BEZÁR

Közösségi média

Üdvözli a civiltörvény visszavonását, de az új törvényjavaslatot is aggályosnak tartja a Civilizáció koalíció

A 19 aláíró szervezet szerint fontos lépés a szerintük civilellenes törvény eltörlése, de csak a kormány civilekkel való viszonyának a rendezése hozhatna valódi változást. Szerintük az ÁSZ független szervezetekkel szembeni mozgósítását a kormány eszközként használhatja a lejáratásukra és megbélyegzésükre.

Április 21-én közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz a számos magyarországi civil szervezetet tömörítő Civilizáció koalíció, amelyben reagáltak arra, hogy a kormány az Európai Unió Bírósága tavalyi döntésének megfelelően visszavonja a 2017-es civiltörvényt. Az Unió legfelsőbb igazságszolgáltatási szerve által elkaszált törvény hátrányos megkülönböztetésben részesítette a külföldről is támogatásokat kapó civil szervezeteket.


Civilizáció

A Civilizáció közleménye szerint a törvény visszavonása fontos lépés a civil szervezek számára, mert közel négy év fölösleges és káros megbélyegzésnek vet véget. Álláspontjuk szerint a civilek átláthatóságát a törvény nélkül is garantálják az egyéb jogszabályok, a gazdálkodásukról bárki tájékozódhat a bíróság honlapján is elérhető beszámolóikból. Mint írják, habár a kormány átláthatatlan gazdálkodással vádolja a független szervezeteket, valójában sokan a kötelezően előírtnál jóval több pénzügyi adatot közölnek önkéntesen, a saját honlapjukon. Mindezek miatt üdvözlik a civilellenes törvény visszavonását, ugyanakkor sérelmezik, hogy az elmúlt években a kormány lejáratókampányt folytatott ellenük, valamint azt is megjegyzik: az eddigi civiltörvény helyébe lépő friss törvényjavaslat is aggodalom ad okot.

A közlemény aláírói szerint a javaslat címe („a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek átláthatóságáról”) már önmagában is félrevezető, hiszen egy egészséges demokráciában a közéletet a szabad, aktív és cselekvő polgárok alakítják, a közös ügyekkel foglalkozni mindenki feladata és felelőssége. „Egy civil szervezet pedig nem más, mint ezen polgárok közös célért tevékenykedő közössége” – érvelnek. A Civilizáció szerint aggályos, hogy a törvényjavaslat értelmében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) évente vizsgálná a legalább 20 millió forint mérlegfőösszegű, nagyjából 4 ezer egyesületet és alapítványt, miközben a vallási és nemzetiségi szervezetek mellett a sportegyesületeknek is mentességet adnának ez alól. Ezzel kapcsolatban a civilek kiemelik: a mentességet élvező szervezetek egy része állami adóbevételek terhére jut nagy mennyiségű közpénzhez, az ÁSZ-nak pedig elvileg a közpénzek és a nemzeti vagyon kezelését kellene ellenőriznie. „Félő, hogy a Számvevőszék közpénzzel nem gazdálkodó civilekkel szembeni mozgósítása nem más, mint egy újabb lehetséges eszköz a civilek lejáratására és megbélyegzésére” – írják.


Civilizáció

A közlemény megfogalmazói leszögezik: a civil szféra partnere az államnak, nem ellenfele, még akkor sem, ha kritikus vele szemben. Véleményük szerint a szférát érintő jogszabályokat csak párbeszéd és érdemi egyeztetés útján lehet megfelelően kialakítani, ehhez pedig még most sincs késő. „De az nem elfogadható, hogy az érintettek csak egy, a parlament honlapjára éjszaka feltett szöveg alapján értesüljenek a rájuk vonatkozó új szabályokról! Ezért arra kérjük a magyar kormányt, hogy a törvényjavaslat elfogadása előtt folytasson érdemi konzultációt az érintett felekkel, így a magyar civil szervezetek képviselőivel” – kéri a Civilizáció koalíció.

Szerintük ugyan fontos a civiltörvény visszavonása, de valódi változást csak a hatalom civilekkel való viszonyának rendezése hozhatna. A közlemény zárásaként hangsúlyozzák: a mindenkori magyar kormány nem engedheti meg magának, hogy ellenségként tekintsen a saját állampolgáraira, a Magyarország jobbá tételén dolgozó civilekre, hiszen csak egymás partnerként kezelve lehet egy jól működő országot építeni.

A Civilizáció közleményét az alábbi szervezetek látták el aláírásukkal:

Amnesty International Magyarország
Az Állítsuk meg a Gyilkos Robotokat kampány aktivista hálózata
Civil Kollégium Alapítvány
Emberség Erejével Alapítvány
Greenpeace Magyarország
Háttér Társaság
K-Monitor
Magyar Helsinki Bizottság
Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
Magyarországi Európa Társaság
MASZK Egyesület (Szeged)
MENŐK Egyesület
NIOK Alapítvány
Nyomtassteis
Ökotárs Alapítvány
Polgár Alapítvány az Esélyekért
Társaság a Szabadságjogokért
Transparency International Magyarország
Utcáról Lakásba! Egyesület

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...