BEZÁR

Közösségi média

Megérte eljönni, de a bázisom szeptembertől újra itt lesz

Varga István neve ismerősen cseng a növényi alapú táplálkozást választók körében, hiszen workshopjaival, vacsoráival az országhatáron innen és túl is rendszeresen elkápráztatja a résztvevőket. Bár világjáró és örökmozgó, debreceni gyökereit mindig is büszkén vállalta, és kötődését időről időre hol hosszabb, hol rövidebb itthoni tartózkodással bizonyítja.

Miért mentél el Debrecenből?

Egyszerűen azért, mert az én tevékenységem, életutam, hivatásom megköveteli a teret, az utazást, az új tájak felfedezését. Új ízek, látványok, terek, érzések, illatok. Arról nem is beszélve, hogy ha a piac nem jön oda, ahol én vagyok, akkor én megyek oda, ahol a piac van. Ezért tehát kénytelen voltam elmenni, mert annyira szűk az a piac, amivel én foglalkozok, annyira szűk a szegmens, hogy nekem kell utazni. Ilyen egyszerű.


Varga István
Varga István

Most mit csinálsz?

Azzal foglalkozom, hogy általános ismeretterjesztést csinálok a növényi alapú táplálkozással kapcsolatban, azon belül is a friss, enzimdús, színes táplálkozást hirdetem. Három fő lépcső van: ismerd meg, kóstold meg és tanuld meg. Az ismerd meg az általános ismeretterjesztést, előadásokat, bemutatók tartását, illetve tévében, rádióban, internetes újságokban való szereplést jelenti. A kóstold meg kóstoló vacsorákat jelent, ezen belül is gourmet, svédasztalos vacsorákat. A tanuld meg pedig workshopok tartása, illetve céges szintű képzések. Ezekhez tartoznak még mindenféle közösségi események, mint például a vegán klubok, vagy akár a vacsorák is, ahol az emberek megismerkedhetnek egymással és az ételekkel, összegyűlnek, egy jóízűt beszélgethetnek. Elvonulásokat tartok, hétvégéket szervezek, illetve előfordul, hogy valaki szervez egy programot, és engem meghív oda vendég-séfnek, ahol az ételt én készítem, továbbá én magam is szervezek nyaralásokat. Ebben az évben indul például a yachtos nyaralás is. Mindezen – tehát a 25 éves gasztro és 17 éves növényi alapú táplálkozással kapcsolatos tapasztalatomon – túl utazó séf vagyok, járom Magyarországot, de szoktam menni határon túlra is, így például Erdélybe, Felvidékre, Görögországba, Svájcba, Ausztriába.

Hogy érzed magad, jó döntés volt elmenni?

Nagyon jól érzem magam, de természetesen szokott honvágyam lenni, nagyon sokszor a szívem hazahúz. Mind a család, mind a barátok, mind a gyermekkor itt eltöltött évei – még akkor is, ha nem volt mindig kellemes. Így visszagondolva már az ember úgy érzi inkább, hogy milyen jó is volt. Jó érzés hazamenni a cívisvárosba lófrálni. 15 éve jöttem el, azóta nagyon sok minden változott persze.

Megérte eljönni, de előreláthatólag a bázisom szeptembertől újra Debrecenben lesz. Szeretnék Debrecenben is több programot tartani, és ha van erre igény, az nagyon jó lenne. Illetve nagyon jó lenne, ha Debrecenben is volna egy segítőm, akinek lenne kedve szervezni, illetve a lebonyolításokban segíteni.


Varga István

Mit tanácsolsz azoknak, akik tervezik az elindulást itthonról?

Mindenekelőtt azt, hogy gondolják át, mit szeretnének, legyen egy tervük, de ugyanakkor készüljenek fel arra, hogy az élet nem egy folyamatábra. Még ha visszatekintünk is, sokszor tűnhet annak, de azért azt láthatjuk, hogy az esetek többségében nem terv szerint alakul az élet. Nagyfokú rugalmasságot kívánok azoknak, akik tervezik az elindulást, de ne felejtsék el soha, honnan jöttek. Persze minél messzebbre megyünk az otthonunktól, annál nehezebb lesz, és külföldön is helyt kell állni. Leginkább azt tanácsolnám, hogy merjenek álmodni, merjenek világot látni, és azt a tudást, tapasztalatot amikor majd hazahozzák, az otthoniakkal kamatoztassák. Nekem is ez a nem titkolt célom.

Haza fogsz jönni? Mikor, miért?

Igen, haza fogok jönni, mint ahogy azt előbb is említettem, ősztől tervezem ezt. Szeretek Debrecenben élni egyébként. Nekem a felújított Debrecen is tetszik, például a Békás-tó környéke gyerekkorom óta a kedvencem, a Nagyerdő szintén, és nagyon szép lett így, hogy felújították. A Campus Fesztivál is nagyon jó volt, tavaly és tavalyelőtt is részt vettem rajta, idén a nyers nyaralás miatt kimaradt. Tehát üzenem a debrecenieknek, hogy megyek, és aki szeretne velem találkozni, az meg tud keresni, például Facebookon és a weboldalamon is, vagy akár a Youtube-csatornámon keresztül. Igen, várom azon lelkes személyek kapcsolatfelvételét, akikkel tudunk együtt generálni egy színesebb, vidámabb, szeretetteljesebb életet.

VILÁGGÁ MENTEM című sorozatunkban olyanokat mutatunk be, akik hosszabb-rövidebb időre elhagyták Debrecent, illetve olyanokat, akik távolról érkezvén Debrecenben próbálnak szerencsét.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...