BEZÁR

Közösségi média

Az ellenzéki képviselők sem szavazták meg Tiba István mentelmi jogának felfüggesztését: nem kerül bíróság elé a rágalmazási ügy

Balmazújváros polgármestere jelentette fel, miután a képviselő közel egymilliárd forint ellopásával vádolta meg a település vezetését. Tiba az érvelésében két olyan uniós forrásokkal kapcsolatos számot állított párhuzamba, amelyeknek semmi köze nincs egymáshoz. Hegedüs Péter szerint a Fidesz nem engedi, hogy Tiba belebonyolódjon a valótlan állításaiba.


Országgyűlés
Jobb szélen Tiba István
Facebook

Nem függesztette fel február 22-i szavazásán a parlament Tiba István (Fidesz) országgyűlési képviselő mentelmi jogát. A politikust még 2020. november végén perelte be aljas indokkal elkövetett rágalmazás miatt Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere. A képviselő mentelmi joga miatt a Debreceni Járásbíróság nem indíthatott eljárást a felfüggesztésről szóló döntésig.

Az Országgyűlés honlapján található információk szerint az előterjesztést végül mindössze hatan szavazták meg: Pócs János (Fidesz), Semjén Zsolt (KDNP), valamint a Mi Hazánkban politizáló Dúró Dóra, továbbá a független Farkas Gergely, Sneider Tamás és a nemrég saját pártot alapított Volner János. 164 képviselő nemmel szavazott, köztük Pócsot és Semjént leszámítva az összes parlamenti frakció – beleértve az ellenzéki pártok képviselőcsoportjait is. A DK soraiban szintén Tiba kiadatása ellen szavazott az egyetlen olyan ellenzéki képviselő, Varga Zoltán is, akinek hajdú-bihari kötődése van. Tiba István tartózkodott a szavazásnál, amely egyébként a magyar parlamenti szokásjognak megfelelően zajlott: közvádas eljárásoknál többnyire igen, a mostanihoz hasonló magánvádas eljárásoknál ugyanakkor az Országgyűlés nem szokta felfüggeszteni a képviselők mentelmi jogát.


Országgyűlés

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

A döntést Hegedüs Péter a Debrecinernek úgy kommentálta: várható volt, szerinte ugyanis a Fidesz nem engedi, hogy Tiba belebonyolódjon a valótlan állításaiba. „Tiba gyakorlatilag azt állította a Szabad Városok Szövetségéről és rólam, hogy bűnszervezetben előkészítettünk egy nagy összegű lopást. Ez súlyosabb, mint ahogy sokan gondolják” – fogalmazott a polgármester, majd hozzátette: úgy látja, Tiba a 2022-es kampányra készül, ezért minősíthetetlen hazugságokra ragadtatja magát.

Lopásról beszélt Tiba, pedig az általa elmondott számoknak semmi köze egymáshoz

Még december elsején írtunk róla, hogy Tiba István országgyűlési képviselő közel egymilliárd forint ellopásával vádolta meg Balmazújváros jelenlegi vezetését. Az ügy előzménye, hogy Hegedüs Péter polgármester és a Szabad Városok Szövetsége egy Facebook-hirdetésben közölték: ha sikerül elérniük, hogy az önkormányzatok közvetlenül részesüljenek az európai uniós koronavírus-segélycsomagból, akkor abból 2,2 milliárd forint jár majd a településnek. Tiba érvelése szerint mivel ez kevesebb, mint az előző uniós fejlesztési ciklusban Balmazújváros számára kilobbizott 3,2 milliárd forint, itt lopásról van szó. „963 millió forintot akarnak ellopni a várostól. El a kezekkel Balmazújvárostól!” – szólította fel Tiba a város vezetését. Nem az olvasóink hibája, ha esetleg nehezen tudják követni a politikus gondolatmenetét, hiszen Tiba egy hétéves költségvetési ciklus során sikerrel megszerzett fejlesztési források összegét hasonlítja össze egy rendkívüli helyzetben létrehozott segélycsomagból történő közvetlen részesedés ígéretével – ezeknek a számoknak természetesen semmi közük nincs egymáshoz.

Január 30-i videójában jelentette be Hegedüs, hogy aljas indokból elkövetett rágalmazás büntette miatt még november végén feljelentette Tibát, a város korábbi vezetőjét. Hegedüs a közösségi médiás bejelentkezésében arról is beszámolt, hogy a Debreceni Járásbíróság indítványozta az Országgyűlés házelnökénél Tiba mentelmi jogának a felfüggesztését.

Tiba ezt követően egy február 12-i élő Facebook-bejelentkezésében arról beszélt: ő még nem hallott olyanról, hogy aljas indokból elkövetett rágalmazás, szerinte ez egy szokásos túlzás volt Hegedüs részéről, majd megismételte a korábbi állítását, miszerint a polgármester és a Szabad Városok Szövetsége a korábbiakhoz képest kevesebb európai uniós forrást szeretnének Balmazújváros fejlesztésére fordítani, ez pedig az ő olvasata szerint a várostól történő lopást jelent.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...