és a betegség lefolyása nála is enyhébb, mint az oltatlanoknál. Érdemes tehát bízni a vakcinákban. A vírussal szemben az oltás működik, a maszkviselés és az elkülönülés nem.”
„Csak az oltás ment életet” – mondta a miniszterelnök. A negyedik hullám nem a beoltottakat fenyegeti, hanem az oltatlanokat – emelte ki Orbán Viktor. Hozzátette: sok oltatlan reménykedik, hogy elkerülheti a fertőzést, de nem fogják megúszni. Hangsúlyozta: mivel a tapasztalat az, hogy a maszkviselés hatékonysága csekély volt, a vakcináé viszont elsöprő erejű, szeptember 1-jétől újabb nagy, oltás melletti kampányt indítanak.” (Kossuth Rádió Vasárnapi Újság)

Úgy tűnik tehát, a most meghirdetett debreceni koncerteket, várhatóan többszázfős hallgatóság előtt, telt házzal, nemcsak megtartják, de békebeli körülmények között tartják meg. Hisz a mostani állás szerint még maszkot sem kell viselnie a hallgatóságnak.

Afelől nincs kétségünk, hogy a produkciók alapján mindenképpen emlékezetek lesznek az előadások. Hogy aztán kevésbé örvendetes következmény miatt is emlékezetesek maradnak akár hosszú évekig a koncert hallgatói számára, az még kérdéses. De véges határidőn belül mindenképpen ki fog derülni.


2021. augusztus 20. - Debrecen

Koppányi Szabolcs

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...