BEZÁR

Közösségi média

MÁSIK FŐVÁROS

Buli lesz – Campusfeszt

A belépés „nagyon komoly” ellenőrzése aligha lesz könnyű feladat. Akkor sem, ha addig sokan, akik részesei szeretnének lenni az élménynek, kampányszerűen beoltatják magukat.


Debreciner
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

A Campus Fesztivál területére csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, amit nagyon komolyan ellenőriznek majd- mondta az esemény sajtótájékoztatóján Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató.

Úgy fogalmazott, a 2021-es Campusfest „a gondolkodó emberek jutalma lesz”. A fesztiváligazgató ezzel nem akarta titkolni oltáspártiságát, amit azzal nyomatékosított, hogy az érdeklődők „ne féljenek, a Campus igazi közösségi élmény lesz”.


Campus Fesztivál

Facebook

A bejelentés egyfelől üdvözlendő, másfelől kérdéseket is felvet. Leginkább azt, hogy az úgynevezett védettségi igazolvány melyik változatát ellenőrzik majd. Remélhetőleg nem az eredeti plasztikkártyán látható információt tekintik támpontnak. A lapocskát, melyet megmagyarázhatatlan sietséggel néhány nappal azután kiküldték azoknak, akik az első oltásukat megkapták. Az első oltás természetesen önmagában dicséretes dolog volt, de sok mindennek nevezhetjük csak végleges és hosszabb időre érvényes védettséget nyújtó beavatkozásnak nem. Ennek ellenére megkaptuk védettségünkről a pofás kis plasztikkártyát. Amely kapcsán a bevezetésekor a felelősséggel gondolkodó szakértők félrevezetést, hamis illúziókeltést is emlegettek. Hisz a védettség, amelyről grátisz megelőlegezték a dokumentumot, majd csak a második oltás után jó két héttel alakult ki. Ekkorra érte el a vakcinagyártók által prognosztizált szintet állapotunk. Ennek ellenére több, gyakorlatilag minden védettségi igazolványhoz kötött belépési, igénybevételi stb. lehetőség esetén úgy kezelte a kormány az igazolvány tulajdonosát, mint aki valóban védett.

Az élelmes magyarok egy része természetesen (?) ki is használta ezt, s a második oltására nem ment el, hisz az általa igényelt kiskapuk egy oltással a zsebében is megnyíltak előtte. Aztán a kormány észbekapott, s megfenyegette a renitenseket, hogy az, aki nem „veszi fel” a második oltást, annak érvénytelenítik az igazolványát. A gondolkodó ember elmereng azon, hogy ha ezt valóban komolyan gondolták, akkor miért nem a reális időpontban (második oltás plusz két hét) adták a kártyát. Akkor nem vezették volna félre a magyar állampolgárok százezreit, akik elhitték, hogy egy oltástól védettek lesznek. S valódi védekezési lépést tettek volna.


Campus Fesztivál

Facebook

Ráadásul abszolút ésszerű, megalapozott és elégséges lett volna a második oltás beadását igazoló, az oltóponton adott-kapott papírt kinevezni igazolványnak. Igaz, ez nem lett volna olyan elegáns megjelenésű, mint a plasztik. Bár amennyiben adtak volna hozzá egy műanyagtokot, nem is lett volna olyan snassz a tartalmában egyébként makulátlan papírlapot kinevezni igazolványnak.

Szerencsére a súlyosan információhiányos eredeti plasztikkártyára nyomtattak egy QR-kódot, amely elvileg végtelen mennyiségű és fajtájú információt hordozhat. Kár, hogy az adatok feltöltése nagyon nem ment zökkenőmentesen. Mint ahogyan az uniós követelményekhez történő telefonos applikáció esetében sem. „Magyarországon május közepe óta lehet letölteni a telefonokra a magyar védettséget igazoló alkalmazást, ami az App Store-ban EESZT Lakossági, a Google Play áruházban pedig EESZT alkalmazás néven található meg. Ez az app kezdetben csak a beoltott nevét, tajszámát és az első oltás idejét tartalmazta. Június elején a kormány azt közölte, hogy tovább fogják fejleszteni az applikációt, amely így már a vakcina típusát és mindkét oltás időpontját tartalmazni fogja, ezáltal megfelel az uniós szabályozásoknak, alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására. Ezt az újítást előbb június közepére, majd június 30-ra ígért Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.
Június 30-án délután meg is jelentek ezek a frissítések, azonban a magyar applikáció – szemben más uniós alkalmazásokkal – nem tudja megjeleníteni azt, ha valaki már átesett a betegségen, vagy van egy negatív koronavírustesztje (a betegségen való átesettséget Magyarországon a műanyag védettségi igazolvány tanúsítja). Ellenben már kiírja a vakcina típusát, valamint az első és második oltás időpontját.” (telex.hu)

