Koronavírus: már a szomszédos Romániában is

Közelít Debrecenhez a koronavírus. Az itt élőket egyre inkább foglalkoztatja, mi a teendőjük nekik helyben. Vannak magyarországi városok, ahol már reagáltak az utóbbi napok fejleményeire, Debrecen városvezetése ezt még nem tartotta szükségesnek.


koronavírus

A legújabb információk szerint Ausztria és Horvátország után már Romániában is találtak koronavírussal fertőzött beteget. Ez a tény vélhetően foglalkoztatja Debrecen város vezetőit is, egyelőre azonban sem a város hivatalos honlapján, sem közösségi oldalán nem található erre mutató, a debreceniek tájékoztatását, felvilágosítását szolgáló, helyi információkat tartalmazó közlemény.

A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet
is hallgat – mint ismeretes, ők végezték a nagy médiavisszhangot kiváltó elkalibrált testhőmérsékletmérést a debreceni repülőtéren.

A Debreceni Sportcentrum a honlapjára tegnap este feltett közleményében arra kérik azokat, „akik az elmúlt két hétben Észak-Olaszországban vagy a koronavírus fertőzés gyanújával érintett területek valamelyikén jártak, az elkövetkező időszakban ne vegyék igénybe a Debreceni Sportuszoda szolgáltatásait”.

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér a honlapjára kitett egy áttekinthető tájékoztatást a koronavírussal kapcsolatos teendőkről.


koronavírus

debrecenairport.com

Mivel már Horvátországban is megjelent a koronavírus, a pécsi önkormányzat is megtette az első, konkrét lépéseket a felkészülés érdekében – írja a Szabad Pécs. „Az első intézkedések között arról rendelkezett a városvezetés, hogy a városi cégek, intézmények megfeleljenek a higiéniai elvárásoknak. Ennek értelmében az önkormányzat gazdálkodó szervezetei szerda délelőtt megkezdték azoknak a kézfertőtlenítőknek a beszerzését, amelyeket az oda látogató pécsi polgárok és az ott dolgozók használhatnak majd.” Pécs polgármestere péntek reggelre megbeszélésre hívta mindazon hatóságok és intézmények képviselőit, amelyeknek egy esetleges vírus megjelenésekor szerepe lehet. „Pécs önkormányzata minden rendelkezésére álló eszközt megragad a pécsiek folyamatos és pontos tájékoztatása érdekében ebben a témában is” – zárul a városházi közlemény.

Nem kell dolgozniuk és órákra járniuk a veszélyeztetett területekről jövőknek a Szegedi Tudományegyetemen – számolt be a szeged.hu. Mint írják, az egyetem rektora és kancellárja körlevelet adott ki, amiben az óralátogatás, az egyetemi közösségi terek és az épületek látogatásának, valamint a személyes ügyintézés mellőzését kérik azok esetében, akik az új koronavírussal érintett területen jártak az elmúlt két hétben, vagy ugyanezen időszakban olyan személyekkel találkoztak, akik a koronavírussal érintett területen jártak a találkozásukat megelőző két hétben, esetleg ilyen személlyel élnek közös háztartásban.

A Debreceni Egyetem legutóbb egy hónappal ezelőtt – amikor még csak Ázsiában volt jelen ez a betegség – adott tájékoztatást a koronavírus kapcsán. „A korábbi jelentős járványokhoz hasonlóan ezúttal is a megelőzésre helyezi a hangsúlyt az intézmény, folyamatosan tartják a kapcsolatot az érintett országokból érkező hallgatókkal. A Debreceni Egyetem betegellátó intézményeiben is megtették a szükséges óvintézkedéseket.”

Kedves Olvasónk! Ha a témával kapcsolatban észrevétele, javaslata, információja van, kérjük, keresse levélben szerkesztőségünket: [email protected]

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!