BEZÁR

Közösségi média

NASS

Nincs kegyelem!

[i]A Tenkes kapitánya[/i] mindörökké. Ma este a Duna Televízió adja az egyik részt, de a neten is látható az egész sorozat.


A Tenkes kapitánya

Eke Mátéval ma este – legalább képzeletben – rendet vág(at)hatunk a tévé előtt ülve az éppen ügyeletes rajtunk élősködőkön, a bennünket sanyargatókon némi kurucossággal (Duna Televízió, 20:30) Mert mindig jó érzés, ha a nép gyermeke – aki valóban az, nemcsak annak tünteti fel magát – odacsap, s azt meg is érzi a hatalmaskodó. Sokszor láttuk már, de sose unjuk meg, ahogy ezt a filmsorozatot sem.


A Tenkes kapitánya

Egykor a labancokat rakta helyre a Tenkes kapitánya, aki – amikor már végképp elege lett az egyszerű embereknek a Habsburg-hű uraságok túlkapásaiból, akkor a siklósi vár környékén bujkáló kuruc vitéz, Eke Máté (Zenthe Ferenc) lecsapott rájuk. Sajátos, kezdeti gerillaharcát – természetesen szerelembe eséssel és az árulás/hősi hazafiság örökös párhuzamával fűszerezve – rövid idő alatt komplett ellenálló mozgalommá alakította a Tenkes-hegy tövében. Egyre többen segítették őt, s általa egyre többen mertek kiállni önmagukért, az igazukért a látszatra erősebb, ám valójában inkább a félelemkeltéssel demonstráló hatalommal szemben.


A Tenkes kapitánya
Forgatás közben

Aztán van ebben a műben néminemű Lúdas Matyi-érzés is. Báró Eberstein (Ungváry László) osztrák ezredes karaktere ugyanis teljesen megfelel Fazekas Mihály Döbrögijének, akit a szegény fiúból férfivá serkent Mátyás leckéztet meg háromszor is egymás után. Itt meg a bőgatyás magyar parasztok és a hetyke kuruc üti egyre beljebb az utolsó szögeket a Habsburg elnyomókat képviselő helyi dölyfösködők képletes koporsójába. A filmsorozat szerint, ami nem tévesztendő össze a történelem valójával. Szóval nincs kegyelem!

A filmből lett a könyv

Talán sokan nem tudják, de a filmsorozat készült el előbb Fejér Tamás rendezésében, amit 1964-ben mutattak be, s amelynek forgatókönyvét Örsi Ferenc írta. Ebből született meg maga a könyv is. Érdekesség, hogy a film 13 részből állt, a könyv csak 12-ből, s szerintem a A könyv olvasása teljesebb élményt nyújt, bár tény, hogy a képi megjelenítés egy-egy karakternél igen jól sikerült, így azt kihagyni sem érdemes.


A Tenkes kapitánya

Ha nem látta még, vagy nem elégszer, s szeretné végignézni mind a 13 részt, megteheti (itt az 1-5. rész, itt a 6-9. rész s itt a 10-13. rész látható).

Aki pedig elolvasná, de nincs fent a könyvespolcán, íme, itt megtalálja.


A Tenkes kapitánya

Egyes motívumok a sorozatban máshogyan jönnek elő, mint a könyvben, ám engem mindkettő kifejezetten szórakoztatott, amikor „rám jött”, hogy újra akarom élni Buga Jakab (Szabó Gyula) és az öreg Siklósi bácsi (Molnár Tibor) kalandjait a jófajta borospincék környékén. Vagy kuncogni azon, ahogyan a költői túlzással teljesen esetlen és gyakorlatilag balféknek beállított osztrák haderők éppen aktuális heccelése zajlik Eke Mátéék által. No, meg van néhány a magyar filmgyártásában jelentősnek számító csatajelenet is (ezeket az 1953-ban készült Rákóczi hadnagya című filmből vágták be), és vérpezsdítő muzsika (amit Vujicsics Tihamér komponált), nagyon hangulatos vendéglő a Süsüből vett sárkányfűárusra hajazó sunyi kocsmárossal (a neve is milyen már: Dudva György – Gera Zoltán alakításában). Aztán a józan paraszti ész, a népi humor meg a mai szemmel nézve is egészen izgalmas akciójelenetek is mind lekötik a figyelmünket – akár nézzük, akár olvassuk.

Szóval ha van egy félórájuk, üljenek le megnézni ma este azt, milyen is, ha az elnyomóknak „nincs kegyelem!” Ha azonban egy epizódra valónál több idejük van, mondjuk a hétvégén, akkor meg kezdjék el olvasni a könyvet vagy a teljes filmsorozatot végigmosolyogni!

NASS – a Debreciner ajánlórovata.


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...