„Debreceni demokraták” – Varga Zoltán a DK-MSZP-P-Szolidaritás közös polgármesterjelöltje

Az újabb debreceni ellenzéki összefogás politikusai a demokraták szövetségének nevezik magukat, korrupciómentes, kiszámítható várost akarnak, ennek érdekében pedig előválasztást is rendeznének.

Július 16-án tartott közös sajtótájékoztatót Varga Zoltán, a DK és Madarasi István, az MSZP debreceni önkormányzati képviselője, valamint Dede Tamás, a Párbeszéd és Káposznyák István, a Szolidaritás politikusa.

Minden körzetben közös jelöltet állítanak

Madarasi István szimbolikusnak nevezte, hogy a sajtótájékoztatót az MSZP debreceni irodájában tartották, ott kezdődtek el ugyanis hónapokkal korábban az őszi önkormányzati választásokra előkészülő összellenzéki tárgyalások. Az MSZP politikusa elmondta, hogy a céljuk a teljes ellenzéki összefogás lett volna a Fidesz leváltása érdekében, ez azonban nem valósulhatott meg, szerinte azért, mert egyes pártok a baloldalt tekintik a valódi politikai ellenfelüknek. Így a tárgyalóasztalnál maradt DK-MSZP-P-Szolidaritás négyes megállapodott, hogy mind a 23 egyéni választókerületben közös jelölteket állítanak, polgármesternek pedig Varga Zoltánt jelölik.


Demokratikus Koalíció - MSZP - Párbeszéd - Szolidaritás
Káposznyák István, Varga Zoltán, Madarasi István és Dede Tamás
Tóth Tamás

Előválasztást rendeznének

Varga arról beszélt, hogy a négy szervezet összefogása erős ideológiai alapokon nyugszik. Az együttműködésüket a debreceni demokraták szövetségének nevezte. A polgármesterjelölt korrupciómentes, kiszámítható városvezetést ígért megválasztása esetén. Egy olyan várost szeretnének, ahol az egyének és a közösségek jogai és érdekei is érvényesülni tudnak, valamint ahol szabad vallási, civil és kulturális élet zajlik. A politikus ígéretet tett arra, hogy le fogják váltani ősszel a „NER debreceni helytartóit”, ennek érdekében pedig egy előválasztásba is belemenne a többi ellenzéki polgármesterjelölt részvételével. Ennek azonban feltételéül szabná, hogy az érintett szervezetek vegyenek részt egy összellenzéki együttműködésben.

A Debreciner kérdésére Madarasi István elárulta, hogy már megvan mind a 23 egyéni jelöltjük, a programjuk pedig majdnem kész. A jelöltek közül 12-t a DK, 7-et az MSZP, 2-2 főt pedig a Párbeszéd és a Szolidaritás fog adni. Varga Zoltán szintén a kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy polgármesterjelölti vitát, valamint képviselőjelölti vitákat is fognak kezdeményezni. Érdeklődésünkre a polgármesterjelölt elárulta, hogy a közös – kompenzációs – listájuk első helyén a DK, a másodikon az MSZP, a harmadik és a negyedik helyen ismét a DK, utána pedig a Párbeszéd és a Szolidaritás állít jelölteket.


Demokratikus Koalíció - MSZP - Párbeszéd - Szolidaritás

SM

Varga Zoltán 1962-ben született Debrecenben. A DK honlapján található önéletrajza szerint 2009-ben végzett a Miskolci Egyetem politológia szakán, 2014 óta webfejlesztőként dolgozik. Korábban volt önkormányzati képviselő az MSZP és a DISZ színeiben is. 2015 és 2017 között a DK országos elnökségi tagja.

A 2014-es önkormányzati választáson már elindult a DK polgármesterjelöltjeként, akkor egy modern, nyüzsgő, európai nagyváros víziójával kampányolt. 13,03 százalékot szerzett, amellyel a harmadik helyre futott be. (A választást a fideszes Papp László nyerte 56,41 százalékos támogatottsággal.)

Ezt követően a tavalyi országgyűlési választáson is elindult a DK jelöltjeként a Hajdú-Bihar megyei 2-es körzetben, ott 11,99 százalékkal szintén a harmadik helyen végzett. Országos hírnevet akkor szerzett, amikor a debreceni civil szervezetek önkormányzati megbélyegzése elleni tiltakozásként alufóliasisakkal a fején szólalt fel a város közgyűlésén. Erre az akciójára azóta is folyamatosan emlékeztetnek politikai ellenfelei.


Varga Zoltán - Demokratikus Koalíció - MSZP - Párbeszéd - Szolidaritás
Varga Zoltán megmutatja a sajtónak az aláírt megállapodásukat
Tóth Tamás

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!