BEZÁR

Közösségi média

Nem tartja számon a rendőrség, hányszor intézkedtek a járványügyi szabályok megszegése miatt Hajdú-Bihar megyében

2020 tavaszán még közöltek erre vonatkozó adatokat. Most hiába kértünk.


koronavírus - rendőrség

„Tájékoztatjuk, hogy a rendőrség országos göngyölített statisztikát vezet. A rendőri intézkedések aktuális adatairól az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján, illetve a koronavirus.gov.hu oldalon (a főoldalon „Rendőri intézkedések száma” táblázatból) tájékozódhat” – mindössze ennyit válaszolt a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság arra a március 24-i levelünkre, amelyben megkérdeztük: január elseje óta a megyében hány alkalommal intézkedtek a kijárási tilalom és a maszkviselési szabályok megsértése miatt, hányszor kellett eljárniuk rémhírterjesztés kapcsán, illetve hány alkalommal intézkedtek üzletek és vendéglátóhelyek – a veszélyhelyzeti intézkedéseket megsértő módon történő – kinyitása, üzemeltetése miatt.

A rendőrség által ajánlott kormányzati oldalon található táblázatban a járvány kezdete óta eddigi összes intézkedés száma olvasható a szabálysértés és az intézkedés típusa szerinti bontásban. Megyék szerinti információk azonban itt egyáltalán nem szerepelnek.

Tavaly még közlékenyebb volt a rendőrség

2020. április 10-én, a koronavírus-járvány első hullámának idején számoltunk be arról, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint március 28. és április 8. között Hajdú-Bihar megyében a járőrök 102 esetben figyelmeztették a szabálysértőket, 36 személlyel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, valamint 56 szabálysértési feljelentést tettek.

A Debreciner cikkén kívül egy gyors kereséssel 2020 áprilisából több példát is találtunk arra, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság információkat közölt egy önkormányzati és egy megyei sajtóorgánummal, tehát úgy látszik, azóta történhetett változás a rendőrségi adatok vezetésével és közlésével kapcsolatos protokollban.


Koronavírus – Debrecen – 2020. március 31.- április 1.

Budai Péter

Arra nincs válasz, miért nem lehet tájékoztatni a sajtót, a nyilvánosságot, az állampolgárokat arról, hogy egy megyében – vagy akár egy városban – mennyi rendőrségi intézkedés történt a járványszabályok betartatásáért.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...