BEZÁR

Közösségi média

Koronavírus: rémhírterjesztők ellen itt nem indult eljárás

Egy hét alatt megtöbbszöröződött a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos rendőri intézkedések száma Hajdú-Biharban.

koronavírus - rendőrség
Akcióban Debrecenben

Legutóbb egy hete kérdeztük meg, hogy mennyi rendőrségi intézkedés (figyelmeztetés, helyszíni bírság kiszabása, feljelentés) történt Hajdú-Bihar megyében, azon belül Debrecenben, a kijárási korlátozások bevezetése óta. Azóta jelentősnek mondható változások történtek.

A Debreciner kérdésére válaszolva a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság azt a tájékoztatást nyújtotta tegnap, hogy a kijárási korlátozásról kormányrendelet március 28-ai hatályba lépését követően április 16-án 24 óráig a megye területén a járőrök 199 (egy hete 102) esetben éltek a figyelmeztetés lehetőségével, 192 személlyel szemben helyszíni bírságot szabtak ki (egy hete 36) és 195 szabálysértési feljelentést tettek (egy hete 56). Ezek a számok a megyére vonatkozó összesített statisztika adatai, külön debreceni számokkal nem szolgált a rendőrség.

Azt is megkérdeztük, hogy volt-e bármiféle rendőrségi eljárás Debrecenben, Hajdú-Biharban rémhírterjesztés miatt. A megyei rendőr-főkapitányság válasza szerint eddig Hajdú-Bihar megyében, illetve Debrecenben nem indult ilyen eljárás.

Az országos operatív törzs április 16-ai tájékoztatóján a járványhelyzettel kapcsolatos büntetőeljárásokról elhangzott: 226 eljárás indult, ebből 59 rémhírterjesztés, 26 közveszéllyel fenyegetés, 62 csalás, 13 pedig járványügyi szabályszegés miatt. Gyanúsítottként 46 embert hallgattak ki. A kijárási korlátozással összefüggésben eddig 19 837 esetben intézkedtek, ebből 11 166-szor figyelmeztettek, 4465-ször helyszíni bírságot szabtak ki, 4206-szor pedig feljelentést tettek.

Mint ismeretes, Papp László debreceni polgármester egy április 9-én reggel megjelent interjújában arról beszélt, hogy „Debrecen fegyelmezett, konzervatív város, ahol az emberek teljes mértékben betartják a kijárási korlátozást, az utcák szinte teljesen kiürültek”, majd néhány óra múltán korlátozásokat rendelt el a városban és fokozott rendőri és közterület-felügyelői jelenlétet helyezett kilátásba, hogy a debreceniek csoportosulásait megakadályozzák. Ezek a korlátozások jelenleg is érvényben vannak.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...