Elkezdődtek a fakivágások a Borsos József téren

Farönkök sorakoznak a felújítás alatt álló debreceni villa körül a Vénkertben, facsemetéket még nem látni.


fakivágás - fa - Vénkert
Az előkészületek jelei
Tóth Tamás

Június elején a Facebook-oldalunkon jeleztük, hogy a Borsos József téren több fát is kivágásra jelöltek ki a Borsos-villa és környékének fejlesztési munkálatai miatt. Egy hónappal később a téren járva azt láthatjuk, hogy a kiválasztott fák elpusztítása már el is kezdődött: a zöld x-szel ellátott példányok közül már több is rönkökben hever a földön. Újonnan ültetett csemetéket egyelőre még nem lehet látni a környékükön, vélhetően a terület átépítésének utolsó fázisában következnek ezek a munkálatok. A szokásos kérdést ilyenkor mindig megfogalmazzák a város zöldterületeinek folyamatos fogyatkozása miatt aggódó debreceniek. Mikorra pótolhatják a most ültetendő facsemeték a kivágottakat?


fakivágás - fa - Vénkert
Elkezdődött
Tóth Tamás

Minden fa helyére újakat ígértek

Még április közepén jelentette be Papp László, Debrecen polgármestere és Barcsa Lajos alpolgármester, hogy a Zöld város program keretein belül, az Új Főnix Terv részeként felújítják a Borsos-villát, és a körülötte lévő területen is átalakításokat végeznek. Már akkor megtudhattuk, hogy több egészséges fát is kivágásra ítélnek, a polgármester ugyanis a fejlesztéseket beharangozó sajtótájékoztatón ígéretet tett arra, hogy minden fa helyére újakat ültetnek majd. A polgármester nyilatkozata szerint idén több mint 500 fát ültetnek el, ennek majdnem felét lakótelepi helyszíneken. Papp László akkor kiemelte, hogy nagy értéknek tekintik a zöldfelületeket, a fák sorsával kapcsolatban minden esetben szakmai döntés születik, a főkertész kontrollálja, hol kell hozzányúlni ezekhez a növényekhez.

Ezt követően június elején jelentek meg a kivágásra utaló x jelek a fák törzsein. A jelölések alapján körülbelül két tucat fára (elsősorban fenyőre és platánra) mondták ki a halálos ítéletet.


Borsos-villa - Vénkert
Ilyenre tervezik a villa előtti területet
uft.hu

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!