BEZÁR

Közösségi média

Messze van még a polgármester által beígért 10 ezer fa ültetésétől Debrecen vezetése

Az ötéves projekt első másfél évében 1967 csemetét telepítettek, amelyek közül 104 valószínűleg el is pusztult. Kénytelenek voltunk közérdekű adatigényléssel fordulni a polgármesteri hivatalhoz, mivel nem válaszoltak kérdéseinkre.


fa - Wesselényi lakótelep

NT

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Közel egy hónapja írtunk arról, hogy habár Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere 2019. április 23-án azt ígérte: 5 év alatt 10 ezer fa telepítésével zöldítenék Debrecent, nem lehet tudni, hol tart ez a projekt. Az önkormányzat honlapja az elmúlt másfél évben több „látványültetésről” is beszámolt, ahol jellemzően a helyi Fidesz-frakció politikusait fotózták a facsemetékkel, arról mégsem szolgáltattak rendszeresen számadatokat, hogy mennyi híja van még a 2014-re kitűzött célnak. Még szeptember 17-én fordultunk az üggyel kapcsolatban levélben a polgármesteri hivatal zöldterületi osztályához, október 9-én pedig Balázs Ákos (Fidesz) környezeti ügyekért is felelős alpolgármesterhez, de egyik levelünkre sem reagáltak.


fa - Wesselényi lakótelep
A Wesselényi-lakótelep széle
NT

Ezért kénytelenek voltunk az Átlátszó rendszerén keresztül közérdekű adatigénylést beadni a polgármesteri hivatalnak, amire november 11-én kaptunk választ. A városfejlesztési főosztály településüzemeltetési és környezetvédelmi részlegének leveléből kiderült, hogy Papp László bejelentését követően 2020. november 11-ig összesen 1967 facsemetét telepítettek Debrecen belterületére. Az adatgazdától városrész szerinti bontásban kértük az elültetett egyedek számát, így kiderült, hogy ezeknek közel a felét, 902 fát a nyugati városrészre telepítették, az úgynevezett „belső gyűrűben” (a nagykörút és a belváros közötti rész) 485, a Nagyerdőben 306, a keleti városrészen 185, a belvárosban pedig 89 fát ültettek.


faültetés
(Részlet a polgármesteri hivatal válaszleveléből)

A városfejlesztési főosztály levelében arról is írnak, hogy 2019 első negyedévében további 201 fát ültettek a nyugati városrészen, ugyanakkor ez még azt megelőzően történt, hogy Papp László bejelentette volna a faültetési programot, ezért feltételezzük, hogy ezt nem számolták bele az április 23-án ígért 10 ezer új facsemetébe, csakúgy, mint a külterületen, erdősítés céljából ültetett 20 ezer fát sem, amelyet szintén említenek a válaszlevélben.

Bele kell húzniuk, ha teljesíteni akarják az ígéretüket

Mivel számos elpusztult egyeddel találkoztunk a program során telepített fák szemrevételezésekor, megkérdeztük azt is, hogy megtörtént-e már az újonnan ültetett csemeték állapotvizsgálata. A városfejlesztési főosztály tájékoztatása szerint igen, mégpedig az idei növekedési időszak végén (tehát valamikor ősszel). A felülvizsgálaton 104 olyan facsemetét találtak, amelyek valószínűleg elpusztultak, ezt pontosan azonban csak a tavaszi eredést követően tudják majd megállapítani. „A kipusztult egyedek pótlásáról minden év tavaszán gondoskodik az önkormányzat tekintettel arra, hogy biztonsággal a tavaszi eredéskor állapítható meg a pótlandó mennyiség” – írták a levelükben.


fa - Wesselényi lakótelep

NT

A valószínűsíthetően elpusztult csemetéket nem számítva mindenesetre láthatjuk, hogy bő másfél év alatt 1863 fát sikerült teljesíteni a bejelentett 10 ezerből. Mivel idén már csak pár hét alkalmas a fák elültetésére, nem túlzás azt mondani, hogy a következő években az önkormányzatnak sokkal nagyobb ütemben kell végeznie a telepítéseket, ha teljesíteni szeretné az ígéretét.

A Greenpeace által összeállított kisokos szerint egyébként a kiültetett facsemeték életkilátásait jelentősen ronthatja, ha körbebetonozzák, ha a járdát konyhasóval sózzák, ha lehet parkolni a két fa közötti zöld sávra, ha a fa két méteres körzetén belül új vezetéket fektetnek, szegélyt építenek, és elvágják a fa támasztógyökereit, ha 20 centiméternél magasabban töltik fel a fa környezetét, vagy ha fűkaszával rendszeresen megsértik a fa törzsét.

A továbbiakban is figyelemmel fogjuk kísérni Debrecen 2024-ig tartó faültetési projektjét. Amennyiben szükséges, 2021-ben is élünk a közérdekű adatigénylés törvény által biztosított lehetőségével.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...