BEZÁR

Közösségi média

Biztosan fényes lesz, ha kész lesz – a nyárra ígérték

Van a lakók között, aki várja, de már fanyalog, más ezután sem akarja használni, s máshová viszi majd gyerekét. Közösségi teret újítanak fel a Dobozi lakótelepen, Debrecenben. Nyitás: valamikor ősszel, valószínűleg még az önkormányzati választás napja előtt.

Hatalmas tér, ám a szükségesnél kevesebb játszóelem, illetve kuka. Egy legalább a kavicsos részt és benne a zsebhomokozókat is elkülönítő kerítés azonban hiányzik – így a kutyaürülék rendszeresen előfordul a területen. Ahogyan a kivágások miatt jó pár fát is hiányolnak sokan, amelyek árnyat adnának, az egyik csúszda pedig valaki szerint balesetveszélyes. Szóval van, aki örül neki, de van hiányérzete is. Így foglalta össze pár lakó tapasztalatait a még nem kész, bár idén nyárra ígért Fényes udvari közösségi térről, Debrecenben. Jobbára a régi játékelemek visszahelyezése, innováció nem sok: 331 millióból.


Fényes udvar
Galéria: Lesznek még újabb fakivágások is? – Nem készült el az ígért határidőre a park
Koppányi Szabolcs

Néhány anyuka és más járókelő mondta el véleményét, semmilyen célzott, a választ sugalló kérdést nem tettem fel nekik, maguktól mondták ezeket.

A 3 libikóka és a 2 hinta az egyik anyuka szerint nem lesz elég, ha tényleg rászabadulnak a környék gyerekei. Más a rengeteg kavicsos részt emelte ki, ahova majd nem tudja betolni a babakocsit. Ott a két apró, de legalább fa tövébe tervezett, vagyis árnyékos homokozó és távolabb a két pingpongasztal sem biztos, hogy elegendőnek bizonyul a jövőben.

Bár ki van írva: „Építési terület, átjárás tilos!”, az egyik szülő elárulja mosolyogva, hogy egy gyereknek szerinte nem mondhatják, hogy ne menjen be. Persze, hogy beszöknek, holott még por terjeng az építés nyomán. Én is bemasíroztam így. Két tini lány, a mászókázásból már talán kinőve múlatta idejét az egyik csúszdán rövid ideig, én pedig komoly edzésmunkát végeztem vádlira, ahogy a mély kavicsos részen átvágtam – ez valóban nem babakocsit tologató része lesz ennek a közösségi játszótérnek. Egyébként a munkások telepítgetik a kis növénypalántákat, igyekeznek zöldebbé tenni a teret, ám a 10-20 centis növénykezdeményekből nagy lombú fák vagy dús bokrok majd csak idővel lesznek.


Fényes udvar
Nem túl sokan, de még dolgoznak a területen
Koppányi Szabolcs

Maga az egyik munkás mondja, hogy fura, miért marad meg a homokozós, kavicsos rész körüli 30 centis, ezer éves kis rácsos tetejű kerítésutánzat. Szerinte másra nem jó, csak arra, hogy az apró lábak esetleg beleakadjanak, mert egyébként még egy kutya is átlépi. Egyes részeken fel is szedték, oda ülőlapokat helyeztek, de sok helyen még ott virít a múlt maradéka.

Van pár asztal, néhány székkel, sakktáblára hajazó motívummal az asztallapon. A tér nagyjából közepén egy – bárkit kérdeztem, nem tudta mi az – beazonosíthatatlan rendeltetésű, kék sátortetős, két oszlopból álló valami, ami már régen is itt volt. Egy anyuka mondja: „kiszedték, majd visszarakták”. Akárcsak a többi tereptárgyat. Ellenben van olyan szülő, aki sérelmezi, miért nem kerítik el legalább a kavicsos, homokozós teret, hiszen bár a táblán ott virít, kutyával bemenni tilos, de ezt ugye az ebek nem tudják elolvasni (olykor a gazdáik sem), és olykor tele van kutyaürülékkel a homok. Egy hölgy elmondja, ő bizony régebben is máshová vitte a gyerekét „játszizni”, s ezután sem lesz másként, neki nem tetszik a régi-új sem. Főleg úgy, hogy egy lakó (megszámolta) a korábbi 100 fából 50-et látott kivágásra jelöltnek, s egy részüket már ki is vágták. Kérdi: „mi ad árnyékot majd a játszótér közepén?”


