BEZÁR

Közösségi média

Haladékot kért a kormány a hajdúnánási motorversenypálya építésére – 444.hu

A beruházás anyagilag biztosan nem fogja megérni, de a jelek szerint ennek ellenére nem tett le róla a kormány.

MotoGP - Hajdúnánás
Tiba István és Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselői, Szólláth Tibor ( Fidesz-KDNP ) polgármester, Hermann Henrik, a Magyar Motorsport Szövetség elnöke, Talmácsi Gábor világbajnok gyorsasági motorversenyző és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Moto GP Magyarországgal kapcsolatos projektjének sajtótájékoztatóján Hajdúnánáson 2020. június 20-án
Facebook

2023-ban biztosan nem lesz gyorsasági motoros világbajnoki futam Magyarországon. Megcsúszott a Hajdúnánásra tervezett építkezés, ezt a kormány jelezte is a nemzetközi szervezőcégnek – írja a 444.hu.

A MotoGP-pálya elvileg Hajdúnánáson épül, és jövőre versenyhelyszíne lenne a motoros Forma–1-nek. De eddig a helyszínen egyetlen kapavágás sem történt. Ha minden igaz, sokadik nekirugaszkodásra most kapnak csak konkrét ajánlatot azok a gazdák, akik földjén a versenypálya épülne.

Az építkezésre eredetileg szánt 65 milliárd forint kiemelkedően sok, összehasonlításul: a finn Kymi Ring, ahol már idéntől lesz futam, mindössze 9 milliárdból készült.

Ezen felül van a nemzetközi szervezőknek fizetendő jogdíj, ami szintén nem aprópénz. A nemzetközi szervező cég, a Dorna kezében van két versenysorozat is, a MotoGP és a Superbike. Mindkettőre, tehát külön-külön 44 milliárd forintot fizet 10 évre a magyar állam. (A Forma–1-nél is ez jelent akkora pluszkiadást, ami miatt a Hungaroring vezetője szerint borul a nullszaldó.)

A tervek szerint 2023-ban már futamot rendeztek volna, de ez biztosan nem lesz így. A szerződésben van egy pont, mely szerint 2022. január végéig jelezni kell, ha csúszik a beruházás, és akkor csak 2024-től indul a 10 éves időszak. Ezt a csúszást jelezték már.

Érdemes megjegyezni, hogy Palkovics László külön miniszteri biztost bízott meg a MotoGP-pálya körüli ügyek koordinálásával. Ezt a feladatot Tiba István helyi fideszes politikus kapta meg. Mint kiderült, a feladata az, hogy a gazdák ne járjanak rosszul, és vagy fizessék ki nekik a földjeiket, vagy kapjanak cserébe megfelelőt. Tiba megbízatása 2021. május 15. napjától 2023. április 14. napjáig szól, ezért havi egymillió forintot kap.

További részletek a 444.hu cikkében olvashatók.

A megosztása fontos!

Kérjük, válasszon előfizetési vagy támogatási lehetőségeink közül!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

További olvasnivalók...