BEZÁR

Közösségi média

Talán egy kicsit elkezdett izgalmassá válni a DK – mondta Gyurcsány Ferenc Debrecenben

Csak ülök és mesélek. Az egykori népszerű Vitray Tamás-műsor debreceni verziója zajlott szerdán Gyurcsány Ferenc vezetésével, aki leginkább a lázadásra, önmaguk felvállalására buzdította a fiatalokat – akár jogaik védelmében, akár szavuk hallatásában, akár nemi vonzódásuk vállalásában.


Gyurcsány Ferenc Debrecenben
Galéria: Gyurcsány Ferenc Debrecenben
Koppányi Szabolcs

A debreceni ellenzéki összefogás is létrejött egy fotó erejéig, amikor a Demokratikus Koalíció pártelnöke mellett pózolt a helyi LMP, Momentum, Jobbik egy-egy arca.

Gyurcsány Ferenc Déri téri beszélgetőestje valóban az lett, aminek meghirdették. Nem az aktuálpolitikáról beszélt, inkább a mintegy 50-60 fős közönség több mint felét kitevő fiatalokkal diskurált őket érdeklő témákról. Országos beszélgetőkörútjának első állomása volt Debrecen, ahol, mint a Debreciner már megírta, igen nehéz volt helyszínhez jutnia a DK-nak.

Ezzel kapcsolatban a pártelnök elmondta, hogy „korábban, amikor fórumokat tartottunk, már volt erre példa, ám nem sok. Sőt a többség eleve nem is meri odaadni a helyet, ez már kirívó eset volt, hogy lefixáltuk, majd mégis lemondták, kétszer is. Én megértem az éttermeseket is, s nem haragszom rájuk, nyilván valami miatt úgy gondolták, hogy ez nekik mégsem jó. A választási kampány alatt sokszor találkoztunk azzal, hogy egyszerűen alig van hely, ahol beszélhetünk az emberekkel. Szóval tehetnek egy szívességet, akkor kimegyünk az utcára..”


Gyurcsány Ferenc Debrecenben

Koppányi Szabolcs

A Déri térre a 18 órás kezdésre pontosan érkező Gyurcsány Ferenc rögtön belakta a környezetet, parolázott, fotózkodott szinte azzal a lendülettel, amivel kiszállt az autójából. Majd rövidesen a fűre telepedett a DK pártvezetője, s elkezdődött a piknik. Varga Zoltán, helyi DK-elnök és önkormányzati képviselő és apparátusa hoztak, ahogy ígérték, sört, ásványvizet és kólát bejegelve, s kapott mindenki, aki kért. Egyébként a helyi politikus a Debreciner kérdésére válaszolva közben arról tájékoztatott, hogy direkt főleg az Instagramon ment a hírverése ennek az eseménynek, a Facebookra ő maga csak aznap délután tette ki. Az ok az volt, hogy tényleg lássák, mennyi fiatal gyűlik össze, s nem az idősebbeket akarták elsősorban egybe terelni – bár nyilván mindenki előtt nyitott volt a rendezvény.

Gyurcsány a közvetlenkedése közben azzal indított, hogy elmesélte, hogyan száguldott Debrecenbe – rögtön beszóltak neki: mennyivel hajtott. A DK-vezető kedélyesen ecsetelte, hogy 153,6 km/h-nál nem többel, mert ennyi a maximális sebesség, amit a ráhagyott toleranciának köszönhetően még nem büntetnek. (Tekintsék meg videónkat!)

Majd közölte, nem az elvileg tőle elvárt szöveget akarja előadni, inkább felpiszkálná az ifjakat, hogy értsék meg, ez az ő városuk, ez az ő országuk, s az iskola az ő iskolájuk, egyetemük is, ahol tanulnak. „Ha ebben a korban nem lázadtok, később még ennyire se fogtok. Jön majd egy hülye munkahelyi vezető, aki elnyom titeket, megaláz, elveszi a jogaitokat, vagyis ha most nem tanuljátok meg ezt, idővel késő lesz.”

Ezután mesélt gyerekeiről (5 saját, plusz 2 rokon, akiket szintén ők neveltek vagy nevelnek): „engem sose zavart, ha kisebb balhéik voltak, még örültem is neki – persze nem mindegy, milyen balhéról van szó”.

Szóba került az ő korai lázadása is. Mint mondta, 17 évesen az ország egyik elit gimnáziumából ment el – illetve majdnem kicsapták, de végül maga hagyta ott. Az ok, hogy különbözött az akkori igazgatóval, s végül addig védte a szerinte meglévő saját igazát, hogy tudta, nem lehet maradása.


Gyurcsány Ferenc Debrecenben

Koppányi Szabolcs

Gyurcsány mesélt arról is, hogy későbbi iskolájában egy osztály előtt vitázott az osztályfőnökével, aki végül benyögte: „belőled sosem lesz rendes ember, Feri”. Gyurcsány előadásában a válasza így hangzott: „maga azonban már most sem rendes ember, nekem legalább van rá esélyem, hogy mégis az legyek”. Megúszta egy rovóval az ellenőrzőjében..

A DK arculatépítésébe és debreceni bázisának növelésébe jól beleillő Gyurcsány-fellépés ezután arról szólt, hogy saját politikusi felelősségükről beszélt a párt első embere. Arról, hogy a mai politikusok nagy része csak abban gondolkodik, hogy mi lesz a választásokon, s nem képes távlatokban, ciklusokon átívelő hosszabb időszakokat átfogóan nézni.

