BEZÁR

Közösségi média

Heti koronavírus-körkép: leginkább az óvodákban terjed a járvány Hajdú-Biharban

Újra lehet pályázni a zavaros módon kezelt debreceni segélyalap támogatására. A DKV még meg sem mondta, hogy sűríti a járatait, de máris ritkítja azokat. Tüdőgyulladást kapott egy koronavírusos férfi a berettyóújfalui idősotthonban. Koronavírusos lett Hajdúnánás polgármestere. Püspökladányban a növekvő esetszám miatt kiterjesztették a maszkrendeletet az egész városra.


koronavírus - Debreceni Egyetem

unideb.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Javában zajlik az új típusú koronavírus-járvány második hulláma, Hajdú-Bihar megyében pedig már hónapok óta napról napra nő a fertőzöttek száma. Miközben a legfrissebb hivatalos információkért folyamatosan kérdezzük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, fontosnak tartjuk Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációját is rendszeresen áttekinteni. Éppen ezért minden héten összefoglaljuk olvasóink számára, hogy milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a 6 – kormánypárti – egyéni országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Kenézy Gyula Egyetemi Kórház és a Klinikai Központ, valamint az ezeket működtető Debreceni Egyetem – már ha közölnek valamit egyáltalán.

Újraindul a debreceni segélyalap – Kérdés, hogy mit és kit segít(ett)

Széles Diána (Fidesz), Debrecen szociális ügyekért is felelős alpolgármestere november 19-én jelentette be, hogy „újraindul a Debrecen Város Segélyalap”. A megfogalmazás meglehetősen szokatlan, hiszen egy segélyalapot nem leállítani és újraindítani szoktak, hanem a rászorulóknak pénzt vagy természetbeni támogatást osztani belőle. Hogy ez mennyiben valósult meg az alap március 20-i létrehozása óta, arról éppen ugyanezen a napon közöltünk egy írást igen furcsa adatsorokkal.

Még november 17-én tett közzé egy galériát Debrecen önkormányzatának hivatalos honlapja arról, ahogy egy helyi szórakozóhely tulajdonosa személyesen ad át 1000 darab orvosi maszkot a város egyesített bölcsődéjének, valamint a Levendula Óvodának. A honlap arról is hírt adott, hogy egy másik helyi cég szintén 1000 darab FFP2-es szájmaszkot ajánlott fel, amelyeket eljuttattak a Pallagi úti idősek otthonába.

November 18-án a városi honlap arról is beszámolt, hogy a DKV tanítási szüneti menetrendre váltott a kormány által elrendelt középiskolai és felsőoktatási távoktatás bevezetése miatt. Így a néhány héttel ezelőtt éppen egy kormányrendelet miatt elvileg bevezetett járatsűrítést – a közlekedési cég máig nem válaszolt a Debreciner kérdéseire az új járatokkal kapcsolatban – felváltotta a járatritkítás.

November 19-én azt is bejelentették, hogy a tavaszi veszélyhelyzethez hasonlóan azok a Cívis Ház Zrt-től üzletet bérlő helyi vállalkozások, amelyeket érintenek a járvány visszaszorítását célzó korlátozások, a bérleti díjuk ideiglenes csökkentésére adhatnak be kérelmet. Esetenként akár a bérleti díj 90 százalékát is elengedheti az önkormányzati cég.

Papp László (Fidesz), Debrecen koronavírussal megfertőződött polgármestere egyébként november 18-án a közösségi oldalán adta a követői, kedvelői tudtára, hogy habár az elmúlt napokban köhögött és láza is volt, már tünetmentes.

Most Hajdúnánás polgármestere fertőződött meg

Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás polgármestere november 17-én írta ki közéleti oldalára, hogy önkéntesen házi karanténba vonult, miután köhögés és hidegrázás tünetei jelentkeztek nála.

Két nappal később már arról posztolt Szólláth, hogy pozitív lett a teszteredménye. „Igyekeztem én is minden tőlem telhetőt megtenni, a járványügyi előírásokat betartani, hogy elkerüljem a vírust. Sajnos, mint oly sok embernek, nekem sem sikerült” – írta a polgármester.

Idősotthonban és iskolában is van fertőzött, de az óvodákban terjed a vírus igazán

Az elmúlt héten is számos Hajdú-Bihar megyei intézményben jelent meg az új típusú koronavírus. Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere november 22-én a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy az Árpád utcai idősotthon egy 96 éves lakójának pozitív lett a koronavírustesztje. Az idős férfit tüdőgyulladással szállították kórházba. A lakótársát izolálták, majd tesztelték a dolgozókat és a lakókat is: előbbiek közül egy személy fertőződött meg. „Csak remélni tudjuk, hogy sikerül megfékezni a járvány továbbterjedését az otthon lakói és dolgozói között. A legnagyobb odafigyelés, gondoskodás és szigorú szabályok ellenére bejutott a vírus az otthon falai közé” – írta bejegyzésében Muraközi.

Téglás honlapjára november 23-án került ki a hír, miszerint a helyi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola egyik pedagógusa koronavírussal fertőződött meg, ezért az operatív törzs elrendelte négy osztály digitális oktatását november 27-ig.

Az utóbbi napokban a járvány érezhetően az óvodákat érintette a legsúlyosabban. Hegedüs Péter (független) polgármester november 20-án a helyi Daru TV-nek arról beszélt, hogy a hatóságok aznap bezárták a helyi Nyitnikék Óvodát, valamint szintén be kellett zárni egy óvodai csoportot az Egyesített Óvoda Veres Péter utcai telephelyén. A polgármester a videóban arról beszélt, hogy nem teljesen egyértelmű az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) gyakorlata ezen a téren. „Logikus, egyértelmű intézkedéseket várunk az EMMI-től, mert az egyik ügyintéző ezt mondja, a másik ügyintéző azt mondja” – közölte Hegedüs.

