BEZÁR

Közösségi média

Koronavírus: síri csend a debreceni idősotthon körül, sosem volt még ennyi új fertőzött Hajdú-Bihar megyében

A debreceni önkormányzat ismételten kötelezővé tette a maszkviselést a piacokon, bár az erre vonatkozó korábbi intézkedését soha nem vonta vissza. Az idősotthonról semmilyen tájékoztatást nem ad. Eközben mára minden eddiginél több fertőzöttet regisztráltak Hajdú-Bihar megyében. – FRISSÍTÉS: ma sajtótájékoztatót tartott a polgármester.


Szent István debreceni szobrának avatóünnepsége – 2020. augusztus 20.
Szoboravatás Debrecenben 2020. augusztus 20-án
Koppányi Szabolcs

Augusztus 22-én jelentette be Papp László, Debrecen polgármestere, hogy a Pallagi úti idősotthon egyik lakójánál kórházba szállítását követően kimutatták az új típusú koronavírust. A közlemény szerint elővigyázatosságból az otthon összes lakóját letesztelik, valamint elkülönítik azokat, akik korábban érintkeztek a fertőzöttel. Habár már négy nap telt el az eset óta, azóta sem derült ki több információ ezzel kapcsolatban.

Nem mond semmit a városháza az idősekről

A Debreciner még augusztus 23-án levélben fordult a Debreceni Egyetem sajtóosztályához, valószínűsítettük ugyanis, hogy az egyetem szakemberei végzik az idősotthon lakóinak tesztelését. Ugyanezen a napon telefonon kerestük az otthont üzemeltető Városi Szociális Szolgálatot is. Mind az egyetemtől, mind a Szociális Szolgálattól azt a választ kaptuk, hogy az ügyben a debreceni polgármesteri hivatal Polgármesteri Kabinetirodája az illetékes. Még augusztus 24-én levelet írtunk ezért a kabinetirodának, de semmilyen módon nem reagáltak az érdeklődésünkre. Augusztus 25-én megpróbáltunk ezért más irányból, a Müller Cecília országos tisztifőorvos által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) tájékozódni, azonban a kérdéseinkre egyelőre ők sem válaszoltak.


koronavírus
2020. augusztus 26.
koronavirus.gov.hu

Sosem volt még ennyi fertőzött egy nap alatt

A Miniszterelnöki Kabinetiroda által kiadott, naponta frissülő országos koronavírustérkép alapján a mai napon 11-gyel, összesen 126-ra emelkedett a Hajdú-Bihar megyei regisztrált fertőzöttek száma. Ekkora ugrás a fertőzöttek számában nem volt még a járvány márciusi kezdete óta.

Hogy a debreceni járványhelyzet kezd egyre komolyabbá válni, azt az is jelzi, hogy a koronavírussal az elmúlt hetekben alig foglalkozó önkormányzat a tegnapi közleménye
szerint augusztus 27-től kezdődően a város élelmiszerpiacain ismét kötelezővé teszi a maszkviselést. Megjegyezzük, hogy a piacok kapcsán a korábbi korosztályos időkorlátozásokat ugyan visszavonták, de a maszk használatának kötelezettségét nem, ám ezt az intézkedést az utóbbi hetekben egyre kevesebben tartották be, az ellenőrzésre sem figyelt az önkormányzat.


piac - Nagypiac - koronavírus
A debreceni Nagypiac előtt várakoznak a 65 felettiek – 2020. május
SM

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Fontos ugyanakkor azt is megemlíteni, hogy az NNK tegnapi közlése szerint az új típusú koronavírus örökítőanyagának a debreceni szennyvízben kimutatható koncentrációja továbbra is stagnál, tehát az előrejelzésük alapján a következő napokban nem várható a járvány komolyabb erősödése.

FRISSÍTÉS!

Bár két nappal ezelőtt elküldött kérdéseikre nem válaszolt a debreceni polgármesteri hivatal Polgármesteri Kabinetirodája, mára sikerült kikényszeríteni egy sajtótájékoztatót, amire nem hívták meg a Debrecinert.

Az önkormányzati média tudósítása szerint Papp László polgármester arról beszélt, hogy „teljes körű szűrést végeztek a Pallagi úti és a Szávai Gyula utcai idősotthonban, összesen 400 embert, lakókat és dolgozókat egyaránt teszteltek. Egy dolgozó és három lakó tesztje lett pozitív. A dolgozó karanténban van, tüneteket nem produkált, vannak olyanok, akik érintkeztek a fertőzöttekkel, de náluk nem mutatták ki a fertőzést, ők az izolációs részlegben vannak jelenleg. Vannak, akiket a Kenézy kórház Infektológiai Osztályán helyeztek el. A polgármester hangsúlyozta: jól vannak, senki sincs kritikus helyzetben.”


Sajtószabadság - Debreciner

Debreciner

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1 ezer forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...