Adathalász oldalként érzékeli a Kaspersky Hajdúböszörmény honlapját – a Google és a Safari sem javasolta a megnyitását

Dolgoznak a megoldáson. A polgármester szerint azóta állt fenn a hiba, hogy szóltunk neki, de mi hónapokkal ezelőtt is ugyanezt tapasztaltuk.

Hajdúböszörmény

„Adatvesztés veszélye” – ezt az üzenetet küldi a világ egyik legjobb vírusirtójának számító Kaspersky azoknak, akik megpróbálják megnyitni a hajdúböszörményi önkormányzat hivatalos honlapját. Akik a szoftver figyelmeztetése ellenére továbblépnek, azoknak egyesével blokkolja az oldal elemeit, így aztán az oda feltöltött tartalom nem jelenik meg megfelelően.

Hajdúböszörmény

„Az Ön kapcsolata nem privát. A támadók megpróbálhatják ellopni a(z) hajduboszormeny.hu webhelyen lévő adatait (például jelszavait, üzeneteit és hitelkártyaadatait)” – ez az üzenet fogadta egészen július 10-ig az önkormányzati oldalt Google Chrome böngészővel megnyitni próbáló felhasználókat. „Ez a kapcsolat nem privát. Előfordulhat, hogy ez a webhely a(z) »hajduboszormeny.hu« webhelyként próbálja beállítani magát, hogy ellopja az Ön személyes vagy pénzügyi információit. Zárja be az oldalt” – ezt pedig a Safari böngészőt használók olvashatták, ha szerették volna megnyitni a város honlapját.

Hajdúböszörmény

Számos böszörményi lakos lehetett elzárva információktól

Mivel kifejezetten népszerű böngészőkről és vírusirtóról van szó, nem túlzó a kijelentés, hogy számos böszörményi lakos, illetve a város ügyei iránt érdeklődő állampolgár ideiglenesen nem tudta, illetve nem tudja megnyitni az önkormányzati honlapot, ezzel információktól voltak/vannak elzárva, illetve a hivatalos ügyek intézése is nehezebbé vált a számukra. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a város vezetése tisztában van-e a problémával, s ha igen, tudják-e a jelenség okát, dolgoznak-e a hiba kijavításán, ezért július 8-án (szerdán) levelet írtunk Kiss Attilának (Fidesz), Hajdúböszörmény polgármesterének.

A Debreciner jelzését követően részben kijavították a hibát

Kiss Attila elmondása szerint a hajduboszormeny.hu üzemeltetését a Szabadhajdú Nonprofit Kft. nevű önkormányzati cég végzi egy alvállalkozón keresztül. A polgármester azt írta, hogy a hibát szerdán – tehát aznap, amikor levelet írtunk neki – észlelték, ezt követően pedig azonnal jelezték azt az informatikusuknak. „Megállapításra került, hogy a szerdai napon egy tanúsítvány csere történt, jelenleg nem megfelelő a weblap biztonsági szintje, valószínűsíthetően ez okozta a problémát” – közölte a Debrecinerrel Kiss Attila. Meglehet, nem kapott teljes mértékben pontos tájékoztatást a polgármester, mert mi már hónapokkal ezelőtt is hasonló problémát tapasztaltunk, amikor megkíséreltük megnyitni a honlapot, a polgármester válasza alapján viszont csak aznap keletkezett a hiba, amikor mi ezt jeleztük neki.

A polgármester mindenesetre biztosított bennünket arról, hogy a hiba kijavítása folyamatban van. Ez valóban így is tűnik, a Google Chrome és a Safari ugyanis már megnyitja az oldalt, csak a Kaspersky blokkolja azt változatlanul.

(Cikkünk megírását követően a szerzőjének nem engedte a Kaspersky, hogy e-mail mellékletként elküldje a szöveget a főszerkesztőnek, ugyanis a szövegben szerepelt a város honlapjának linkje.)

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!