Reméljük, hogy mostanra, illetve legalább hamarosan a kártya kódja illetve az app alatti információ mindig és mindenki számára teljessé és egyértelműen elérhetővé, illetve ellenőrizhetővé válik. Hisz esetleg ismét nagyobb szükség lehet még rá, mint ma, amikor már csupán néhány esetben kötik a meglétéhez valamely szolgáltatás igénybevételét. „Az új hullám kapcsán elmondta, nem kell újabb korlátozó intézkedésekre számítani, mint ami a 2. vagy a 3. hullám esetén volt. Lehet, hogy odáig vissza kell menni, hogy csak a védettségi igazolvány jogosít majd bizonyos helyekre belépésre” – részletezte Gulyás Gergely a múlt szerdai kormányinfón, amelyen szóba került a járvány egyre inkább valószínűsített negyedik hulláma is.

Ami pedig a Campust illeti, ismert, hogy a Sziget, a Volt vagy a Balaton Sound idén sem lesz. Papp László, Debrecen polgármestere ehhez kapcsolódva megjegyezte a fesztiváli sajtótájékoztatón: bátorság kellett ahhoz, hogy már korábban, még a járvány idején belevágjanak a fesztivál megrendezésébe, de örül annak, hogy így döntöttek.

Ezt a bátorságot alighanem a fesztivál potenciális közönségét jelentő fiatalok díjazzák leginkább. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a 16-18 éveseket csupán májusban kezdték oltani. Az is tény, hogy a járvány két (nem teljes) éve alatt gyakorlatilag végig a fiatalok és fiatal felnőttek körében volt a legalacsonyabb az oltási hajlandóság. Igaz, sokáig maga a hivatalos propaganda is azt hirdette, hogy ők a legkevésbé veszélyeztetettek, ami a betegség súlyosságát illeti. Ez talán az eredeti, első (vuhani) vírus esetében igaz volt, de a később megjelentek mutációk esetében már messze nem érvényes.


Campus Fesztivál

Facebook

Mindenesetre a belépés „nagyon komoly” ellenőrzése aligha lesz könnyű feladat. Akkor sem, ha addig sokan, akik részesei szeretnének lenni az élménynek, kampányszerűen beoltatják magukat. A fesztivál időpontjáig azonban csupán egyetlen oltás fér bele. Így óhatatlanul fel fog merülni, hogy az ellenőrzés a bürokratikus, mondhatnánk alapból szokásos „magyaros” megközelítést alkalmazza-e. Tehát azt, hogy rendelkezik-e igazolvánnyal, vagyis egy (és esetleg nem több) oltást kapott-e a bejutni kívánó. Vagy ezen lényegesen túlmenően a tényleges védettségét próbálják megállapítani.
Azt, hogy az illető túl van-e már a második oltás utáni két héten. Őszintén szólva, bár megnyugtatóbb lenne a város, illetve az egész régió számára, aligha életszerű, hogy a második, jóval szigorúbb és sok érdeklődőt esetleg kizáró eljárást alkalmaznák majd. Hisz a védettségi igazolvány bevezetése óta eltelt eddigi pár hónapja alatt is a dokumentum megléte volt a fontos, s az ellenőrzés szinte kizárólagos tárgya. S nem annak tartalma. Vagyis nem annak ellenőrzése, hogy a tulajdonosa valódi, s nem csupán papíron „kinevezett” védettség birtokosa-e. Szinte meseszerű lenne, ha ez esetben másként történne.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...