Hajdúnánáson még korábban, november 16. és 19. között rendeltek el rendkívüli szünetet a Hajdúnánási Óvoda Nikodemusz utcai Szivárvány Tagintézményében. Berettyóújfaluban november 18. és november 21. között a Vass Jenő Bölcsőde és Óvoda Rákóczi Tagóvodájában rendeltek el egy csoport 20 gyermekének és 9 dolgozójának hatósági házi karantént, mivel egy dolgozó tesztje pozitív lett. Hajdúhadházon a városi óvodában november 17-én előbb a „Margaréta” csoportot, majd november 22-én a „Maci” csoportot ítélték bezárásra.

Tóth József (DK), Polgár polgármestere november 23-án a települése lakóit arról tájékoztatta, hogy a Napsugár Óvoda és Bölcsőde Bessenyei úti óvodájának „Méhecske” csoportját zárták be egy óvodás gyermek fertőzöttsége miatt.

Szeli Zoltán (független), Tiszacsege polgármestere november 18-án a helyi óvoda „Katica” csoportjának egy dolgozó fertőzöttsége miatti bezárásáról tájékoztatta a lakosokat, november 20-án pedig arról, hogy az elrendelt szünetet november 23-ig meghosszabbították.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Mintavételi állomás, szigorúbb maszkrendelet, online városgyűlés

Debrecen esetében már írtunk a városvezetés járványvédelmi intézkedéseiről. Az elmúlt hetekhez hasonlóan a megye kisebb települései között is találtunk olyanokat, amelyek fontosnak tartották, hogy tegyenek valamit a lakosság megvédése érdekében. Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere november 20-án jelentette be, hogy a Zsinagóga Kultúrtér kiszolgáló épületében november 23-án mintavételi pont nyílik. „Mintavétel kizárólag a háziorvos kérelme alapján történik. A mintavételt az Országos Mentőszolgálat munkatársai végzik, melyre a meghívó időpontra történik, elkerülendő a torlódásokat” – írta bejegyzésében a polgármester.

Tóth Lajos (független), Püspökladány polgármestere november 20-án adta hírül közösségi oldalán, hogy a járványhelyzet súlyosbodása miatt szigorít az általa korábban megalkotott helyi maszkrendeleten: Hajdúböszörményhez hasonlóan a város összes közterületén kötelezővé tette a maszkviselést.

Tóth József, Polgár polgármestere november 19-i közleményében arról tájékoztatta a településének lakóit, hogy a városgyűlést számos más várostól eltérően nem halasztják el, hanem csupán áthelyezik az online térbe. A részvételhez szükséges regisztrációs linket november 23-án tették közzé a település Facebook-oldalán. A polgármester arra is kitért a közleményben, hogy hiába írt immár közvetlenül Müller Cecíliának: tőle sem kapott számokat a helyi járványhelyzetre vonatkozóan. Az országos tisztifőorvos visszairányította Tóthot a megyei kormányhivatalhoz. Oda, ahonnan hónapok óta eredménytelenül próbál információkat kérni.

Csökken a számuk, de még mindig rengeteg fertőzött van Hajdúböszörményben

Több városvezető, aki valahogyan megszerezte ezeket az adatokat, igyekezett is a lakosság tudtára adni, hogyan áll a helyi járványhelyzet. Hajdúböszörmény önkormányzata a település hivatalos mobilapplikációján keresztül november 20-án közel 300 aktív fertőzöttről számolt be, akik közül 15 személy kórházi kezelésre szorul. A közlés szerint egyébként a városban csökkenőben van a fertőzöttek száma.

Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere a Daru TV-nek adott interjújában arról beszélt, hogy a 46. héten 54 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, többet, mint az előző héten. A polgármester ennek ellenére úgy látja, hogy az általa megalkotott maszkrendelet működik, ahol kell, ott a helyiek hordják a maszkot, ő pedig nem szándékozik szigorítani a jelenlegi szabályozáson. Hegedüs azt is elmondta: információik szerint a település 8 óvodai nevelője van táppénzen azért, mert igazoltan koronavírussal fertőződött, vagy a tünetei erre utaltak.

Bordán Szabolcs (Fidesz), Derecske polgármestere a város honlapján november 20-án arról tájékoztatta a lakosokat, hogy eddig összesen 45 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a településen. Közülük 22 az aktív esetek száma.

A nemrég a vírus által megfertőződött Maczik Erika (független), Nádudvar polgármestere november 20-i Facebook-bejegyzésében „százas nagyságrendű” fertőzöttről írt. „Saját, megtapasztalt élményként mondhatom, hogy olyan kórokozóval állunk szemben, amelynek esetében nem tudhatjuk előre, hogy kire hogyan hat” – figyelmeztetett a polgármester.


koronavírus - Debreceni Egyetem

unideb.hu

Ki vannak éhezve a szeretetre az egészségügyi dolgozók és a betegek

A Kenézy Gyula Egyetemi Kórházat és a Klinikai Központot is működtető Debreceni Egyetem november 20-án tett közzé egy cikket a honlapján arról, hogy a Kenézy Kórház dolgozói és betegei több száz rajzot és üdvözlőkártyát kaptak az elmúlt hetekben a debreceni diákoktól, s ez nagyon jól esik nekik. „Mind a betegek, mind a dolgozók egy ’felfokozott’ lelki állapotban vannak, így sokkal hevesebben reagálnak egy rajz, egy ima, egy csoki formájában érkező figyelmességre. Ilyenkor mindenki ki van éhezve a szeretetre” – idézte az egyetemi honlap Major Tamás osztályvezető főorvost.


koronavírus - maszk

debreciner.hu

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...