BEZÁR

Közösségi média

VÁROSŐR

Tiszta, virágos múlt, jelen, jövő

Amint távolodunk Debrecen központjától, a kép egyre romlik.


Csokonai Vitéz Mihály

NT

Ha jól emlékszem, volt valaha egy „Tiszta, virágos Debrecenért” nevű mozgalom, még az elmúlt érában kezdődött, és úgy-ahogy, de mind a lakosok, mind a városvezetés igyekeztek, sőt máig is igyekeznek tenni azért, a város szebb virágosabb legyen. Váltakozó sikerrel és buzgalommal.

Úgy természetes, hogy már márciusban megindul a szorgoskodás, nem csak a magánházak kiskertjeiben, de a társasházak, panelek előtt is, ahogy a mai napig is látjuk, milyen csodás kiskertek alakulnak ki a négy- vagy tízemeletesek előtt, némely lakók szorgalmát, szépérzékét dicsérve. Amiről megtudtuk, hogy ez bizony szabálytalanság, nem lenne joguk hozzá, és csak a városvezetés jóindulata miatt nem büntetik a betonházak előtti magán-parkosítást, lévén az közterület, a város által megbízott cég dolga.

A térdig érő gyom persze nem szabálysértés.

A mi utcánkban például emberemlékezet óta nem volt fűkaszálás, holott legalább évente kétszer járna. A házak előtti füvet a háztulajdonosok nyírják. De ne legyek igazságtalan, az utóbbi tíz évben már háromszor is láttam a sárga mellényeseket az útszegély mellett felhalmozódott földet – a benne nőtt gyommal együtt – ellapátolni.


Tiszta virágos Debrecenért

A közparkok állapotában viszont valóban jelentős változások történtek, sajnos nem mindenütt. A vonattal érkezőket a Nagyállomás parkolójában továbbra is eldobált papírszemét, cigarettás és sörösdoboz, kóláspalack fogadja. A villamosforduló körén belüli parkot néha lenyírják, talán némi virág is leledzik benne, de valójában nem az ország második nagyvárosához illik a látvány. A Petőfi tér viszont már jobban néz ki, még ha a virágkiültetései nem is a legkorszerűbb mintákat követik. Reméljük, hogy a Piac utca virágkonténereiben sem sokáig maradnak már a tavalyi, elszáradt növénymaradványok.

Másutt viszont örvendetes, szívet-szemet gyönyörködtető a változás. Magam is sokszor megírtam, hogy az illetékesek ellátogathatnának néha mondjuk Szegedre, Pécsre vagy kisebb városokba is, Tatára, Mosonmagyaróvárra, az ottani parkokat megnézni, ahol nem a „Juliska néni kiskertje” stílus a divat, azaz egyik ágyásban árvácska, másikban tulipán, hanem megtervezett növénykompozíciók vannak.


Tiszta virágos Debrecenért

Merthogy a kerttervezés szakma, és egyben művészet is. Jelenlegi főkertészünk ezt nyilván tudja, és vagy ő, vagy a munkatársai magas szinten gyakorolják is. (Az előző években legalábbis így volt, és remélem, így is marad.) A Kálvin téren, a(z egyébként felújításra szoruló) Csokonai-szobor körül többnyire ez mintaszerűen szokott történni. Harmonikus színfoltok, növénycsoportok szoktak megjelenni, amelyek nem csak síkban, de térben is meg vannak komponálva egy-egy magasabb növény beültetésével. Hasonlóak vannak a Kossuth téren is, ám amint távolodunk a központtól, a kép egyre romlik. Tipikus a Bem tér esete (tavalyi állapot), ahol úgy az emlékművekig még néz ki a park valahogy, ám a Nyíl utcai oldal, a valamikori beton szökőkút omladozó maradványai körül mintha már nem is ugyanaz a tér lenne.

A nagyerdei övezetre szerencsére ismét több figyelem jut, a stadion körül a gyep rendben szokott lenni, csak lehetne több virág. Az Egyetem teret is igyekeznek rendben tartani. A Békás-tó (ne nevezzük inkább Betonos-tónak?) melletti virágosítás ismét odafigyelésre és példás szakértelemre utal. Reméljük, ez is így marad, és egyre több parkunkra jut az idén virág, és nemkülönben pénz is.

Kövesi Péter írásai itt olvashatók: VÁROSŐR

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...