BEZÁR

Közösségi média

Koronavírus: Debrecen jobban teljesít, mint Szombathely vagy Baja

Persze a szakember szerint itt is megfertőződhet valaki.


Kenézy Kórház - koronavírus

Koppányi Szabolcs

Szerdai hír volt, hogy Szombathelyen az egyik koronavírus elleni oltóponton nagy tömeg várt a sorára, sem a szükséges távolság megtartása, sem a gördülékeny oltás nem valósult meg arrafelé. Meg még más is hibádzott, például az adatvédelemmel kapcsolatban. Hasonló híradás érkezett Bajáról
is. Megnéztük mi is, hogy Debrecenben mi a helyzet ezen a téren.

Több helyen lehet a vakcinát – hívásra! – beadatni Debrecenben a Klinikai Központban és a Kenézy Kórházban is.

Igaz, ahogyan a beadandó vakcina fajtáját, úgy a helyet sem választhatja meg senki – megkapja értesítésben, hogy mikor és hova kell mennie. A cikk szerzője szimpla érdeklődőként masírozott el mind a két fő helyszínre, ahol a megkérdezett egészségügyi dolgozók hivatalos információval nem szolgálhattak, ám volt, ahol kedvesen válaszoltak a kérdésekre.


Kenézy Kórház - koronavírus

Koppányi Szabolcs

Így megtudtam, hogy minden héten több oltási nap van, egyéb napokon az adott helyszínen egyáltalán nem végeznek oltásokat. Ez részben abból adódik, hogy nincs elég vakcina – mondták –, másfelől csak szervezetten, időpontra mehet bárki. Ez érthető is, hiszen regisztrációköteles az oltás.

Nincsenek fix oltási napok

Ahogy kiderült, maguk az oltópontok munkatársai is többnyire az előző napon tudják meg, hogy másnap oltás lesz. Amikor ott jártam (csütörtökön), a Kenézyben az infektológián például éppen oltottak, ám sem a szombathelyihez hasonló utcán álló sor, sem a folyosókon kígyózó embertömeg nem volt látható – akkor éppen ketten vártak a folyosón. Ahogyan egy ottani dolgozó röviden elmondta, eddig náluk még egyszer sem volt nagy tumultus. Ugyanez valamivel odébb, a rehabilitációs osztályon már nem mondható el. Náluk is tud fogadni az épület egyszerre sok embert, de volt rá példa, hogy több százan érkeztek pár óra alatt, ami azért meglátszott zsúfoltabb előtéren, sőt volt, aki már az utcára szorult.


Kenézy Kórház - koronavírus

Koppányi Szabolcs

Szakembert kérdeztem, mi van akkor, ha valaki saját tudomása szerint nem fertőzött koronavírussal, megkérte a vakcinát, meg is kapta az időpontot, odamegy, beoltják, de lehet, hogy közben tünetmentesen mégis fertőzött. A válasz az volt, előfordulhat, hogy bár beoltják, de a már benne lévő vírus ezután tüneteket produkál. Nem feltétlenül erre kell számítani, de megtörténhet ez is. Sőt azt sem tudják kizárni teljes bizonyossággal, hogy ott, várakozás közben valaki esetleg elkapja mástól – aki jóhiszeműen vár a sorára, de tünetmentesen pozitív.

A klinikán sincs tömeg

Az oltás maga pár pillanat, ám az adminisztráció, illetve az azt megelőző orvosi vizsgálatok kicsit hosszabbá teszik a procedúrát. Illetve az vesz el több időt emberenként, hogy a vakcina beadása után fél órán át ott kell maradni, pihenve, s csak egy újabb orvosi ellenőrzést követően mehet haza az illető, ha minden rendben van nála. Milyen kizáró okai lehetnek valaki beoltásának? Ha hőemelkedése van vagy ha túl magas a vérnyomása, akkor semmi esetre sem oltják. Ha bármiféle gyulladást észlelnek a szervezetében, nem zúdítanak rá még egy szintén kisebb gyulladást generáló vakcinát.


Klinika - koronavírus

Koppányi Szabolcs

Ami a másik fő helyszínt illeti, a Nagyerdei körúton a Tüdőklinika mellett a Pszichiátria főbejáratán kell bemennie annak, akit ide soroltak be, akit ide hívtak. Csütörtökön arról tájékoztattak a kapunál, hogy most nincs oltás, de náluk még kisebb tömeg sem fordult elő eddig.

Összességében elmondható, hogy úgy tűnik, Debrecenben a vakcina beadása előtti várakozás az oltópontokon nem okoz olyan fennakadást, mint Szombathelyen vagy Baján.


Klinika - koronavírus

Koppányi Szabolcs

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...