Maszkokkal védené a lakosságát Hajdúnánás, Berettyóújfalu és Polgár

Van, ahol ózongenerátort, máshol pedig laboreszközt vásároltak. Több település is a tartalékaiból védekezik. Eltérő stratégiák Hajdú-Bihar megye három városában.

Koronavírus – Debrecen – 2020. március 31.

Koppányi Szabolcs

A koronavírus mostani magyarországi megjelenése és a kórokozó terjedésének kezdete óta észlelhető jelenség, hogy az önkormányzatok az egyébként meglehetősen szűk mozgásterükön belül különböző stratégiák mentén igyekeznek fölvenni a harcot a járvánnyal szemben. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen hasonló vagy éppen eltérő módszerekkel próbálják védeni magukat Hajdú-Bihar megye nagyobb települései, ezért levelet írtunk a 21 várost vezető mindegyik polgármesternek. A kérdéseinkre elsőként Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás, Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu és az országban elsőként részleges kijárási tilalmat hirdető Tóth József (DK), Polgár polgármestere reagált. A későbbiekben felelő városvezetők válaszait egy következő cikkünkben ismertetjük.

Folyamatosan gyártják és osztják ki a maszkokat

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere elmondása alapján a városban elsősorban a közszféra dolgozói és a 65 év felettiek számára gyártják a maszkokat, a rendelkezésre álló alapanyag 7000 maszkhoz elegendő, az elkészült példányok kiosztása pedig folyamatosan történik.

Muraközi István
Muraközi István

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy már elkezdték eljuttatni a lakossághoz a maszkokat, amelyek gyártására az önkormányzat a helyben bejegyzett Beriv Kft-vel kötött szerződést. A berettyóújfalui cégen kívül számos csoport, egyesület, valamint a helyi óvodák dolgozói és magánszemélyek is készítettek maszkokat. Az önkormányzat rendelése 5000 darab maszkról szól. „Ebből jut minden önkormányzati dolgozónak, aki a ’frontvonalban’ dolgozik. Ételosztás, szociális gondozás, közmunkások, stb” – fogalmazott Muraközi, akinek az elmondása szerint az említetteken kívül minden 65 év feletti helybéli is kapni fog a maszkokból, az önkormányzattal szerződött patikák és élelmiszerüzletek pedig kedvezményes áron értékesítenek további szájmaszkokat a lakosság számára.

Szólláth Tibor
Szólláth Tibor

Tóth József, Polgár polgármestere is arról írt szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszlevelében, hogy folyamatosan juttatják el a maszkokat a lakossághoz. A városvezető a gyártásról és a kész termékek kiosztásáról csak annyit árult el, hogy a teljes település ellátására törekszenek.

A polgáriak felveszik a kesztyűt a járvány ellen

A védőkesztyűkkel és egyéb védőfelszerelésekkel a három válaszadó település közül csak Polgáron foglalkoznak, Tóth József arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy ezek beszerzése részben már megtörtént, részben jelenleg is zajlik. Szólláth Tibor és Muraközi István válaszai alapján sem Hajdúnánás, sem Berettyóújfalu nem tervez hasonlót. Utóbbi településen ugyanakkor az intézmények és az önkormányzat összes dolgozóját ellátták kesztyűkkel és kézfertőtlenítőkkel is.

Tóth József
Tóth József

A tartalékokból finanszírozzák a védekezést

Kérdeztük a polgármestereket az intézkedések költségeiről is. Szólláth Tibor ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta lapunknak, hogy egyelőre kizárólag anyagköltség merült fel, valamint hogy a jövőben a helyzettől függően hozzák meg a döntéseket.

Muraközi István ennél jóval részletesebben leírta válaszlevelében az intézkedések pénzügyi hátterét. Elmondása szerint a védőfelszerelések beszerzése Berettyóújfalu 2020. évi kötségvetése általános működési tartalékának terhére történt. A helyi Fidesz-frakció tagjai továbbá felajánlották éves képviselői alapjukat (250 ezer forint/fő) a gyermekétkeztetéssel, idősgondozással és szociális ellátással foglalkozó önkormányzati intézményeknek. (Az újfalui képviselői alap célja, hogy az önkormányzati képviselők egy keretösszeg erejéig javaslatot tehessenek a várost, illetve az egyes választókerületeket érintő közcél – az érintett polgárok megelégedésére történő – megvalósítására.) Vitányi Ferenc, a DK egyetlen önkormányzati képviselője pedig a helyi mentőállomásnak ajánlotta fel a saját képviselői alapját.

