BEZÁR

Közösségi média

A Fidesz képviselőinek közel harmada nem szólalt meg 2020-ban – Debrecen közgyűlésének legjei

A képviselők közül a legtöbb megszólalással Madarasi István, a legtöbb módosító indítvánnyal Gondola Zsolt Zoárd, a legtöbb előterjesztéssel – szám szerint eggyel – pedig Balázs Ákos és a DK három politikusa büszkélkedhet.


Debreceni közgyűlés – 2020. január 23.

Koppányi Szabolcs

Az év végére való tekintettel a Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselőkhöz hasonlóan fontosnak tartottuk megnézni Debrecen képviselő-testületének ez évi teljesítményét is. A közgyűlésben a legnagyobb aktivitás egyértelműen Papp László (Fidesz) polgármester nevéhez fűződik, mivel azonban ez alapvetően a városvezető pozíciójából adódik, úgy döntöttünk, hogy az ő közgyűlési teljesítményét nem, csak a 32 képviselőét vizsgáljuk. 2019-ben ilyen összegzést nem készítettünk, elemzésünkbe ezért a négy tavalyi közgyűlés adatait is belevettük. A munkánkat nehezítette, hogy nemcsak hogy nincs Debrecen honlapján olyan statisztika, amely tartalmazná, melyik képviselő hány alkalommal szólalt fel, hány módosító indítványt adott be, valamint hány előterjesztése volt, hanem még az ülésekről készített jegyzőkönyveket is olyan formában teszi elérhetővé az önkormányzat, hogy azokban nem lehet keresést lefuttatni. Még júliusban kértük ezért Szekeres Antal főjegyző segítségét, de ő is csak a város honlapján található dokumentumokat ajánlotta a figyelmünkbe. Így az elemzéshez szükséges adatbázist nekünk kellett összeállítani, méghozzá a 11 közgyűlésről készült, összesen több ezer oldalnyi jegyzőkönyv átlapozgatásával. A feldolgozás módja miatt 1-2 pontatlanság előfordulhat az elemzésünkben, de így is fontos tendenciákat sikerült kirajzolnunk.


Debreceni közgyűlés - 2019. november 7.

Koppányi Szabolcs

A jegyzőkönyvekben feltüntetett, képviselőktől származó összes megszólalást számoltuk, tehát az ügyrendi és az előterjesztésekhez kapcsolódó kérdéseket és hozzászólásokat, valamint a bizottsági vélemények és a frakcióálláspontok ismertetéseit is. Mint utóbb kiderült, ez a módszer inkább a Fidesznek kedvezett, hiszen így számos, a közgyűlésben folyó vitákhoz érdemben hozzá nem szóló képviselőjükhöz fel tudtunk írni valamilyen megszólalást. Ennek ellenére még így is 7 olyan fideszes képviselő akadt, akitől semmit sem találtunk a jegyzőkönyvekben. Ők Szilágyi Edina (3-as választókerület), Nagy Sándor (4-es), Hetei József (5-ös), Vadon Balázs (8-as), Piros Zoltán (10-es), Korbeák György (20-as) és Bordásné Gyuris Katalin (22-es). Rajtuk kívül szintén hét kormánypárti képviselő volt, akik mindössze egy-egy alkalommal ragadtak mikrofont. A Fidesz képviselői összesen 92-szer szólaltak meg a testületben, mivel 23-an vannak, ez fejenként 4 megszólalást jelent. Közülük a legtöbb alkalommal Balázs Ákos alpolgármester beszélt a közgyűlésen: 17 ilyen esetet találtunk. Ez az eredmény azonban az összesítésben még a dobogóra sem elég a környezeti ügyekért is felelős városatyának.


Debreceni közgyűlés - 2019. november 7.

Koppányi Szabolcs

A kompenzációs listáról mandátumot szerzett 9 ellenzéki képviselő sokkal többször hallatta a hangját: 239-szer. Ha ezt egy főre lebontjuk, még jobban megmutatkozik a nagyobb aktivitásuk. Így 26,6 megszólalás jön ki, ami közel hétszer magasabb szám, mint amit a Fidesz-frakció produkált. E téren a legaktívabbnak az MSZP-s Madarasi István mutatkozott (48 megszólalás), tőle alig maradt le Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum elnöke (45), a harmadik pedig a februári ülés után a parlamentbe távozó DK-s Varga Zoltán (34), aki állampolgári jogával élve négy későbbi közgyűlésen is felszólalt. A legkevesebbszer a Momentum színeiben mandátumhoz jutó Szabó Bence (9) ragadott mikrofont, nála egy kicsit volt aktívabb a DK-s Jánki József (11), de a szintén momentumos Mándi László (13) sem tartozott a legtöbbet beszélő ellenzéki képviselők közé.


Debreceni közgyűlés - 2019. november 28.

Koppányi Szabolcs

Gondola Zsolt Zoárd élt a közgyűlésben a leggyakrabban a módosító indítvány lehetőségével, 14 alkalommal próbálkozott változtatni az ismertetett előterjesztéseken, többnyire sikertelenül, a Fidesz képviselői ugyanis ezeket szinte mindig leszavazták vagy „letartózkodták”. Az ellenzékből a korábban jobbikos, majd a pártjából történt kilépése után független Kőszeghy Csanád Ábel volt az egyetlen, akitől nem találtunk egyetlen módosítót sem, a Fidesz politikusai pedig mindössze egy közös módosítót adtak be a DK októberi előterjesztéséhez, amely a szociális dolgozók jutalmazását javasolta – ezt később el is fogadta a közgyűlés.


Debreceni közgyűlés - 2019. november 7.

Koppányi Szabolcs

Önálló előterjesztéssel a képviselők közül mindössze Balázs Ákos élt. Ebben az alpolgármester Debrecen városüzemeltetési koncepciójának elfogadását javasolta, a közgyűlés pedig így is tett. Nem önálló előterjesztés is egyetlen egy volt a testület 2019 őszi felállása óta, a három DK-s képviselő, Gulácsi Anna, Jánki József és Vaszkó Imre már említett javaslata.


Debreceni közgyűlés - 2019. szeptember 26.

Koppányi Szabolcs

Íme tehát még egyszer a debreceni közgyűlés legjei 2019-2020-ból:

Legtöbb megszólalás: Madarasi István, MSZP (48)
Legtöbb módosító indítvány: Gondola Zsolt Zoárd (14)
Legtöbb előterjesztés: Balázs Ákos (1) és Gulácsi-Jánki-Vaszkó (1)

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...