BEZÁR

Közösségi média

VÁROSŐR

Madártávlat

Van azért, ami messziről és közelről egyaránt szép: például belvárosi parkjaink rendszeresen megújuló, színes foltokba komponált virágkiültetései. Csak két-három villamosmegállóval ne menjünk tovább, se az egyes, se a kettes vonalán!

Gondolkodom, milyen idézettel kezdjem ezt az írást? Ady Endrével: „Még magasról nézvést megvolna az ország”? Nem, nem az új Werbőczykről akarok írni, akik egyesek szerint léteznek, mások szerint ez csak alávaló hazugság. „Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj”? (Radnóti.) Ez azért túl súlyos lenne. Nincs se háború, se fasizmus; a nemzetiszín turulmadár (birodalmi sast azért mégsem mondhatunk!) is csak bontogatja a szárnyát, próbálgatja karmait.


Dósa nádor tér
A debreceni Városháza mögött
uft.hu

Legyen hát a Napoleon Boulvard együttes régi száma: „Fentről, hidd el, minden más”. Mert tényleg más, akár a szó konkrét, akár átvitt értelmében. Fentről nem látszik a díszburkolatba taposott rágógumi, a villamosmegállóban heverő csikkek, a parkban eldobált sörös- és kólás dobozok, az összetört padok. Nem látszik, ha az autó a gyepen parkol, amikor a több tízmilliós luxusterepjáró úgy áll be a mozgássérülteknek fenntartott parkolóba, hogy két kocsi helyét foglalja el, és az sem, hogy a tulajdonosa nem ismeri sem az elsőbbségadást, sem az irányjelző használatát. Nem látszik, hogy késnek a vonatok, elvileg ugyan vasúton, buszon, villamoson egyaránt van légkondicionáló, mégis negyven fokos melegben főnek az utasok, vagy az, hogy miként málladozik a pár éve átadott, csilivili középület burkolata. De a magasból ugyanígy nem hallatszanak a piros-fehér-zöld szalagok átvágásánál az ünnepi beszédek, vagy a vezércikkekben megjelenő dicshimnuszok a sikerekről, fejlődésről, megnyert ütközetekről és zászlóshajókról.


Borsos-villa - Vénkert
A debreceni Vénkert egy szelete felülről
uft.hu

Természetesen haladás azért van, ami lentről is látszik. Kanadában élő ismerősöm (a rendszerváltás előtt ment ki, és nem sokat volt itthon azóta) értetlenkedik, minek elégedetlenkedünk? A repülőtéren utazni akarók tömege, az utakon szinte több a BMW, mint Németországban, Debrecen is épül-szépül, rendezett terek, rengeteg új épület, családi házak, amiket náluk sem mindenki engedhetne meg magának, bevásárlóközpontok, ugyanolyan árukészlettel, mint a nagyvilágban bárhol, és vásárlók, vásárlók mindenütt. Most magyarázzam? Nem magyarázom, hadd higgye, hogy a szülőföldje milyen remekül fejlődik. És butaság lenne letagadni, hogy ennek valamilyen szintig (legalábbis a pénztárcánk erejéig) mi, itthoniak is haszonélvezői vagyunk. Az is igaz, hogy van azért, ami messziről és közelről egyaránt szép: például belvárosi parkjaink rendszeresen megújuló, színes foltokba komponált virágkiültetései. Csak két-három villamosmegállóval ne menjünk tovább, se az egyes, se a kettes vonalán!


nagyerdei strand
A nagyerdei strandfürdő
uft.hu

Számomra ennek a látásmódnak a legjobb kifejezői az úgynevezett látványtervek. Amelyek madártávlatból mutatják egy-egy épületegyüttes, tér, park, stadion, közlekedési központ tervezett megjelenését. Olyan perspektívából, ahonnan mi, földön járó emberek sohasem fogjuk látni. Ahonnan minden tiszta, rendezett. Az épületek tökéletesek, a falak patyolattiszták, az utakon az autók is vadonatújnak látszanak, sehol egy húsz éves tragacs. A fű a parkban üdén zöldell, mindenütt lombosodó fák (igaz, kicsit egyformák, amilyenek a számítógép memóriájában vannak, hiszen ki rajzol már kézzel). Az utcán öltönyös, aktatáskás üzletemberek, háziasszonyok tömött bevásárlószatyorral, babakocsit toló kismamák, gördeszkás vagy bicikliző tinédzserek, a játszótéren viháncoló gyerekek. Ha az arcukat is látni lehetne, valamennyien boldogan, elégedetten mosolyognának.

Igen, erre, ilyen életre vágyunk, meg is szavazzuk hát az ígéreteket. Aztán jön a napi valóság, ami édes is, meg savanyú is, mint a kínai szósz, kinek-kinek szájíze szerint. Kivéve azoknak, akik mindvégig madártávlatból néznek mindent.

Kövesi Péter írásai itt olvashatók: VÁROSŐR

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...