Nehéz ügy Debrecenben parkolni, más kisebb-nagyobb dolgokról nem is beszélve

Zöldhullámot, ingyenes szombatot és általában véve az első 30 percben ingyenes parkolást ígér Varga Zoltán, a DK-MSZP-Párbeszéd-Szolidaritás polgármesterjelöltje, ha őt választják meg a szavazók október 13-án Debrecenben. A Nagyerdei Stadion melletti partizánparkolásra is találna megoldást – mondta. Káposznyák István (Szolidaritás), a pártszövetség képviselőjelöltje saját, 11-es kerületéről, a közbiztonságról és a betegek otthoni segítséghívójáról beszélt.


Varga Zoltán és Káposznyák István
Varga Zoltán és Káposznyák István
Koppányi Szabolcs

Varga Zoltán szerint ne az önkormányzati parkolócég (DV Parking Kft.) számláján landoljon a sok pénz (2018-ban 850 millió forint árbevétel mellett 240 millió forintos osztalékot fizetett be a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. részére, 2019-re pedig az önkormányzat 844 milliós bevételt irányzott elő a cég számára), amit beszednek a Debrecenben parkoló autósoktól. „A városvezetés magyarázata a magas parkolási díjakra az, hogy így akarják növelni a hosszabban várakozó autók fluktuációját, vagyis cserélődését a városban. Vagy az az igazi indok, hogy ezzel a szemérmetlen pénzlenyúlással tömködnek be költségvetési lyukakat, amelyeket éppen a fideszes városvezetés teremtett?”

Varga meggyőződése, hogy ez a mostani formájában meglévő debreceni parkolási díj szisztéma szimpla megsarcolása az embereknek. Valóban fel kell gyorsítani a parkolási folyamatokat, de nem így. Ígérete szerint amint lehetőségük lesz rá, átszerveznék Debrecen egész közlekedését. „Nonszensz, hogy országos szinten itt töltenek legtöbb időt az autósok a dugókban!”

Mint a politikus elmondta, azonnal eltörölnék a szombati parkolási díjat, az első 30 percet pedig ingyenessé tennék a hétköznapokon. Varga szerint ez sok európai nagyvárosban jól működik, bevált. Miért ne lehetne átvenni?

Káposznyák István képviselőjelölt többek között arról a jelzőrendszerről beszélt, amelyet szerinte magáncégek kezéből az önkormányzatéba kellene tenni. Egy az idősek és/vagy betegek által használható segítségkérő jelzőkészülékről van szó. Amelyet a képviselőjelölt szerint az önkormányzatnak kellene felügyelnie és minél több ember számára elérhetőbbé tennie korrekt áron. Káposznyák szerint, ha flottában vásárolják meg, jóval olcsóbban hozzá lehet jutni. Ez a készülék már akkor jelez a központnak, ha az illető elesik, mivel érzékeli ezt a mozgást, illetve alapvető hasznos információkkal látja el használóját, például az éppen ügyeletes gyógyszertárakról. Ezzel a hozzátartozók mindennapi életét könnyítenék meg, ám az önkormányzat terhére.
„A gondoskodás nemes terhét a városnak csökkenteni kellene. Ezzel az intézkedéssel a szociális gondozóhálózatot szélesítenénk.” GSM alapú készülékről van szó, ami nagy hatótávolságú, s Káposznyák szerint ezzel a megelőző, egyben gondoskodó intézkedéssel jelentősen lehetne csökkenteni az egészségügyi intézmények gondjait is.

A közbiztonság kérdésében a képviselőjelölt kerülete két neuralgikus pontjaként a Petőfi teret és az autóbuszállomást nevezte meg. Mint Káposznyák István elmondta: „éveken át voltam rendőr, katonatiszt, az egész életem a védelemről szólt. A fenti helyekre mindenképp térfigyelő kamerákat helyezünk ki, ha tehetjük, emellett a rendőrség, a polgárőrség és a közterület-felügyelet összehangolt jelenlétét fokoznánk a közbiztonság növelése érdekében. Hiszen a legfontosabb a prevenció.” A képviselőjelölt fontosnak érzi a közterületek kulturáltságát növelni azáltal is, hogy ingyenes illemhelyeket kell teremteni Debrecenben, kezdve például a Petőfi térrel.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!