Tóth József a kérdésünkre elküldött szűkszavú válasza szerint Berettyóújfaluhoz hasonlóan egyelőre Polgár is a költségvetés általános tartalékából fedezi a védekezéssel kapcsolatban felmerülő költségeket.

Koronavírus – Debrecen – 2020. március 31.-április 1.

NT

Karanténba zárnak, tesztelnek és tájékoztatnak

Hajdúnánáson a maszkok készítésén túl számos egyéb intézkedést végrehajtottak a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. Két frissen vásárolt ózongenerátorral fertőtlenítik a mentőautókat és a mentőhelyiségeket, valamint az önkormányzat intézményeit, a szociális intézmények gépjárműveit és helyiségeit. Fertőtlenítő oldattal rendszeresen fertőtlenítik a város padjait, kukáit, kútjait és más köztéri eszközeit is, valamint a buszmegállókat. Vasárnap kivételével újranyitották a település piacát, hogy a lakosság élelmiszerellátását biztosítsák, valamint csökkentsék az élelmiszerboltokban kialakult zsúfoltságot. A piacon csak hajdúnánásiak árulhatnak, kizárólag élelmiszert, valamint fertőtlenítő szereket és más védelmi eszközöket. „Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy rendkívül fegyelmezetten, egymást óvva, egymásra figyelve vásároltak az emberek a piacon” – írta válaszában Szólláth Tibor polgármester. A külföldről hazatérő hajdúnánásiakat a helyi gyógyfürdőhöz tartozó, ironikusan Korona-ház nevet viselő, karanténszállássá átalakított szállóban különítik el.

„Berettyóújfalu városa egy emberként állt a Gróf Tisza István Kórház kezdeményezése mellé, amikor is gyűjtést szervezett, hogy megvásároljon egy PCR laborberendezést, ami kimutatja a koronavírus fertőzést” – írta a Debrecinernek Muraközi István berettyóújfalui polgármester, aki hozzátette, hogy 48 órán belül jött össze a szükséges összeg. A diagnosztikai berendezéshez az önkormányzat 2 millió forintot ajánlott fel.

A városban megszervezték a távtanulásban résztvevő diákok étkeztetését, az otthon maradó 70 év feletti lakosok számára pedig a bevásárlást és a gyógyszereik beszerzését. Az önkéntes karantént vállalók számára az önkormányzat és a Baptista Szeretetszolgálat is főz, összesen körülbelül 120 személy számára biztosítják a napi ebédet. Muraközi arról is írt a szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszlevelében, hogy a városi óvodát és bölcsődét ügyeleti rendszerben üzemeltetik, hogy a gyermekük otthoni ellátását biztosítani nem tudó szülők továbbra is bevihessék őket az intézményekbe. Ez naponta 3-4 gyermek szülőjét érinti. A városgazdálkodási csoport dolgozói április 2-án kezdik a padok, játszótéri elemek és a szabadtéri kondipark eszközeinek a fertőtlenítését, a szálló por koncentrációjának csökkentését pedig a kiemelt szegéllyel rendelkező utcák gépi seprésével igyekeznek elérni.

Tóth József, Polgár polgármester a fentiekhez képest jóval tömörebben válaszolt az egyéb óvintézkedésekkel kapcsolatos kérdésünkre. A polgármester saját hatáskörben meghozott döntésekkel igyekszik felvenni a harcot a járvánnyal szemben. Ezek a vírus terjedését megelőző intézkedéseket és a lakossági tájékoztatást jelentik. A részletekkel kapcsolatban a település közösségi oldalára irányított minket, ahol a március 30-án létrehozott Polgári Védekezési Stáb tevékenységéről és a koronavírus elleni védekezés fejleményeiről ad napi tájékoztatást az önkormányzat.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!