BEZÁR

Közösségi média

Tízből kilenc nyugdíjas jobban járna, ha kormányváltás történne jövőre

Ezt ígérik a Párbeszéd és az MSZP politikusai az ellenzéki előválasztásra készülve.

A debreceni Darabos utcai nyugdíjbiztosító előtt tartott sajtótájékoztatót július 20-án az MSZP városi elnöke, Madarasi István önkormányzati képviselő és Fábián István, az MSZP-Párbeszéd képviselőjelöltje az ellenzéki előválasztáson. Elmondták, hogy szerintük jelenleg azok kirablása történik Magyarországon, akik már egy életen át munkával járultak hozzá az ország építéséhez. Azt is elhangzott, szerintük hogyan változna a nyugdíjak kiszámítása, ha az ellenzék nyeri meg a 2022-es országgyűlési választásokat.


Fábián István és Madarasi István
Fábián István és Madarasi István
Koppányi Szabolcs

Szakértők segítségével alkotta meg a két párt az előválasztási programját, amiben a nyugdíjrendszer átalakítása központi kérdés. Megalkottak egy kalkulátort, amelyet az MSZP honlapján megtalálhat bárki, s ezen keresztül mindazok, akik már nyugdíjasok vagy hamarosan azok lesznek, össze tudják hasonlítani, mennyiben változna a nyugdíjuk kormányváltás esetén.

Konkrét ígéretként elhangzott az is, hogy a jelenlegi, régóta nem változó 28 500 forintos minimumot 70 000 forintra emelnék, illetve kijelentették, hogy – kormányra kerülésük esetén – az általuk majd adómentessé tett minimálbér 50%-át mindig el kell érje ez a nyugdíjminimum. Az MSZP-Párbeszéd mindezt az úgynevezett svájci modell (indexálás) bevezetésével oldaná meg, ami nemcsak az inflációt követi, de az aktív keresők keresetének emelkedését is. Az inflációval az egyének nyugdíját megemelnék, plusz a bérnövekedés alapján fennmaradó részt minden nyugdíjas azonos összegben kapná meg. Ezáltal azt érnék el, hogy a most alacsony nyugdíjak gyorsabban növekednének, míg a magasak lassabban. A kettő közötti nagy különbségek csökkennének.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Madarasi István közlése szerint 720 ezer nyugdíjas él ma Magyarországon 100 és 150 ezer forint közötti nyugdíjból, míg 420 ezernek a 100 ezret sem éri el a havi nyugdíja. Összesen tehát több mint 1 millió nyugdíjast érinthet szerinte mindenképpen előnyösen, ha kormányváltás történik 2022-ben, s tényleg megvalósítják az általuk támogatott svájci indexálás szerinti nyugdíjemelést. A szocialista politikus úgy fogalmazott: tízből kilenc nyugdíjas jobban jár, mint a Fidesz rendszerével.

Mindemellett az MSZP-Párbeszéd nem tett le a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről sem, ám annak jelenlegi módját, ahogyan az Orbán-kormány teszi (több lépcsőben, évekre elnyújtva alakítja ki), Fábián István nevetségesnek nevezte. Végső célként azt akarják elérni, hogy egyetlen nyugdíjas juttatásai se legyenek alacsonyabbak a megélhetési minimumnál – ezt támogatja Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt is.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

A Debreciner megkérdezte, szerintük mit tehet az ország azért, hogy ne kelljen tovább emelni a nyugdíjkorhatárt, mégis finanszírozható maradjon a rendszer.
Fábián István szerint nem a nyugdíjkorhatár folyamatos, mindenkire kiterjedő emelése a megoldás, hanem olyan ösztönzőket kell kialakítani, hogy azok a nyugdíjasok, akik szeretnének és bírják még, dolgozhassanak. Akik pedig nem tudják a további munkát vállalni, számukra mindenképp biztosítani kell a megélhetéshez szükséges összeget. „Emellett nyilván a fiatalok számát is növelni kellene, de itt az a probléma, hogy a fiatalok mennek el az országból” – mondta Fábián István.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...