BEZÁR

Közösségi média

Koronavírus: Így zárunk mi – Este 8-ig kell maszkot viselni közterületen, több százezres bírságot kaphatnak a szabálysértők

Sokféle üzlet és szolgáltatás került a kivételek közé, a többieknek azonban legalább két hétre be kell zárniuk. Szünetet rendelnek el az óvodákban, az általános iskolák pedig távoktatásra állnak át.


koronavírus - maszk

Koppányi Szabolcs

Ma délután megjelent a csütörtökön beharangozott, március 8-tól érvényes újabb járványügyi előírásokat ismertető kormányrendelet a Magyar Közlönyben. Az állami szerverek a jelek szerint nem bírják a terhelést, a zárás részletszabályait annyian próbálták ma megismerni az interneten, hogy nekünk is csak több próbálkozás után sikerült megnyitnunk a vonatkozó dokumentumot. Mivel elképzelhető, hogy olvasóink közül is sokan hasonlóan járnak majd, alább röviden ismertetjük a főbb rendelkezéseket.

A közterületeken betartandó:

– másfél méter távolság tartása más személyekkel szemben (kivéve az egy háztartásban élők);
– a települések belterületén az utcákon és köztereken kötelező a maszkviselés, kivéve a hat éven aluliak, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal és az autizmussal élők számára (korábban terjedt híresztelésektől eltérően nincs szükség FFP2-es maszkokra, egy sima orvosi maszk vagy textilmaszk is megfelel);
– a maszk nélküli egyéni szabadidősport továbbra is megengedett, de más személyektől itt is tartani kell a 1,5 méteres távolságot.

A rendelet első paragrafusának első pontja úgy fogalmaz: „A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: R.) reggel 5 óra és este 8 óra között (a továbbiakban: kijárási tilalmon kívüli idő) az e rendeletben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.” Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy a szabadtéri maszkviselést a kormány nem teszi kötelezővé azok számára, akik valamilyen módon jogosultak a kijárási tilalom idején közterületen tartózkodni. Így minden bizonnyal a kutyasétáltatók számára sem kell majd maszkot viselni – legalábbis este 8 óra után.


koronavírus - maszk
Debrecen, Csapó utca
Lia

A dolgozókat leszámítva tilos az üzletekben tartózkodni, kivéve:

– élelmiszerboltokban;
– a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (különösen illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletekben;
– a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletekben (így különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben), ide nem értve a főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzletet;
– az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletekben;
– a mezőgazdasági üzletekben, ideértve a műtrágyát értékesítő üzletet és a vágóhidat;
– a kertészeti árudákban, a faiskolákban;
– a piacokon;
– a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt, az optikai és látszerészeti eszközöket forgalmazó üzletekben, az állatgyógyszertárakban;
– a benzinkutakon;
– a nemzeti dohányboltokban;
– az újságosoknál.

Az éttermekben továbbra is megengedett az elvitelre történő kiszolgálás, a virágboltok pedig a nőnapra való tekintettel március 8-án még nyitva lehetnek.

Az alábbiakon kívül fel kell függeszteni minden személyes jelenléttel járó szolgáltatást:

– pénzügyi szolgáltatások;
– közlekedési és szállítási szolgáltatás;
– magánegészségügy, ideértve a szemüvegkészítést;
– szociális szolgáltatás;
– postai, csomagküldő és házhozszállítási szolgáltatás;
– totózó és lottózó;
– járműszervíz, mezőgazdasági és iparigép-szervíz, háztartásigép-szervíz;
– épületgépészet;
– informatikai szolgáltatás és kommunikációseszköz-javítás;
– temetkezési szolgáltatás;
– állategészségügyi szolgáltatás;
– állat-, és növényegészségügyi, élelmiszer-vizsgálati laboratóriumi szolgáltatás;
– élelmiszer-feldolgozás;
– közétkeztetés;
– állattenyésztés;
– ügyvédi szolgáltatás;
– biztonsági szolgáltatás;
– épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás;
– járműkölcsönzés és gépkölcsönzés;
– mosási és tisztítási szolgáltatás.

A rendelet kitér arra is, hogy tilos lesz kaszinókban tartózkodni, valamint hogy az edzőtermek és sportlétesítmények a versenyszerűen sportolók számára továbbra is látogathatók maradnak.

Az intézkedések betartását a rendőrség és a honvédség ellenőrzi, a megszegésük esetén 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki, az érintett helyiséget, üzletet akár 1 évre is bezárhatják. A járványügyi intézkedéseket megsértő személyeket továbbá 5 és 500 ezer forint közötti szabálysértési bírsággal sújthatják.


koronavírus - Hajdúböszörmény - maszk
Hajdúböszörmény
Polgár Tóth Tamás

Az oktatásra vonatkozó rendelkezések:

– rendkívüli szünetet rendelnek el az óvodákban;
– digitális tanrendet vezetnek be az általános iskolákban;
– a kollégiumok az adott oktatási intézmény döntése szerint működhetnek;
– a felnőttoktatásban az órákat digitálisan kell megtartani, a kurzust digitálisan kell befejezni, a vizsgákat el kell halasztani.

A rendelet előírja továbbá, hogy a közigazgatásban távmunkát vezetnek be, kivéve a koronavírussal szembeni védekezésben részt vevő személyek és azok számára, akiknek a munkájuk jellege ezt nem teszi lehetővé. A kormány ezenkívül a gazdaság szereplőit is arra kéri: tegyék lehetővé a távmunkát dolgozóik számára.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!


koronavírus - maszk

debreciner.hu

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...