BEZÁR

Közösségi média

Heti koronavírus-körkép: Papp László polgármester szerint már segítettek a debreceni vendéglátósokon

Hajdúböszörményben megállt az esetszámok csökkenése, míg máshol tovább enyhül a járvány. Több város szociális intézményeiben végeztek az első körös oltással. Tasó László és Tiba István is arra biztatja a választóit, hogy minél előbb regisztráljanak a kormányzati honlapon.

[picture=”21882″title=”A 2021. február 2-án reggel nyilvánosságra hozott adatok”>

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Habár a tetőzésen már túl vagyunk, még javában zajlik az új típusú koronavírus-járvány második hulláma, a kormány pedig már a harmadik érkezéséről beszél. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük (bár válaszokat hónapok óta nem kapunk) a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinikai Központ, valamint az ezeket működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

„A debreceni válságkezelés általános jellegű”

Mándi László (Momentum) debreceni önkormányzati képviselő január 29-én a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében követelte Papp László (Fidesz) polgármestertől, hogy állítsanak össze egy mentőcsomagot a debreceni vendéglátók megsegítésére. Papp január 30-án szintén a saját Facebook-oldalán reagált. A polgármester 11 pontban sorolta fel a helyi gazdasági válságkezeléssel kapcsolatos „tényeket”. Az idézőjel azért indokolt, mert rögtön az első pontban egy, a városházától teljesen független kormányintézkedést, az iparűzési adó felére csökkentését említi Papp, később pedig azt, hogy a kormány döntése alapján Debrecenben épül fel az új vakcinagyár. Utóbbira ugyan lehetett ráhatása a helyi városvezetésnek is, ám mivel a gyártás jó esetben 2-3 év múlva indulhat meg, erős túlzásnak tűnik a projekt válságkezelő intézkedésként való feltüntetése.

A fentieken kívül olyan konkrétumokat nélkülöző állítás is olvasható a polgármester felsorolásában, mint hogy „a debreceni válságkezelés általános jellegű és nem csak néhány kijelölt gazdasági ágazatra vonatkozik”. A polgármester említi még többek között néhány új gyár létrehozását, valamint egy logisztikai központtal kapcsolatos beruházást is, továbbá a debreceni segélyalapot, aminek olykor igen sajátságos működéséről korábban részletesen írtunk. A vendéglátósokat Papp mindössze egyszer említi: érvelése szerint a Cívis Ház bérleti díjainak csökkentésével „több százmillió forint marad a cégeknél, segítve működésüket”, a bérlők közül pedig sokan a vendéglátásban dolgoznak.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Folytatódott a szociális intézmények dolgozóinak és lakóinak oltása

Az elmúlt hetekhez hasonlóan néhány polgármester ismét fontosnak érezte, hogy közölje a legfrissebb, rendelkezésére álló járványügyi adatokat. Kiss Attila (Fidesz), Hajdúböszörmény polgármestere január 29-én a helyi önkormányzati tévében arról számolt be, hogy 39 fertőzöttről van tudomásuk (azt nem közölte, hogy ez az új, vagy az aktív esetek száma-e), két lakost kórházban ápolnak, egy böszörményi személy pedig elhunyt. A polgármester azt is megosztotta a település lakóival, hogy úgy látja, a járvány már nem fog jobban enyhülni, ehhez a lakosság beoltására van szükség.

Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere január 29-én a helyi Daru TV-ben arról beszélt, hogy az önkormányzat dolgozói között nincsenek új fertőzöttek, a második hullám az ország többi részéhez hasonlóan a városban is lecsengőben van. A polgármester elmondása szerint a Nefelejcs Idősek Otthona alkalmazottjai és lakói január 30-án megkapták az első oltásukat. Hegedüsnek összesen 54, a településen élő aktív fertőzöttről van tudomása.

Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere január 29-én a közösségi oldalán arról tájékoztatta a város lakóit, hogy január 23. és 29. között 7 új fertőzöttet regisztráltak a településen, újabb haláleset pedig nem történt. Ugyanezen a napon a polgármester arról számolt be egy bejegyzésben, hogy az egészségügyi dolgozók után a helyi idősotthon, valamint az Értelmi Fogyatékosok és Pszichiátriai Betegek Otthonának lakóit és gondozóit fogják beoltani. Január 31-én már azt közölte Muraközi, hogy 80 személy első körös beoltásával végeztek. „Sokáig csak VÉDEKEZTÜNK, aztán VÁRAKOZTUNK, de most már VÉDŐOLTAKOZUNK. VVV” – írta a polgármester.

Tóth József (DK), Polgár polgármestere január 28-án a város Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében arról számolt be, hogy az előző héthez képest jelentősen csökkent a hatósági házikaranténra kötelezettek száma, azonban elhunyt egy újabb beteg, így már 16-ra nőtt a koronavírussal összefüggésben meghalt polgári lakosok száma. A fertőzöttek és a kórházban ápoltak számáról az önkormányzatnak továbbra sincsenek adatai. A polgármester a közlemény végén felhívta a városlakók figyelmét, hogy érdemes regisztrálni a védőoltásra.

Az oltásra való regisztrációért kampányol több fideszes parlamenti képviselő

A helyi járványhelyzettel kapcsolatban az előző héten három, egyéni mandátumot szerzett Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselő szólalt meg a közösségi oldalán. Kósa Lajos (Fidesz) január 28-i bejegyzésében azt az azóta – részben a Debreciner cikkének köszönhetően – hírhedté vált DTV-s interjút osztotta meg, amelyben többek között azzal nyugtatta a vendéglátósokat, hogy a magyarok márciusban is éhesek lesznek, és sört innának.

Tasó László (Fidesz) egy január 30-i posztjában bejelentette, hogy ő már regisztrált a koronavírus elleni védőoltásra, és másokat is ugyanerre biztatott. „Soha nem kételkedtem az orvosok szakértelmében, a hivatástudatukban, a segítőszándékukban és ez ma sincsen másképpen” – fogalmazott.

Tiba István (Fidesz) a január 29-i élő bejelentkezésének legvégén szintén arra biztatta a követőit, hogy aki teheti, minél hamarabb regisztráljon az oltásra, hogy minél előbb vége lehessen a „most már nagyon embert próbáló” vészhelyzeti intézkedéseknek.


koronavírus - 2021. február 2.

debreciner.hu

koronavírus - 2021. február 2.

debreciner.hu

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának az elmúlt időszakban történt változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...