Fényes udvar
Elkészül-e az önkormányzati választásig?
Koppányi Szabolcs

Egy ivókút is gazdagítja a játszóteret, bár önmagában véve – már, ha működni fog, s nem csak korabeli maradvány ez is, díszítő elem – kevés lehet ennyi gyerekhez.

A szemeteseket is hiányolják, láthatólag csak körben van kihelyezve néhány nagy, ám ha valaki a gyerekkel bemegy a nem kicsi tér közepére játszani, s ott tölt esetleg több órát, óhatatlanul képez szemetet, egy kis csokis papír, egy flakon kiürült vizes palack és egyebek. Tartogassa, amíg kiér a szélére?


Fényes udvar
Új szemetesek a széleken: ez még ki sincs csomagolva
Koppányi Szabolcs

Összefoglalva: több játszóelem kellene a megkérdezettek szerint, a tér nagysága bőven megengedné (más kérdés, hogy ha csak a régit kozmetikázzák, s nem történik innovatív beruházás az egyébként több száz milliós beruházás során, akkor mire megy el a pénz). Aztán a kerítés szerintük szükséges lenne a kutyák miatt, illetve a szeméttárolókat is bevihették volna a belső részekre is. Emellett a Zöld Város program Debrecenben ismét arról szól, hogy fákat vágnak ki. Nyilván, amelyik beteg és gyógyíthatatlan vagy balesetveszélyes, azt el kell távolítani, de ilyen sok lenne?

S itt meg is állhatunk egy percre. Egy kutyás úr megjegyezi, hogy tudomása szerint a fák egy részét úgy ikszelgették be a tervezés során, hogy végül kiderült azokról a kivitelező számára, hogy mégsem kell mindet kivágni. Így most a valódi munkát végző szakemberekre van bízva, hogy lássák, tudják, melyik maradhat. Az is szemet szúrt egyébként, hogy az egyik szélső fára nagy, gyűrött papírra írták, „VIGYÁZAT, MÉREGGEL PERMETEZVE”. Hogy miért s mi lesz vele, meg milyen méreg, egyelőre nem tudni.


Fényes udvar

Koppányi Szabolcs

Egy anyuka elmondja, ő azért várja, hogy végre elkészüljön a játszótér, mert jó az, ha van, de hozzáteszi, lehetett volna többet is adni az itt lakó sok ezer embernek, a sok száz gyereknek.

A közeli Karácsony György Utcai Óvoda (honlapja 2017-es bejegyzésekkel fogad.. s úgy általában véve nem sok információ található rajta, holott nemrég újították fel az intézmény épületét nagy beruházás keretében) sarkára térfigyelő kamerát terveztek, ott azonban egyelőre nem látni ilyet, s a lakók egyike megjegyezte, ő azt hallotta, nem is lesz, pedig nem ártana.

Mindenesetre az óvoda hátsó részénél két betonos focipálya épül – az ott szorgoskodó munkások nem tudták megmondani mikorra lesz kész – keresztben elhelyezett kosárpalánkokkal (a pózna már megvan). Szabadtéri kondipark is kapcsolódik majd hozzá, pár elemet már besüllyesztettek a talajba.


Fényes udvar

Koppányi Szabolcs

Mindent egybevéve egy igen nagy terület felújításáról van szó a Fényes udvarban, amelyre szüksége lehetne az ott lakóknak, s bizonyára modernebb lesz a korábbi változatnál. Ám némi beruházással jóval több elemet lehetne itt elhelyezni, ha nem csak a régiek egy részét raknák vissza kozmetikázva. Felvetődik a kérdés: erre már nem futja a 331 millió forintos, 35 millió forint saját erőn felül az EU-tól lehívott támogatásból?

De legalább most nem más játszótérről csoportosították át a játszóelemeket, mint egykor a Holló János utcairól, amikor a frissen képviselői mandátumot nyert Türk László-féle kerületbe hordták át egy részüket a Bihari és a Pandúr utcák sarkára.


Fényes udvar
Ezeket a terveket mutatták be tavasszal

– A Dobozikertben a parkok, játszóterek és sportpályák korszerűsítése után minden korosztály megtalálja a lehetőséget a szabadidő tartalmas eltöltésére. A fiatalok sportolhatnak, a kisgyermekesek a játszóteret használhatják, az idősebbek pedig a parkban pihenhetnek. A fejlesztés végén új életre kell az 1970-es évek első felében épült lakótelep – mondta március eleji tájékoztatóján Papp László polgármester, amikor nyárra ígérték a fejlesztés elkészültét.


Fényes udvar

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...