BEZÁR

Közösségi média

Többszörösére nőtt tavaly óta a halálozások száma Hajdúdorogon a város volt polgármestere szerint

Csige Tamás 200-300 százalékos növekedésről ír, a közzétett gyászjelentésekre hivatkozik. A polgármesteri hivatal hétfőre ígért tájékoztatást.

December 10-én tett közzé Facebook-oldalán egy bejegyzést Csige Tamás (MSZP), Hajdúdorog volt polgármestere, amelyben arról ír, hogy a KSH kimutatása szerinti 40-50 százalékos növekedésnél Hajdúdorogon sokkal nagyobb mértékben nőtt 2019 novemberéhez képest a halálozások száma: 200-300 százalékos emelkedésről számol be a politikus. „Mi zajlik itt? Sajnos nem megúsztuk, no pláne nem kivédekeztük az egészségügyi krízist, hanem tragédiák sorozatával kell szembesülnünk! Romokban az egészségügy!” – írta bejegyzésében.

Mivel semmilyen nyilvánosan elérhető adatot nem találtunk arra vonatkozóan, hogy hány hajdúdorogi hunyt el 2019 és 2020 novemberében (a KSH hetente országos, évente négy alkalommal megyei adatokat publikál, de települési adatokat nem), megkérdeztük Csigét, hogy milyen forrásból értesült az általa közölt információról. A volt polgármester a Debrecinernek azt nyilatkozta, hogy idén novemberben nagyságrendekkel több temetést tartottak a városban, mint 2019 novemberében, legalábbis erre következtetett a városban közzétett gyászjelentések alapján. A politikus nem gondolja, hogy a halálozásokat kizárólag a koronavírus számlájára kellene írni: szerinte sok áldozatot szedhetett az is, hogy a járványügyi protokoll miatt a betegek nem találkozhatnak az orvosaikkal, így sokan nem kapják meg a szükséges kezeléseket.

Szerettük volna Csige Tamás értesülését összevetni a hivatalos adatokkal, ezért a hajdúdorogi polgármesteri hivataltól kikértük a 2019. novemberi és 2020. novemberi temetések számát. A hivatal hétfőre ígért tájékoztatást.


koronavírus - maszk

debreciner.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...