A fiatalok felelősségét szintén kiemelve Gyurcsány napi mondata így hangzott: „olykor agresszív nyomást kell gyakorolni, nem lehet albérletbe adni a világ dolgait csak a politikusoknak”. Ezzel az aktuális klímakérdéseket is szóba hozta, amelyeket nem lehet kikerülni, viszont szerinte nyomásgyakorlás nélkül nincs eredmény sem, s mire észbe kapunk elvész a Föld alattunk.


Gyurcsány Ferenc Debrecenben

Koppányi Szabolcs

A sokaságok megszerveződésének nemzetközi tapasztalatáról is szó esett brit, német példákat felhozva, amikkel kapcsolatban Gyurcsány úgy vélte, ez a módszer Magyarországon még gyerekcipőben jár. „Olvasni, megérteni, véleményt mondani, majd cselekedni, ez a ti dolgotok” – tette hozzá.

Az egész beszélgetést saját maga moderáló, ám a fűben ücsörgést idővel megunó („már fáj a lábam”) egykori miniszterelnök konkrét kérdéseket is várt, ám ezt is sajátos módon vezette fel: „Emelje fel a kezét, aki kérdezni akar! Aki szidni, az is! Aki dicsérni, az pedig mindkét kezét!”

Egy fiatal nő kérdezte Gyurcsányt, hogyan van az, hogy a többi párthoz képest ilyen jól meg tudja fogni a DK a fiatalokat. A kérdezett megköszönte, de elhárította ezt a vélekedést: „Jó lenne, de sajnos nem így van, ám tény, jelenleg a fiatalok 15%-a szimpatizál velünk, ami előrelépés, mert pár éve ez 2% volt csak.” Gyurcsány elismerte azt is ugyanakkor, hogy „amikor én fórumot tartottam korábban, a ti szüleitek, nagyszüleitek voltak jelen főleg.. nehéz elérni benneteket.”


Gyurcsány Ferenc Debrecenben

Koppányi Szabolcs

Egyfajta politikai szimpátiával kapcsolatos irányvonalat is felvázolt Gyurcsány Ferenc, szerinte ugyanis akik sok-sok éve fiatalon a Fideszre szavaztak, azok egy része később a Jobbik radikalizmusát kezdte el kedvelni. Megérti, hogy az ifjak erre vevők: „egyszerű kérdések és válaszok és sok düh. Jelenleg pedig a Momentum az, amelyik sokaknak izgalmas, s akik azzal nyitottak, hogy mindenki takarodjon a francba.”

Annak az okát, hogy a DK most mivel lépett előre ennyit az EP-választásokon, nem tudta megmondani Gyurcsány Ferenc – aki egyébként mondandójába belefűzte azt is, hogy szimpatizál a Momentummal: „a DK-nál megvan az áttörés, de az igazi okot nem tudom. Talán egy kicsit elkezdett izgalmassá válni a DK is, illetve már nem trendi utálni annyira, meg elkezdtünk egyre többeteket elérni, ezt tapasztalom az utcán sétálva is, ahogy rám kiabáltok: szia, Feri.” Gyurcsány azt is fontosnak gondolja, hogy nem feltétlenül direkt politikai szövegekkel jönnek elő ilyenkor, hanem valamiféle közösséget építenek, és hétköznapi témákat vetnek fel.


Gyurcsány Ferenc Debrecenben

Koppányi Szabolcs

A közoktatás helyzetéről, megítéléséről is érkezett felvetés, erre Gyurcsány úgy reagált, hogy a mai világban ő már másodiktól angolul taníttatná az informatikát is, hiszen úgyis abban nőnek fel az ifjak.

Kérdés hangzott el az LMBTQ jogegyenlőség bevezetésével kapcsolatban: vajon tervezné-e a DK? Gyurcsány szerint Magyarországon már van két párt, illetve a Momentum is, amelyik elfogadja, hogy magánügy, ki kit szeret, sőt támogatja a melegek házasságát. Maga Gyurcsány azt mondta, ő minimum érdekes vita tárgyát látja abban is, hogy nevelhessenek-e gyereket azonos neműek, de igazából elfogadná. Erre példaként azt hozta fel, hogy szerinte amikor egy meleg pár gyerekvállalásra készül, éppen a sok nehézség miatt azt nagyon tudatosan megszervezi, ellentétben olykor csak a szokás alapján (s nem besikerült) gyereket vállaló hetero párokkal, akik jó párszor nem tervezik, csak legyen már, mert úgy illik..


Gyurcsány Ferenc Debrecenben

Koppányi Szabolcs

A beszélgetés végén már ismét nagy össznépi fotózkodásba fogó volt miniszterelnök még beszélt a rendőrök és a közszférában dolgozók nehéz helyzetéről – ekkor már szinte csak ifjak vették őt körül egy kupacban, s megjegyezte: „minden kormány bukik előbb-utóbb, ez nem kérdés. Így vagy úgy, de bukik. Ám tudni kell, hogy nem mindegy mit hagy maga után, s utána kezelni kell a sok adósságot..”

A debreceni Déri téri piknik atrocitásoktól mentesen zajlott, akik ott voltak, érdeklődők voltak mind.


Gyurcsány Ferenc Debrecenben

Koppányi Szabolcs

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...